با شغل نجاری آشنا شوید و پرکاربردترین ابزار نجاری را بشناسید

نجاری

به قلم مصطفی شکوریان

17 دی 1396

شغل نجاری چیست

نجاری یا درودگری حرفه ای است که در گروه صنایع چوب قرار میگیرد. فردی که شغل نجاری را انتخاب مینماید به ساخت انواع محصولات چوبی میپردازد؛ محصولاتی که ممکن است در صنایع مختلف کاربرد داشته باشند. سازندگان در و پنجره چوبی، مبلمان، کابینت و اشیائ تزئینی چوبی همگی را میتوان به عنوان نجار شناخت. همچنین کسانی که به کنده کاری روی چوب می پردازند و تولید کنندگان ساز نیز در گروه نجاران و درودگران قرار میگیرند.

تاریخچه نجاری

نجاری

نیاز بشر به سرپناه و در دسترس بودن چوب، احتمالا نجاری را به یکی از اولین فعالیت های شغلی بشر تبدیل کرده است. از آنجا که چوب در برابر رطوبت و حرارت و سایر عناصر فرسایش میابد و از بین می رود یافتن آثار چوبی که بیانگر پیشینه هنر نجاری باشد چندان ساده نیست. آثاری از چاه های آب ساخته شده از چوب بلوط در کاوش های باستانی آلمان پیدا شده که به حدود 7000 سال پیش باز میگردد. هر چند نخستین کتاب هایی که به آموزش نجاری پرداخته اند متعلق به قرن 18 و 19 میلادی هستند؛ از نقاشی های به جا مانده از مصر باستان که متعلق به 2000 سال پیش است، تصاویری از مبلمان چوبی نشان داده شده که نشان میدهد هنر نجاری به عنوان صنعت خلق و تزئین آثار چوبی در آن زمان نیز وجود داشته است. هنر نجاری احتمالا از مصری ها و بعدها از چین به یونان، بابل، ایران و سایر تمدن ها رسیده است.

بیشتر بخوانید:موتور تک سرعته چیست؟

شغل نجاری چگونه شغلی است

شغل نجاری بازار کار مناسبی دارد و با توجه به اینکه بسیاری از نیازهای ما در جوامع از جنس چوب تولید میشوند، تقاضای مناسبی در بازار برای این شغل وجود دارد. درآمد نجار با توجه به مهارت و وسعت فعالیت او مشخص میشود و بسته به توانایی های فرد متفاوت است. در ایران و به خصوص در شهرهای بزرگ مغازه های کوچک و شخصی نجاری، به مرور جای خود را به کارگاه های بزرگ و مشترک صنعتی میدهند. در خارج از کشور نیز بازار کار مناسبی برای این حرفه وجود دارد و استادکاران نجاری میتوانند در بیشتر کشورهای جهان مشغول کار شوند.

چگونه نجاری یاد بگیریم

نجاری

برای یادگیری نجاری بهترین و ساده ترین روش آن است که دوره های آموزشی نجاری را در مراکز آموزش فنی و حرفه ای شهر خود بگذرانید، با اصول اولیه هنر نجاری آشنا شوید و پس از دریافت مدرک در یک کارگاه نجاری به عنوان شاگرد مشغول کار شوید. کار کردن به صورت عملی در محیط کارگاه امکان آشنایی هر چه بیشتر با انواع چوب و دستگاه ها و ابزار نجاری را فراهم میاورد. حداقل زمان لازم برای یادگیری مهارت های نجاری به صورت عملی یک سال است که بسته به توان یادگیری کارآموز و شیوه آموزش استاد می تواند طولانی تر نیز باشد.

بیشتر بخوانید:کاربرد دیمر در ابزارالات چیست؟

چگونه در خانه نجاری کنیم

کار با چوب به فضای نسبتا زیادی نیاز دارد؛ ابزار نجاری پر سر و صدا هستند و برش و پرداخت چوب گرد و غبار زیادی ایجاد مینماید. با توجه به این نکات فعالیت نجاری در محیط های مسکونی مناسب نیست و نمیتوان یک کارگاه نجاری کامل در خانه ایجاد نمود. اگر اصرار دارید کار نجاری را در خانه انجام دهید، بهتر است عملیات برش چوب را در کارگاه ها انجام دهید و سپس چوب های برش خورده را به خانه منتقل نمایید و یا به ساخت اشیای تزئینی چوبی در خانه بپردازید. هنرهای معرق و منبت کاری را نیز میتوان در فضای خانه انجام داد.

ابزار نجاری چیست

نجاری نیز مانند هر صنعت دیگری ابزارهای خاص خود را میطلبد، این ابزار را میتوان در گروه ابزار دستی و ابزار برقی و ابزار برشی دسته بندی نمود. اره، متر، تراز، چکش، اسکنه، رنده ابتدایی ترین ابزار دستی نجاری هستند. برای آشنایی با ابزار برقی نجاری مطلب[۷ ابزار برقی ضروری برای شروع کار در صنعت چوب] را مطالعه کنید. بیشتر برندهای ابزارآلات معتبر، گروه ابزار نجاری را نیز ارائه مینمایند. این ابزار با توجه به کیفیت و ویژگی های در نظر گرفته شده گستره قیمت متفاوتی دارند.

اور فرز نجاری چیست

اور فرز نجاری ابزاری است که برای ایجاد شیار و ابزار زدن روی لبه های چوب استفاده میشود و در بیشتر فعالیت های مرتبط با چوب کاربرد دارد. اگرچه بیشتر اور فرزها ساختار ظاهری یکسانی دارند ممکن است برخی مدل های اور فرز موجود در بازار قابلیت های متفاوتی داشته باشند. کولت نگه دارنده تیغچه در اور فرز نجاری از مهم ترین قسمت های این ابزار محسوب میشود.

بیشتر بخوانید:موتور براشلس چیست؟

نجاری

در مورد اور فرز نجاری مطالب [از اور فرز نجاری چه می‌دانیم؟] و [ایمنی در کار با اورفرز نجاری] را نیز مطالعه کنید.

اسکنه نجاری چیست

اسکنه، بیرم، قلم درز یا مغار ابزاری است که در نجاری برای تزئین و برش چوب استفاده میشود. معمولا اسکنه را از جنس استیل و یا فولاد میسازند تا مقاومت و دوام مناسب داشته باشد. اسکنه نجاری لبه پهنی دارد که برای برش چوب استفاده می گردد. نجار اسکنه نجاری را روی چوب حرکت میدهد و با کمک چکش ضربات آرامی به دسته اسکنه وارد مینماید تا قطعات اضافی چوب را تراش داده و جدا نماید. اسکنه نجاری انواع و اشکال مختلفی دارد که هر یک کاربرد خاص خود را دارند.

بیشتر بخوانید:از سوئد تا فرانسه؛ معرفی انواع ابزار لوله کشی!

رنده نجاری چیست

رنده نجاری ابزاری است که برای صاف کردن، نازک کردن و یکدست کردن سطح چوب استفاده میشود. رنده نجاری در دو مدل چوبی و فلزی ارائه میشوند؛ رنده نجاری چوبی تنها یک تیغه دارد در حالیکه رنده نجاری فلزی به دو تیغه مجهز است. تیغه دوم کار خرد کردن پوشالها و خارج کردن آنها از داخل رنده را بر عهده دارد.

گیره نجاری چیست

یکی دیگر از ابزارهای پر کاربرد در هر کارگاه، گیره نجاری است. همان گونه که از نامش پیداست برای ثابت نگه داشتن یک جسم در وضعیت خاص استفاده میشود. گیره نجاری با نام پیچ دستی نیز شناخته میشود. انواع مختلف گیره نجاری وجود دارد که هر یک برای کاربرد خاص طراحی شده اند. گیره نجاری C شکل، F شکل، گیره دستی فنری، پیچ دستی فشاری، گیره زاویه دار و گیره تسمه ای از انواع رایج گیره نجاری هستند.طبق نوشته سایت چوبینر:

“گیره، کلمپ و پیچ دستی جزء ابزارآلات کارگاهی هستند. فعالین صنایع چوب، جوشکاری و سایر صنایع برای افزایش سرعت و امنیت کار از ابزارآلاتی از قبیل گیره، کلمپ و پیچ دستی استفاده می کنند. در هر کارخانه یا کارگاهی برای جا به جایی قطعات با وزن بالا، اتصال کردن پانل ها و چفت کردن به ابزارهای مفید با وزن مناسب نیاز می باشد. در لیست زیر تمامی ابزارآلات مورد نیاز برای این امور معرفی شده اند و با تهیه آنها از فروشگاه چوبینر می توانید سرعت، کیفیت و امنیت کار خود را در محیط کارگاه افزایش دهید. 

گیره

گیره ها از ابزارآلات مهم و کمکی فعالین صنایع چوب می باشند. البته علاوه بر صنایع چوب از گیره ها در سایر صنایع می توان به عنوان دستیار استفاده کرد که سرعت کار را بالا برد. گیره ها در هنگام استفاده در بالا بردن کیفیت کار نقش مهمی دارند و از بروز خطا و ایراد جلوگیری می نمایند. در این متن به بررسی گیرههای دستی، تفنگی و هیدرولیک می پردازیم.

گیره دستی

گیره دستی یکی از انواع گیره ها می باشد. گیره دستی در صنایع مختلف به کار می رود و در انجام اموری از قبیل کنترل مونتاژ کردن قطعات، پرس کردن چوب و نگه داشتن دو قطعه در کنار هم استفاده می شود. در فروشگاه چوبینر انواع گیره دستی موجود می باشد و به معرفی آنها پرداخته شده است.

گیره هیدرولیک

کار گیره هیدرولیک نیز اتصال قطعات، پرس کردن چوب و کنترل مونتاژ قطعات می باشد. از گیره های هیدرولیک نیز علاوه بر صنعت چوب در سایر صنایع نیز می توان استفاده کرد. گیره هیدرولیک علاوه بر موارد ذکر شده می تواند به عنوان جک جهت جداسازی و بلند کردن قطعات و ابزارآلات با وزن بالا مورد استفاده قرار گیرد. از نکات قابل توجه این گیره ها اعمال فشاری معادل 500 کیلوگرم بر قطعه کار می باشد.

ابزار نجاری چند کاره

در کنار این ابزار ساده ابزارهای برقی پیشرفته و قدرتمندی نیز هستند که جزو ابزار ضروری هر کارگاه نجاری محسوب میشوند. با پیشرفت تکنولوژی برخی از این ابزار با هم ترکیب شده اند تا در قالب یک ابزار از عهده انجام چند کار مختلف برآیند و همچنین فضای کمتری را اشغال کنند. دستگاه های چند کاره نجاری در مدل های مختلف تولید میشوند و از 2 کار تا چند کار را میتوانند انجام دهند. با خرید یک دستگاه نجاری چند کاره میتوانید کار برش، شیار زنی، ابزار زنی، رنده و کندگی را انجام دهید.”

10 پاسخ به “با شغل نجاری آشنا شوید و پرکاربردترین ابزار نجاری را بشناسید”

  1. محمد یاری گفت:

    سلام وقت بخیر میتونم رنده نجاری رو از سایتتون تهیه کنم امکانش هست؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی، جهت مقایسه و انتخاب انواع رنده چوب برقی می‌توانید به آدرس https://www.ronix.ir/power-tools/electric-planers/ در سایت رونیکس مراجعه کنید. همچنین، می‌توانید این محصولات را در کلیه ابزارفروشی‌های معتبر سراسر کشور خریداری کنید و یا با شماره تلفن 0216497 تماس بگیرید تا در مورد انتخاب و خرید رنده، از کارشناسان ما راهنمایی بخواهید.

  2. […] بیشتر بخوانید: آشنایی با حرفه نجاری […]

  3. فرید ریخته گرزاده گفت:

    من یک استاد معرق ومشبک کاری روی چوب هستم.از تمام محصولات رونیکس رااستفاده کردم وولی لیست محصولات رونیکس هیچ خبری از کمان آره مویی برقی رونیکس نیست این هم تولید کنيد

  4. سهراب بدلزاده گفت:

    اور فرز نجاری انواع مختلفی داره ؟سایز بندی دارن؟

  5. آرین گفت:

    سلام آّیا به عنوان یه نجار میشه از ایران مهاجرت کرد به یه کشور دیگه و اونجا به همین حرفه ادامه داد شما خودتون کدوم مقصد ها رو توصیه میکنید برای مهاجرت از دوستانم اگر هر کدوم توصیه ای برای مهاجرت با شغل نجاری دارند خوشحال میشم که منو تو این زمینه راهنمایی کنن

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی، ضمن عرض سلام و تشکر از ارسال کامنت؛ قطعاً در هر زمینه‌ای که دانش و مهارت مورد نیاز را داشته باشید، چه در داخل و چه خارج از کشور می‌توانید کسب‌وکار موفقی برای خود راه بیندازید. هدف از مجله رونیکس صرفاً اطلاع‌رسانی در زمینه ابزار است نه تشویق به مهاجرت.

  6. مرتضی گفت:

    سلام من به عنوان یه نجار می خوام بهتون نصیحت کنم که اول این کار رو به صورت دقیق و کامل یاد بگیرید بعد بیفتین دنبال اینکه کارگاه یا مغازه خودتون رو بزنید دوم اینکه سعی کنید همیشه از ابزار های با کیفیت و برند های خوش نام استفاده کنید چرا که ابزار بی کیفیت چیزی جز عصاب خوردی برای شما نداره من خودم بیشتر ابزارآلات مجموعه ام رو از رونیکس می گیرم و خب خدا رو شکر که تا الان راضی بودم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.