معرفی و راهنمای کامل انواع دستکش کار + کاربرد

معرفی و راهنمای کامل انواع دستکش کار + کاربرد

به قلم محمدجواد تاج الدین

29 دی 1402

در این مقاله قرار است انواع دستکش ایمنی را معرفی کرده و کارکرد هر کدام را توضیح دهیم. دستکش ایمنی از جمله وسایلی است که هر کارگر و اپراتوری در کارگاه‌های صنعتی و ساختمانی باید به همراه داشته باشد. این وسیله می‌تواند جلو آسیب‌های جدی حین کار را بگیرد. در این مقاله راهنمای کامل انواع دستکش ایمنی را مرور می‌کنیم تا بتوانید با توجه به فعالیت خود، بهترین دستکش را انتخاب کنید.

رونیکس را بخوانید.

راهنمای کامل انواع دستکش ایمنی

شاید خیال کنید در بازار تنها یک مدل دستکش ایمنی وجود دارد؛ اما اینطور نیست. سازندگان تجهیزات ایمنی با توجه به نیاز کاربر و نوع فعالیت، انواع دستکش ایمنی را با توجه به فعالیت‌های مختلف ساخته و به بازار عرضه کرده‌اند.

کاربرد انواع دستکش کار در جنس این وسیله تاثیرگذار است. برندهای مختلف با توجه به کاربرد هر دستکش، آن‌ را تولید و به بازار عرضه کرده‌اند.

دستکش ایمنی ضد برش

دستکش ایمنی ضد برش، نوعی دستکش کار است که برای محافظت از دست‌ها در برابر برش طراحی شده است. این دستکش‌ها معمولاً از مواد ضخیم و محکمی مانند چرم یا پلی اورتان ساخته می‌شوند.  دستکش‌های ضد برش با استفاده از یک سیستم لایه‌بندی چندگانه ساخته می‌شوند.

لایه بیرونی معمولاً از یک ماده مقاوم در برابر برش مانند چرم ساخته می‌شود. لایه درونی نیز معمولاً از یک ماده نرم‌تر مانند پنبه ساخته می‌شود که راحتی کاربر را فراهم کند.

بیشتر بخوانید:کارواش خانگی چیست؟

دستکش ایمنی رونیکس
دستکش ایمنی رونیکس

دستکش حرارتی

همانطور که از نام این محصول مشخص است، دستکش حرارتی برای محافظت از دستان اپراتور در مشاغلی است که با حرارت سر و کار دارند. از جمله آتش‌نشانان یا کسانی که در کارخانه‌های فولاد فعالیت می‌کنند.

بهترین نوع این دستکش‌ها از روکشی آلومینیومی بهره می‌برند. آلومینیوم مقاومت خوبی در برابر حرارت دارد. داخل این نوع دستکش‌ها نیز معمولا از پشم شیشه یا پنبه است تا کاربر هنگام فعالیت، احساس راحتی کند.

دستکش ضد مواد شیمیایی

دستکش‌های ضد مواد شیمیایی، نوعی دستکش کار است که برای محافظت از دست‌ها در برابر مواد شیمیایی طراحی شده است.  این دستکش‌ها معمولاً از موادی مانند پلاستیک یا نیتریل ساخته می‌شوند که در برابر مواد شیمیایی مقاوم هستند.  دستکش‌های ضد مواد شیمیایی با استفاده از یک سیستم لایه‌بندی چندگانه ساخته می‌شوند.

دستکش‌های حفاظتی شیمیایی ممکن است در قالب‌ها و طرح‌های مختلفی طراحی شوند، مانند دستکش‌های یکبار مصرف یا دستکش‌های قابل استفاده مکرر. همچنین، برخی از آن‌ها ممکن است دارای بندهای طراحی شده برای جلوگیری از نفوذ مایعات باشند.

دستکش‌ ضد الکتریسیته

دستکش‌های ضد الکتریسیته، نوعی دستکش کار است که برای محافظت از دست‌ها در برابر شوک الکتریکی طراحی شده است. این دستکش‌ها معمولاً از مواد مخصوصی مانند لاتکس، نایلون، نیتریل، یا مواد مخلوط با قابلیت عایق الکتریکی بالا ساخته می‌شوند.

دستکش ضد الکتریسیته
دستکش ضد الکتریسیته

علاوه بر عایق الکتریکی، دستکش‌ها باید پایداری مکانیکی مناسبی داشته باشند تا در برابر خطرات فیزیکی نیز از کاربر محافظت کنند.

این دستکش‌ها ممکن است برای شغل‌ها و فعالیت‌های خاصی طراحی شوند که نیاز به حفاظت الکتریکی دارند، مثل تعمیرات الکتریکی، کار در ایستگاه‌های تقویت ولتاژ یا تعمیرات تجهیزات الکتریکی.

بیشتر بخوانید:هفت سوال مهم هنگام انتخاب یک جاروبرقی صنعتی مناسب

دستگش ایمنی برزنتی

دستکش ایمنی برزنتی یا دستکش‌های ایمنی با پوشش برزنت، اغلب برای حفاظت در برابر خطرات آب، آلودگی، گرد و غبار، و شرایط محیطی خاص طراحی شده‌اند. برزنت ماده‌ای است که مقاومت خوبی در برابر آب دارد و می‌تواند به عنوان یک لایه حفاظتی در دستکش‌ها مورد استفاده قرار گیرد. همچنین این نوع دستکش‌ها در برابر اجسام تیز و داغ نیز مقاوم هستند.

دستکش ضد لغزش

دستکش ایمنی ضد لغزش یا دستکش‌های ضد لغزش برای حفاظت از دست‌ها در برابر خطرات لغزشی و افتادگی‌ها طراحی شده‌اند. این دستکش‌ها از مواد خاصی ساخته می‌شوند که مانع لغزش و افتادن اشیاء از دست کاربر می‌شوند. از جمله این مواد می‌توان به چرم، نایلون و پلیمر اشاره کرد.

دستکش ایمنی رادیولوژی

دستکش‌های ایمنی رادیولوژی برای حفاظت از کاربران در برابر اشعه‌های رادیوگرافی و پرتوهای رادیواکتیو در محیط‌های پزشکی و دیگر حوزه‌هایی که اشعه‌های رادیویی ممکن است به کار رود، طراحی شده‌اند. این دستکش‌ها به دلیل حساسیت بالا نسبت به اشعه و پرتوهای ایکس، محافظت فردی و پیشگیری از تشعشعات غیرضروری برای دست‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

برخی از دستکش‌های ایمنی رادیولوژی از مواد حاوی باریوم یا سرب ساخته می‌شوند که این مواد از تشعشعات محافظت می‌کنند.ویژگی‌های عنصر باریوم به نقل از سایت جهان شیمی عبارتست از:

“عنصر باریم برای اولین بار در سال ۱۷۷۴ میلادی، توسط شیمیدان سوئدی به نام کارل اسچیل (Carl Scheel) شناسایی شد. اما به صورت علمی در سال ۱۸۰۸ میلادی، توسط شیمیدان انگلیسی به نام سر همفری دیوی (Sir Humphry Davy‎) استخراج شده است. برای نخستین بار، گوتون دموروو (Louis-Bernard Guyton-Morveau) اکسید آن را باروت (barote) نامگذاری کرده بود. بعد از آن، آنتونی لاووازیه (Antoine Lavoisier) کلمه باروت را به واژه باریتا تغییر داد. سرانجام و پس از مدت کوتاهی این عنصر باریم نامگذاری شد. واژه باریم از کلمه یونانی باری (barys) به معنای سنگین گرفته شده‌ است.

عنصر باریم

پیدایش و منابع عنصر شماره ۵۶ جدول تناوبی
عنصر باریم چهاردهمین عنصر فراوان بر روی کره زمین است. این عنصر به دلیل واکنش پذیری شیمیایی بالایی که دارد، هرگز در طبیعت به صورت آزاد یافت نمی شود. به عبارت دیگر، عنصر باریم فقط در ترکیب با عناصر دیگر وجود دارد. منبع عمده این عنصر، دو کانی طبیعی باریت یا سولفات باریم (BaSO۴) و وایتریت یا کربنات باریم (BaCO۳) می باشد. هر دوی این ترکیبات در آب نامحلول اند. به بیان دیگر، باریوم بیشتر به صورت ترکیبات سولفاتی و کربناتی پیدا می شود که می توان باریوم مورد نظر را با استفاده از الکترولیز جدا کرد.

ویژگی های فیزیکی و شیمیایی عنصر باریم
باریم یک فلز شیمیایی بسیار فعال است. زمانیکه در معرض هوای مرطوب قرار ‌گیرد، می تواند به صورت خود به خودی آتش بگیرد. خصوصیات قابل توجه باریم از ساختار اتمی ([۵۴Xe] 6s۲) آن ناشی می‌ شود. همانند دیگر فلزات قلیایی خاکی، دو الکترون در دورترین لایه‌ الکترونی باریم وجود دارد. فاصله‌ این دو الکترون تا هسته، نسبت به فاصله‌ الکترون ‌های نظیر در سایر فلزات قلیایی خاکی از جمله اتم‌ های بریلیم، منیزیم، کلسیم و یا استرانسیم بیش‌ تر است. بنابراین این الکترون های لایه ظرفیت به آسانی جذب سایر اتم ها می ‌شود. در نتیجه با توجه به ساختار الکترونی باریوم انتظار داریم که این عنصر دو الکترون از دست داده تا به حالت اکتت یا پایدار خود برسد. پس باریم یک فلز دو ظرفیتی است.

آرایش الکترونی باریم
آرایش الکترونی باریم

دقت داشته باشید که خواص فیزیکی و شیمیایی عنصر باریم شباهت زیادی به کلسیم دارد. اما این عنصر نسبت به کلسیم واکنش ‏پذیری بیشتری نشان می دهد. این عنصر اگر در معرض هوا قرار ‌گیرد، به آسانی اکسید می شود. از این رو، بدست آوردن خالص‏ ترین فرم آن مشکل است. حال اگر باریوم در حضور اکسیژن هوا بسوزد، باریم اکسید و پروکسید ایجاد می ‌شود. تعدادی از ترکیبات این عنصر، به دلیل چگالی بالا قابل توجه می باشند. به عنوان مثال، سولفات باریم که به آن اسپار سنگین (Heavy Spar) نیز می گویند. این عنصر همچنین با آب و یا الکل جهت تولید هیدروژن واکنش می ‌دهد. علاوه بر آن، با آمونیاک و هالوژن ها بسیار واکنش پذیر است. با بسیاری از اسید ها نیز واکنش می ‌دهد.

از دیگر ویژگی های عنصر باریوم می توان به موارد زیر اشاره کرد.

حالت فیزیکی آن در دمای ۲۵ درجه سلسیوس و فشار ۱ اتمسفر به صورت جامد است.
دمای ذوب و دمای جوش این عنصر به ترتیب ۷۲۲ و ۱۸۹۷ درجه سانتی گراد است.
عنصر باریم پارا مغناطیس است.
ساختار بلوری آن به شکل مکعبی مرکز ‌پر (bcc) است.
این عنصر آلوتروپ ندارد.
جرم اتمی باریم برابر با ۱۳۷.۳۲۷ g/mol است.
چگالی آن نیز برابر با ۳.۵۱ g/cm۳ می باشد.
شعاع اتمی آن نیز برابر با ۲۵۳ pm می باشد.
یون ‌های باریم معمولا عدد اکسایش برابر با اعداد،۰ ، +۱ و +۲ را دارند. از این جهت به عنوان اکسید بازی بسیار قوی محسوب می شود. اعداد اکسایش ۰، و +۲ متداول تر می باشند.
انرژی یونیزاسیون آن برابر با ۵۰۲.۹ kJ/mol است.”

دستکش ضد ضربه

دستکش‌های ایمنی ضد ضربه برای حفاظت از دست‌ها در برابر ضربات و ضربه‌های محتمل در محیط کار طراحی شده‌اند. این دستکش‌ها از مواد مختلفی تهیه می‌شوند که مقاومت بالایی در برابر ضربه و فشار داشته باشند. برخی از دستکش‌ها از مواد خاصی مانند پلیمرها، پنبه با فناوری‌های ضد ضربه یا فوم‌های ایمنی برای افزایش مقاومت در برابر ضربه استفاده می‌کنند.

رونیکس سازنده انواع دستکش کار

دستکش RH-9011 رونیکس
دستکش RH-9011 رونیکس

رونیکس به عنوان متنوع‌ترین برند سازنده ابزار در ایران، تولیدکننده تجهیزات ایمنی از جمله انواع دستکش کار است.

دستکش ایمنی نیتریل سری ایران RH-9011 رونیکس یکی از تجهیزات ایمنی در حین کار است؛ دستکشی ساخته‌شده از مواد اولیه باکیفیت و دارای قابلیت کشسانی که آزادی عمل را حین کارهای سنگین فراهم می‌کند.

دستکش ایمنی نیتریل رونیکس مدل RH-9011 با جنس پلی‌استر و با پوشش لاتکس مصنوعی قابلیت نگه دارندگی بالایی ایجاد می‌کند و در عین حال حس لامسه را به طور کامل برای کاربر نگه ‌می‌دارد.

آنباکسینگ عینک ایمنی RH-9025 رونیکس

سوالات متداول

رونیکس در سبد محصولات خود دستکش ایمنی دارد؟
بله. رونیکس سازنده انواع تجهیزات ایمنی از جمله دستکش‌های متنوع کار است. این برند در کنار دستکش، لباس کار، کلاه و عینک ایمنی نیز می‌سازد.
تجهیزات ایمنی رونیکس را چطور خریداری کنیم؟
برای خرید دستکش ایمنی رونیکس و دیگر ابزار و تجهیزات این برند می‌توانید به ابزارفروشی‌های سراسر کشور مراجعه کنید.
جنس دستکش ضد حرارتی چیست؟
بهترین نوع این دستکش‌ها از روکشی آلومینیومی بهره می‌برند. آلومینیوم مقاومت خوبی در برابر حرارت دارد. داخل این نوع دستکش‌ها نیز معمولا از پشم شیشه یا پنبه است تا کاربر هنگام فعالیت، احساس راحتی کند.

یک پاسخ به “معرفی و راهنمای کامل انواع دستکش کار + کاربرد”

  1. محمد دلیرنیا گفت:

    سلام ببخشید دستکش های ضد برش در مقابل اره فارسی بر یا اره های نجاری مقاوم هستن؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.