آموزش تعمیر زودپز به ساده ترین شکل

آموزش تعمیر زودپز به ساده ترین شکل | اموزش قدم به قدم تعمیر زودپز

به قلم مهدی امیربیگی

31 تیر 1404

زودپز هم مانند تمام وسایل آشپزخانه می‌تواند دچار مشکل شود. البته که مشکلات و ایرادات فنی احتمالی زودپز را باید جدی بگیرید؛ چرا که با توجه به میزان فشاری که درون دیگ خود ایجاد می‌کند، چشم‌پوشی از مشکلات آن می‌تواند عواقب تلخی را به همراه داشته باشد.

در این نوشتار از مجله رونیکس سعی کرده‌ایم تا مشکلات رایج زودپز را با هم مرور کنیم، قطعات تشکیل‌دهنده آن را بررسی کنیم و راه حل‌های تعمیر زودپز در خانه را ارائه کنیم تا با صرفه‌جویی در وقت و هزینه بتوانیم کارهای فنی ساده این چنینی را انجام دهیم.

رونیکس را بخوانید!

مشکلات رایج در تعمیر زودپز

اگر شما هم برای صرفه جویی در وقت، بیشتر از زودپز استفاده می‌کنید، بهتر است تا با مشکلات رایج آن آشنا باشید تا در صورت وقوع بتوانید به آسانی ایرادات احتمالی را برطرف کنید. فراموش نکنید که برای انجام هر گونه کار فنی در خانه باید جعبه ابزاری کامل داشته باشید. رونیکس به عنوان برندی پیشرو در زمینه تولید ابزار با بیش از 2500 محصول متنوع، با کیفیت‌ترین ابزار را پیش روی شما قرار داده است تا کارهای فنی را در خانه انجام دهید.

ایرادات زودپز که ممکن است پیش آید، عبارتند از:

1.بوق زدن مداوم زودپز

یکی از دلایل بوق زدن مدام زودپز داغ شدن یا افزایش بیش از اندازه دمای آن است.

راه حل:

از زمان آغاز به کار زودپز و در تمام زمانی که در حال گرم شدن است و هنگامی که زمان استاندارد آن به اتمام برسد، زودپز شروع به بوق زدن می‌کند. اما اگر این صدای هشدار همچنان ادامه پیدا کرد، این تداوم به این معناست که مشکلی رخ داده است. در نتیجه باید علت را بررسی کنید. پیشنهاد می‌کنیم برای عیب‌یابی تخصصی از متخصصان فنی کمک بگیرید.

2.مشکل گیر کردن سوپاپ شناور زودپز

این مشکل زمانی اتفاق میفتد که ذرات غذا داخل سوپاپ زودپز رسوب و یا گیر کرده باشد.

راه حل :

اولین اقدام این است که دور تا دور سوپاپ را جدا کنید و به طور کامل آن را تمیز کنید. اگر با همین اقدام مشکل برطرف نشد و باز هم ذرات غذا در سوپاپ گیر کرد بهترین راه برای رفع این ایراد تعویض سوپاپ زودپز است.

3.غذای داخل زودپز خوب پخته نمی‌شود

بهتر است تا قبل از هر کاری واشر و بعد سوپاپ زودپز را بررسی کنید. البته باید میزان سختی مواد غذایی که در زودپز قرار می‌دهید را بدانید. برای مثال پخت گوشت به زمان بیش‌تری و پخت سبزیجات به زمان کمتری نیاز دارد.

راه حل: اگر برای این مشکل راه حلی پیدا نکردید، بهترین راه برای عیب‌یابی مراجعه به تکنسین‌های فنی است.

4.خارج شدن بخار از زودپز هنگام استفاده

اگر هنگام طبخ غذا بخارات ناشی از پختن از کناره‌های زودپز خارج می‌شود، علت این مشکل از سوپاپ زودپز نشأت می‌گیرد.

راه حل: باید از خوب قفل‌شدن درب زودپز مطمئن شوید. اگر درب محکم کرده‌اید، حتماً واشر زودپز را بررسی کنید. اگر این مشکل به دلیل سفت نبودن واشر باشد، راهکار این است که چند دقیقه‌ای واشر را داخل فریزر بگذارید. این راه حل اما موقتی است و باید واشری نو خریداری کنید.

5.زودپز نشتی دارد

واشر زودپز دارای استانداردهای خاصی است و برای جلوگیری از نشتی حتما باید محکم سرجای خود قرار گیرد. بنابراین مهم است که پس از هر بار استفاده و تمیز کردن، مجدد به درستی متصل شود، چرا که کثیفی و عدم اتصال درست می‌تواند باعث اختلال در عملکرد واشر زودپز شود و موجب نشتی شود.

راه حل: واشر را باید تعویض کنید.

6.تغییر رنگ مدل آلومینیومی در معرض مواد قلیایی

اگر لکه‌هایی روی سطح زودپز شما شکل گرفته است، زودپز آلومینیومی شما در معرض مواد قلیایی یا آمونیاک قرار گرفته است.

راه حل: تنها راه رهایی از این لکه‌ها استفاده از دو قاشق غذاخوری آبلیمو یا سرکه است که می‌تواند این لکه‌ها را از بین ببرد.

7.بوی بد زودپز

واشر لاستیکی زودپز می‌تواند به آسانی بوهای مختلف را به خود جذب کند. این اتفاق زمانی بیشتر رخ می‌دهد که غذاهایی با ادویه جات متنوع در زودپز طبخ کنید؛ این لاستیک به راحتی بوها را به خود جذب می‌کنند.

راه حل: برای حل این مشکل پیشنهاد می‌کنیم واشر را از جای خود خارج کنید و آن را به خوبی تمیز کنید. در صورتی که بوی نامطبوع زودپز از بین نرفت، بهترین راه حل تعویض واشر است.  

۱۰ ابزار ضروری تعمیر تلویزیون + لیست مهم‌ترین تجهیزات

بررسی واشر لاستیکی زودپز

ابزار مورد نیاز برای تعمیر زودپز

برای تعمیر زودپز، بسته به نوع آسیب (مانند نشت بخار، خرابی شیر، مشکل در درب یا بدنه) به ابزار و تجهیزات خاصی نیاز خواهید داشت. در اینجا لیستی از ابزارهای مورد استفاده برای تعمیر زودپز آمده است:

  • آچار فرانسه یا آچار دو سر: برای شل کردن و سفت کردن مهره‌ها، پیچ‌ها و اتصالات شیر یا دسته.
  • پیچ‌گوشتی دو سو و چهار سو: برای باز کردن قسمت‌های مختلف درب، دسته‌ها یا شیرها.
  • انبردست:برای گرفتن، چرخاندن یا جدا کردن قطعات گیر کرده، مانند واشر قدیمی یا شیر گیر کرده.
  • کاتر یا چاقوی تیز: برای جدا کردن واشر قدیمی یا بقایای واشر قبلی.
  • برس سیمی یا مسواک قدیمی: برای تمیز کردن واشر، شیر و قسمت‌هایی که کثیف و چرب هستند.
  • چراغ قوه یا چراغ پیشانی کوچک: برای بررسی دقیق نشتی‌ها یا ترک‌های کوچک در بدنه یا شیر.

آموزش تعمیر چرخ گوشت: آموزش قدم به قدم تعمیر

روش‌های عیب ‌یابی و تعمیر زودپز

 برای عیب‌یابی و تعمیر زودپز، ابتدا باید دستگاه را خاموش کنید و در قدم بعدی سوپاپ فشار را باز کنید تا فشار داخل زودپز به آرامی خالی شود. حالا نوبت آن است تا درب را باز کرده و محتوای آن را خارج کنید. برای  تعمیر و عیب‌یابی باید چک لیست زیر را داشته باشید تا بتوانید به آسانی زودپز خود را مورد بررسی قرار دهید:

تعمیر درب زودپز:

درب را باید به درستی بست تا هم‌تراز با بدنه باشد و اگر درب گیر داشته باشد، ممکن است سوپاپ شناور گیر کرده باشد. در این صورت، سوپاپ را جدا کنید و فرآیند تمیزکاری را انجام دهید. فراموش نکنید که واشر درب را بررسی کنید. واشر، حلقه‌ای لاستیکی است که در اطراف درب قرار دارد و از خارج شدن بخار جلوگیری می‌کند.

روش تعمیر بدنه:

بدنه زودپز باید بدون هیچ‌گونه خط و خشی باشد. از سلامت بدنه زودپز خود مطمئن شوید. اگر بدنه خوردگی یا زنگ‌زدگی داشته باشد، بهترین راهکار تمیز کردن آن با یک پارچه نرم و محلول سرکه است. همچنین، اگر بدنه زودپز تورم یا تغییر شکل بدهد، حتما آن را تعویض کنید.

روش تعمیر ترموستات زودپز:

اگر زودپز شما با برق کار می‌کند باید حواستان به ترموستات باشد. ترموستات قطعه‌ای الکترونیکی است که تنها در زودپز‌های برقی نصب می‌شود و وظیفه آن تنظیم دمای دستگاه است. اگر ترموستات خراب باشد، این امکان وجود دارد که زودپز داغ یا سرد شود. اگر با مشکلی از این دست مواجه شدید، باید ترموستات را تعویض کنید.

روش تعمیر دستگیره زودپز:

شاید دستگیره عضوی مهم به نظر نرسد اما بخشی حائز اهمیت در زودپز است. توجه داشته باشید که دستگیره باید محکم و مناسب باشد. در صورتی که دستگیره شل یا شکسته شود، باید آن را تعویض کنید.

روش تعمیر سوپاپ زودپز:

سوپاپ، قطعه‌ای کوچک در زودپز است. این قطعه بالای درب قرار دارد و وظیفه آن نشان دادن فشار داخل زودپز است. این قطعه کوچک باید به راحتی جابه‌جا شود و زمانی که زودپز به فشار مورد نظر رسید، هشدار دهد. اگر سوپاپ در جای خود گیر کرده یا هشدار به صدا در نیامده باشد، باید نسبت به تمیز کردن آن یا در صورت نیاز تعویض آن اقدامات لازم را انجام دهید. بهترین راه برای جلوگیری از تعویض این است که هر ماه یکبار، سوپاپ را بسته به تعداد دفعات استفاده از زودپز سوراخ‌های با یک سوزن یا سیم تمیز کنید.

آموزش ۰ تا ۱۰۰ تعمیر آسیاب برقی در منزل

باز کردن پیچ‌های سوپاپ اطمینان زودپز با انبردست رونیکس

نکات مهم در استفاده از زودپز

بخش مهمی از مشکلات پیش آمده برای وسایل خانگی به دلیل عدم استفاده درست از آن‌ها است؛ در نتیجه مهم است تا برای جلوگیری از مشکلات و ایرادات فنی، از وسایلی مانند زودپز به درستی استفاده شود:

  1. در زمان خرید، زودپز استاندارد را انتخاب کنید. در میان زودپزهای استاندارد موجود در بازار آنهایی که مجهز به سیستم‌های ایمنی بیشتر و امکان برنامه‌ریزی پخت هستند همواره گزینه‌های بهتری برای خرید و انتخاب هستند. در زمان خرید از استاندارد و معتبر بودن برند انتخابی اطمینان حاصل کنید.
  2. زمان خرید زودپز از فروشنده و یا کارشناس فروش محصول بخواهید تا شیوه درست استفاده از محصول را به شما آموزش دهد. به یاد داشته باشید تا استفاده درست از امکانات یک محصول می‌تواند طول عمر مفید آن را افزایش دهد.
  3. دفترچه راهنمای محصول را به دقت مطالعه کنید. هر محصولی متناسب با استانداردهای برند سازنده دارای دستورالعمل متفاوتی است. بنابراین مهم است که بر اساس دفترچه راهنما از محصول استفاده کنید و نه بر اساس تجربه؛ چرا که در دفترچه راهنمای برخی زودپزها نوشته یک سوم ظرف را آب کنید و در برخی دیگر این مقدار تا نیم یا دوسوم حجم ظرف متغیر است.
  4. زودپزی را انتخاب کنید که مجهز به قفل ایمنی باشد. در زمان‌های گذشته و برخی برندهای قدیمی این امکان بود که بعد از بالا رفتن فشار بخار داخل ظرف، زودپز به طور ناگهانی باز شود و همین اتفاق موجب رخ دادن حوادث تلخی می‌شد. با در نظر گرفتن نکات ایمنی و تجربیات قدیمی، زودپزهای نسل جدید به گونه‌ای طراحی و تولید شده‌اند که مجهز به قفل داخلی باشند تا زمانی که بخار آب داخل ظرف وجود دارد، امکان باز شدن در وجود نداشته باشد.
  5. بهتر است که زودپزی را انتخاب کنید که یک دسته بلند در یک سمت و دسته کوتاهی در سمت دیگر داشته باشد تا در صورت نیاز امکان باز و بسته کردن در راحت‌تر باشد و و جابه‌جا کردن آن بهتر و آسان‌تر باشد. وجود دسته بلند باعث می‌شود تا دسته ظرف خیلی داغ نشود و زمان جابه‌جایی زودپز ناگهان از دست‌تان رها نشود.
  6. پیشنهاد می‌کنیم زودپزهایی را انتخاب کنید که مجهز به شیر خروج بخار اضطراری باشد. در این زودپزها موارد ایمنی در نظر گرفته شده و در صورت زیاد شدن فشار بخار، در زودپز جدا نمی‌شود. برای جلوگیری از باز شدن درب زودپز بر اثر فشار زیاد شیر خروج فشار اضطراری طراحی شده است که بر اثر بالا رفتن بیش از اندازه فشار فعال می‌شود. در زودپزها مهمترین نشانه برای بالا رفتن بیش از اندازه فشار صدایی مشابه سوت است که افراد را متوجه خطر احتمالی می‌کند و در صورت عدم توجه افراد به این هشدار شیر خروج فشار اضطراری فعال می‌شود.
  7. مواد غذایی با دانه‌های ریز و غذاهایی که هنگام پخت لعاب و یا کف ایجاد می‌کنند، در زودپز قرار ندهید، چرا که می‌توانند روزنه خروج فشار را مسدود کنند.
  8. بعد از پایان پخت و خاموش کردن شعله زمان آن است تا سوپاپ اطمینان زودپز را برای خروج بخار فعال کنید. به هیچ وجه درب زودپز را پیش از توقف کامل و پایین آمدن سوپاپ اطمینان باز نکنید.
  9. در محل اتصال درپوش به بدنه زودپز، حلقه‌ای لاستیکی قرار گرفته است که می‌تواند فشار را داخل دیگ زودپز ثابت نگه دارد و از خارج شدن بخار جلوگیری کند. بنابراین برای عملکرد بهتر زودپز از سالم بودن این حلقه لاستیکی مطمئن باشید. فاسد بودن، پاره بودن و درست قرار نگرفتن حلقه لاستیکی سرجای خود احتمال سر رفتن غذا را افزیش می‌دهد.
  10. دریچه اطمینان روی درپوش زودپز قرار دارد. وظیفه این دریچه این است تا زمانی که فشار بخار آب به حدی برسد که ظرف ‌نتواند آن را تحمل کند، دریچه اطمینان باز می‌شود و بخار آب از آن خارج می‌شود.  در نتیجه قبل از بستن درب زودپز از عملکرد درست این دریچه اطمینان پیدا کنید.
بررسی سوپاپ اطمینان زودپز

سخن آخر

در این نوشتار از مجله رونیکس راه‌های نگهداری و تعمیر قطعات زودپز را با هم مرور کردیم. همیشه پیشنهاد می‌کنیم اگر قصد دارید تا در خانه، کار فنی انجام دهید، جانب احتیاط و ایمنی را رعایت کنید و در قدم بعدی جعبه ابزار کاملی داشته باشید. جعبه ابزار کامل به شما کمک می‌کند تا کارهای فنی را بسیار آسان‌تر و راحت‌تر انجام دهید.

رونیکس در کنار شما است. طراحی و تولید ابزارآلاتی با بالاترین کیفیت و بیشترین تنوع به شما این امکان را می‌دهد تا دستتان در انتخاب ابزار مورد نیاز باز باشد. 2500 کد آیتم محصول و بانک قطعاتی با وسعت 40 هزار نوع قطعه خیال شما را از همه جهت راحت می‌کند.

سوالات متداول

1.رایج‌ترین ایرادات زودپز چیست؟
بوق زدن مداوم، گیر کردن سوپاپ شناور، خوب پخته نشدن غذای داخل زودپز، خارج شدن بخار هنگام استفاده، نشتی زودپز، تغییر رنگ مدل آلومینیومی در برابر مواد قلیایی و بوی بد زودپز از رایج‌ترین ایراداتی هستند که ممکن است در زمان کار با زودپز به آن‌ها بر بخورید.

2. در صورت مواجه شدن با بوق زدن مداوم زودپز، باید چه کنیم؟
یکی از دلایل بوق زدن مداوم زودپز، افزایش بیش از اندازه دمای آن است. از زمان آغاز به کار زودپز و در تمام زمانی که در حال گرم شدن است و هنگامی که زمان استاندارد آن به اتمام برسد، زودپز شروع به بوق زدن می‌کند. اگر این صدای هشدار همچنان ادامه پیدا کرد، مشکلی رخ داده است. پیشنهاد می‌کنیم برای عیب‌یابی تخصصی از متخصصان فنی کمک بگیرید.

2 پاسخ به “آموزش تعمیر زودپز به ساده ترین شکل”

  1. نورا گفت:

    سلام ایراد زودپز ما باید دسته اش را فشار دهیم تا درب زودبز بسته شود و با زور دادن هم باز میشود

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. احتمال دارد واشر در زودپز خراب یا خشک شده و باعث سختی موقع باز و بسته شدن شود. همچنین، ممکن است مکانیزم قفل یا دسته نیاز به تنظیم یا روان‌کاری داشته باشد.

پاسخ دادن به رونیکس لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.