
- دقیقه 10
- 155
- 0

به قلم کوثر شاهوردی
4 خرداد 1404
یکی از ضروریترین اقدامات برای حفظ سلامت گیاهان و پیشگیری از گسترش آفات و بیماریها، تمیزکاری ابزار باغبانی است. انجام این کار، از تجمع حشرات و حیوانات موذی جلوگیری کرده و به رشد بهتر گیاهان کمک میکند. اما سوال اصلی این است که برای نظافت ابزار باغبانی، به چه تجهیزاتی نیاز داریم؟
چرا باید ابزارهای باغبانی را بعد از هر بار استفاده تمیز کرد؟
دلایل مختلفی برای تمیزکاری ابزار باغبانی پس از هر بار استفاده وجود دارد که در ادامه به شرح این دلایل میپردازیم.
- پیشگیری از گسترش انواع بیماری: گاهی ممکن است که ویروس، قارچ یا باکتری روی ابزار باقی بماند. حال در صورتی که ابزار آلوده را بدون تمیزکردن، برای گیاه دیگری استفاده کنید، بیماری به گیاهان دیگر نیز منتقل میشود.
- افزایش عمر ابزار: رطوبت، خاک، شیره گیاه و زنگزدگی، به مرور زمان به دسته و تیغه ابزار آسیب میرساند. به این منظور، با تمیز کردن آنها از خرابی و فرسایش جلوگیری کنید.
- استفاده راحتتر و بیدردسر در دفعات بعدی: با خشکشدن گل و لای یا رسوبات، جداکردن آن سختتر خواهد شد. زمانی که شما پس از هر استفاده، ابزار مربوطه را تمیز کنید، در دفعات بعد استفاده از آن راحتتر خواهد بود.
- حفظ کارایی و برندگی ابزار: ابزاری که تمیز باشد، برش بهتری زده و فشار کمتری به گیاه وارد میکند در نتیجه استفاده از آن نیز راحتتر است.

نگاهی به انواع کارواشهای رونیکس
مزایای استفاده از کارواش خانگی برای تمیزکاری ابزار باغبانی
تمیزکاری ابزار باغبانی با استفاده از کارواش خانگی، مزایای مختلفی دارد که موجب میشود تا کار سریعتر و باکیفیتتر انجام شود.
- صرفهجویی در زمان و انرژی: در کارواش خانگی به دلیل فشار آب بالا، گلولای و کثیفی از بخشهای مختلف ابزار در کمترین زمان جدا خواهد شد.
- تمیزکاری عمیق: آب با فشار زیاد به شیارها و درزها نفوذ کرده و ذرات ریز خاک را به راحتی بیرون میکشد.
- پیشگیری از زنگزدگی و پوسیدگی: پس از هر بار استفاده با نظافت کامل و سریع ابزار مورد نظر، رطوبت و مواد اسیدی مانند شیره گیاه روی ابزار باقی نمانده و در نتیجه زنگزدگی رخ نخواهد داد.
- افزایش عمر مفید ابزار: با تمیز نگهداشتن ابزار باغبانی، تیغهها کند نشده و دستهها فرسوده نخواهند شد.
چه نوع کارواشی برای تمیزکاری ابزار باغبانی و تجهیزات مزرعه مناسب است؟
در صورت استفاده از کارواش برای تمیزکاری ابزار باغبانی، باید کارواشی را انتخاب کنید که هم قدرت بالا برای شستشوی گلولای داشته باشد و هم به ابزار آسیبی وارد نکند. در ادامه به شرح نکات انتخابی برای تهیه بهترین کارواش میپردازیم.
1.فشار متوسط تا بالا
- برای ابزارهای باغبانی مانند قیچی، بیل، بیلچه و اره، فشار 130 تا 160 بار کفایت میکند.
- برای تجهیزات مزرعه یا ماشینآلات کشاورزی که گل زیادی جذب میکنند، فشار بالای 160 بار مناسب است.
2.قابلیت تنظیم فشار
برخی ابزارها مانند سمپاش یا قیچیها، نیاز به شستشوی ملایمتری دارند. به این منظور کارواشی را انتخاب کنید که بتوانید میزان فشار را در آن تنظیم کنید.
3.نازلهای مختلف
نازلهای مختلف مانند نقطهای، چرخشی و فنپاش، دست شما را برای انتخاب نوع پاشش باز میگذارد.
4.طول شلنگ مناسب
برای راحتی کار در فضای باغ یا مزرعه، کارواشی با شلنگ بلند، ترجیحا ده متر به بالا انتخاب کنید تا کار شما راحتتر انجام شود.
5.مخزن مواد شوینده
برخی از کارواشهای خانگی دارای مخزن شوینده هستند که میتوانید بعضی ابزارها را با پاککنندههای ملایم تمیز کنید.

کدام ابزار باغبانی را میتوان با کارواش تمیز کرد و کدام را نه؟
مسلما هر ابزاری را نمیتوان با کارواش تمیز کرد زیرا امکان آسیبدیدن آن افزایش پیدا میکند. در ادامه به معرفی ابزارهایی که میتوان با کارواش تمیز کرد اشاره میکنیم.
- بیل، بیلچه، شنکش، کلنگ: این ابزار مقاومت بالایی داشته و با فشار بالا، گلولای به راحتی از این ابزار جدا خواهد شد.
- اره باغبانی: بهتر است که اره باغبانی و تیغههای آن را با فشار متوسط شسته و پس از خشککردن، روغنکاری کنید تا زنگ نزند.
- چرخدستی و گلدانهای پلاستیکی یا سفالی: این ابزار با فشار بالا به راحتی تمیز خواهند شد.
- چکمه و کفش باغبانی: این ابزار در صورت که از جنس لاستیک یا پلاستیک باشند، به راحتی با کارواش تمیز میشوند.
- ماشینآلات کوچک: در ابزارهایی مانند علفزن دستی و سمپاش دستی، فقط باید قسمتهای فلزی یا پلاستیکی خارجی را شسته و دقت کنید که به قسمتهای حساس مانند موتور، آب نخورد.
بهترین کارواش خانگی؛ بررسی مدلهای پرفروش و قدرتمند بازار
ابزارهایی که بهتر است با کارواش شسته نشوند
ابزارهای برقی یا موتوری (اره برقی، سمپاش موتوری، علفزن موتوری و…)
اره برقی، سمپاش موتوری و علفزن موتوری، جزو ابزارهایی هستند که فشار آب میتواند به قطعات الکتریکی و موتور آن نفوذ کرده و موجب خرابی شود. به این منظور بهتر است که از دستمال نمدار یا خشک برای نظافت استفاده کنید.
ابزار با دستههای چوبی یا پلاستیک
فشار بالا ممکن است به دسته آسیب زده و موجب ترکخوردن آن شود. در صورتی که قصد استفاده از کارواش برای نظافت دارید، بهتر است که فشار آب را کم کرده و پس از شستشو، سریعا آن را خشک کنید.
قیچی یا هرسبر ظریف
فشار آب بالا تیغهها را از تراز خارج کرده و به لولهها نفوذ میکند. در نتیجه بهتر است که با دستمال مرطوب این ابزار را تمیز کنید.
آموزش قدمبهقدم تمیزکاری ابزار باغبانی و تجهیزات مزرعه با کارواش
برای تمیزکاری ابزارهای باغبانی باید مراحلی را انجام دهید که در ادامه بررسی میکنیم.
1.آمادهسازی ابزارها
در اولین مرحله، ابزارهای انتخابی برای شستشو را انتخاب کرده و ابزارهای حساس مانند قیچی هرس را جدا کنید.
2.آمادهسازی محل شستوشو
برای شستشو، یک فضای باز مانند حیاط یا پارکینگ را انتخاب کرده و ابزارها را روی سطحی مناسب قرار دهید.
3.تنظیم کارواش
نازل مناسب را با توجه به شدت کثیفی انتخاب کنید. برای ابزارهای فلزی، فشار را روی متوسط تنظیم کرده و در صورت نیاز آن را افزایش دهید. در صورتی که کارواش شما مخزن شوینده دارد، میتوانید از مایع شوینده ملایم استفاده کنید.
4.شروع شستوشو
از فاصله 30 تا 50 سانتیمتری، شروع به پاشیدن آب روی بخش مورد نظر کنید. برای شستشوی بهتر، از بالا به پایین بشویید تا گلولای به سمت پایین هدایت شوند. برای قسمتهای سفت و خشک، از نازلهای چرخشی استفاده کنید.
5.بررسی نهایی
پس از نظافت اصلی، در صورت باقیماندن لکه، از برس یا فرچه پلاستیکی استفاده کنید. سپس دوباره از فشار آب استفاده کنید تا کاملا تمیز شود.
6.خشک کردن ابزارها
ابزارهای باغبانی را روی پارچه یا زیر آفتاب قرار دهید تا کاملا خشک شوند. بخشهای فلزی را با پارچه خشک کرده و در صورت نیاز آنها را روغن کاری کنید.
7.جمعآوری
پس از خشک شدن ابزارها، آنها را در فضای مناسب نگهداری کنید. کارواش را خاموش کرده و آن را در جای خنک و زیر سایه قرار دهید.

* نکات مهم
- هنگام کار با کارواش، بهتر است که از عینک محافظ و دستکش استفاده کنید.
- به هیچ عنوان روی پوست و وسایل برقی آب پر فشار نپاشید.
تمیزکردن ماشینآلات و تجهیزات سنگین کشاورزی با کارواش خانگی
شستشوی ماشینآلات و تجهیزات سنگین کشاورزی مانند تراکتور، خرمنکوب و تانکر، با کارواش خانگی امکانپذیر است، اما به دلیل بزرگبودن این ابزار، باید شستشو با دقت و بهصورت اصولی انجام شود تا هم ابزار مورد نظر تمیز شده و هم آسیبی به آنها وارد نشود
شستشوی حیاط و پارکینگ با کارواش خانگی؛ تمیزی سریع و آسان
1.آمادهسازی ماشینآلات
در ابتدا دستگاه را در یک فضای مناسب و زهکشیدار مانند زمین سیمانی پارک کنید. سپس بخشهای حساس مانند فیلتر هوا، باتری و موتور را با پلاستیک بپوشانید. در صورتی که دستگاه موتور دارد، قبل از شستشو، حتما آن را خاموش کرده و زمان دهید تا سرد شود.
2.تنظیم کارواش
در صورتی که میزان گل و لای زیاد و سخت است، از نازل چرخشی استفاده کنید. فشار کارواش را نیز روی حالت متوسط به بالا تنظیم کنید.
3.حذف گل و خاک خشکشده
از فاصله حدود 1 متر شروع کرده و کمکم نزدیک شوید تا گلهای سفت، جدا شوند. در ابتدا از چرخ و زیر دستگاه شروع کنید زیرا در این بخشها گل زیادی جمع میشود. اتصالات و زنجیرها نیز فراموش نشود.
4.استفاده از مواد شوینده
این مرحله اختیاری است و در صورت نیاز میتوانید از شوینده مخصوص ماشینآلات یا کمی مایع ظرفشویی در مخزن مواد شوینده استفاده کنید. در صورت استفاده از شوینده، اجازه دهید تا کف چند دقیقه روی کثیفیها بماند.
5.آبکشی نهایی
دوباره با آب پرفشار تمام سطوح رو آبکشی کرده و به بخشهایی مثل رادیاتور، زیر صندلی، گلگیرها و ابزار متصلشده توجه کنید.
6.خشککردن
با پارچه یا باد بخشهای فلزی و اتصالات را خشک کنید. بهعلاوه بخشهای متحرک، زنجیرها و تیغهها را روغنکاری کنید تا از زنگزدگی جلوگیری شود.

چطور ابزار باغبانی گلآلود یا زنگزده را بدون آسیب تمیز کنیم؟
برای تمیزکردن ابزار باغبانی گلآلود یا زنگ زده، باید با دقت و حوصله کار کنید تا هم ابزار مربوطه تمیز شود و هم طول عمر آن حفظ شود.
- حذف گل و خاک سفتشده
ابزار را به آرامی به سنگ یا زمین بکوبید تا گلهای خشک شده بریزند. سپس با برس سیمی یا پلاستیکی، خاکهای باقی مانده را پاک کنید. در صورتی که ابزار مربوطه بیش از حد کثیف است، میتوانید آن را چند دقیقه در یک سطل آب ولرم قرار دهید و سپس آن را تمیز کنید.
- شستوشو با آب یا کارواش
در صورت نیاز از آب با فشار متوسط یا کارواش استفاده کنید. برای ابزارهای ظریف مثل قیچی یا هرسبر، فقط از پارچه مرطوب یا اسپری آب استفاده کنید.
- حذف زنگزدگی
برای حذف زنگزدگی میتوانید از سرکه سفید استفاده کنید. به این منظور ابزار زنگ زده را به مدت 1 تا 3 ساعت داخل سرکه بگذارید. پس از گذشت زمان مورد نظر، با برس سیمی یا پد ساینده، زنگزدگی را از بین ببرید. بهجای سرکه از ضد زنگهای آماده موجود در بازار نیز میتوانید استفاده کنید.
- خشککردن کامل
با پارچه خشک و تمیز، ابزارها را کاملاً خشک کنید. در صورت امکان، ابزار مورد نظر را زیر آفتاب بگذارید تا هم کاملا خشک شوند و هم رطوبت آن از بین برود.
نکات مهم هنگام استفاده از کارواش خانگی برای نظافت ابزار باغبانی
استفاده از کارواش خانگی یکی از روشهای سریع و کاربردی برای تمیزکاری ابزار باغبانی است اما در صورتی که اصول ایمنی و نگهداری رعایت نشود، ممکن است به دستگاه آسیب وارد شود. به این منظور رعایت یک سری نکات ضروری است.
1.تنظیم درست فشار آب
- برای ابزارهای مقاوم مانند بیل، فرغون یا گلدانهای پلاستیکی، میتوانید از فشار متوسط تا زیاد استفاده کنید. اما برای ابزارهایی مثل قیچی هرس، اره، یا دستههای چوبی، فشار زیاد ممکن است باعث خم شدن، ترکخوردن یا آسیب مکانیکی شود.
- همیشه از فاصله ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتری شروع کرده و در صورت نیاز نزدیکتر شوید.
2.پرهیز از شستن ابزار برقی یا موتوری
- هرگز از کارواش برای تمیزکردن قسمتهای برقی یا موتوری ابزارهایی مثل سمپاش موتوری، اره برقی، علفزن موتوری و… استفاده نکنید؛ زیرا ممکن است آب وارد موتور یا سیتم برق شده و موجب خرابی یا برقگرفتگی شود.
استفاده از نازل مناسب - بهتر است از نازل فنپاش برای شستوشوی کلی استفاده کنید. نازل نقطهای یا چرخشی نیز فقط برای گل خشکشده یا لکههای سخت استفاده شود.
3.آمادهسازی محل شستوشو
برای تمیزکاری ابزار باغبانی، در فضای باز و زهکشیدار کار کنید تا گل و لای جمع نشود.
4.حفظ ایمنی شخصی
حتماً از عینک محافظ و دستکش استفاده کرده و کودکان و حیوانات را از محیط مورد نظر دور نگهدارید.
5.خشککردن و نگهداری پس از شستوشو
بعد از تمیزکاری، ابزار را کاملاً خشک کنید و برای جلوگیری از زنگزدگی، حتماً روغنکاری ملایم انجام دهید. در نهایت ابزارها را در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
6.نگهداری از کارواش
پس از استفاده، آب باقیمانده در شلنگ و پمپ را تخلیه کنید. دستگاه را در سایه و دور از نور مستقیم آفتاب نگهدارید.
مراقبت و نگهداری ابزار باغبانی پس از تمیزکاری با کارواش
تمیزکاری ابزار باغبانی با کارواش فقط بخشی از کار است. در صورتی که مراقبتهای بعدی انجام نشود، ابزارهای باغبانی زودتر خراب میشوند. به این منظور فقط کافیست چند اقدام ساده انجام دهید.
- خشککردن کامل ابزارها
- روغنکاری بخشهای فلزی
- محافظت از دستههای چوبی
- نگهداری در جای خشک، سایهدار و دور از رطوبت
- بازرسی منظم
سوالات متداول
ابزار باغبانی و تجهیزات مزرعه را چند وقت یکبار باید تمیز کنیم؟
ابزار باغبانی را بعد از هر بار استفاده و تجهیزات مزرعه را هر چند هفته یکبار یا پس از هر نوبت کاری سنگین تمیز کنید تا از زنگزدگی، خرابی و انتقال بیماریهای گیاهی جلوگیری شود.
برای ضدعفونی قیچی یا اره باغبانی چه مادهای مناسبتر است؟
برای ضدعفونی قیچی یا اره باغبانی، الکل 70٪ یا محلول 10% وایتکس مناسب هستند.
آیا ابزار شارژی باغبانی را میتوان با آب شست؟
خیر، ابزار شارژی باغبانی را نباید با آب شست. فقط با پارچه مرطوب تمیز کنید تا از آسیب به باتری و مدار جلوگیری شود.
هر چند وقت یکبار باید تیغه ابزارها را روغنکاری کرد؟
تیغه ابزارها را ماهانه یکبار و پس از هر شستوشو روغنکاری کنید تا زنگ نزنند و روان کار کنند.
برای تمیز کردن سمپاش چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
پس از هر بار استفاده با آب به خوبی بشویید. سپس مخزن و نازلها را کاملاً تخلیه و پاک کنید. از مواد شوینده ملایم استفاده کنید. قطعات را خشک و در محل مناسب نگهداری کنید.
بهترین محل برای نگهداری ابزارهای تمیزشده کجاست؟
جای خشک، سایهدار و دور از رطوبت، بهترین مکان برای نگهداری ابزارهای تمیز شده است؛ مثل انباری سرپوشیده یا قفسه داخل گلخانه.