کفش مناسب برای طبیعت‌گردی باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟

کفش مناسب برای طبیعت‌گردی

به قلم فرناز اصلاح

11 فروردین 1402

اگر فرصتی پیش بیاید و بتوانید فارغ از هیاهوی زندگی مدرن و یکنواخت شهری، به آغوش طبیعت بکر و زیبا پناه ببرید، روحتان تازه می‌شود. کوه، جنگل، دشت یا دریا؟ کدام را انتخاب می‌کنید؟

وقتی صحبت از طبیعت‌گردی می‌شود، بعد از برنامه‌ریزی و مشخص‌کردن مقصد، نوبت به تهیه و تدارک تجهیزات سفر می‌رسد. حتما شنیده‌اید که پا قلب دوم انسان است. بنابراین برای شروع باید کفش طبیعت‌گردی مناسب را انتخاب کنید. بسته به نوع سفرهای طبیعت‌گردی، باید با پای پیاده از مسیرهای متفاوتی بگذرید و مسافت زیادی را بپیماید. شاید در طول مسیرتان لازم باشد از روی سنگلاخ‌ها، خاک و شن، آب یا علف‌زارها عبور کنید.

اگر از کفش مناسب طبیعت‌گردی استفاده نکنید، همان ابتدای راه خسته می‌شوید. شاید هم آسیب ببینید و نتوانید به مسیر خود ادامه دهید! با توجه به انواع و اقسام مختلف این کفش‌ها و ویژگی‌های متفاوت آن‌ها، بهتر است با جمع‌آوری اطلاعات کافی، در نهایت کفش مناسب خود را انتخاب کنید.

این مقاله از مجله رونیکس، راهنمای جامعی برای انتخاب کفش طبیعت‌گردی است.

رونیکس را بخوانید!

کفش پیاده‌روی، کوهنوردی، کمپینگ، یا صندل طبیعت‌گردی؟ کدام را انتخاب می‌کنید؟

کفش‌های طبیعت‌گردی
کفش‌های طبیعت‌گردی

نمی‌توان با قاطعیت به این سوال جواب داد. انتخاب کفش مناسب، به عوامل مختلفی مانند نوع و مسافت مسیر پیمایش، جنس و ویژگی‌های کفش و تا حدی به سلیقه شما بستگی دارد.

شاید از آن دسته افرادی هستید که برای هر نوع پیمایشی، کفش کوهنوردی چرمی را انتخاب می‌کنید. شاید هم دوست دارید در فصول گرم سال از صندل طبیعت‌گردی استفاده کنید. هر انتخابی که داشته باشید، راحتی و ایمنی بالای کفش مهم‌ترین نکته‌ای است که باید به آن توجه کنید.  

کفش پیاده‌روی، بهترین گزینه برای پیمایش‌های سبک

کفش پیاده‌روی
کفش پیاده‌روی

کفش‌های پیاده‌روی برای برنامه‌های کوتاه طبیعت‌گردی مناسب هستند. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این کفش‌ها، سبک‌وزن بودن آن‌ها است که باعث می‌شود راحت‌تر با آن‌ها گام بردارید. استفاده از کفش‌های سنگین برای پیمایش مسافت‌های کوتاه و هموار قطعا کار اشتباهی است؛ چراکه پس از طی مسافت کمی، پاهایتان خسته می‌شوند.

نکته دیگری که باید به آن توجه کنید، مقاومت این کفش‌ها در برابر سرما و نفوذ آب است. کفش‌های پیاده‌روی ضد آب، از آستری با جنس غشاء ضد آب یا گورتکس (Gore-Tex) در زیر پوسته بیرونی خود بهره می‎‌برند. جنس غشاء وسط این کفش‌ها، از پلی تترا فلوئورو اتیلن منبسط‌شده است و مابین یک لایه آستری و یک لایه پشتی قرار می‌گیرد. این سه لایه به هم می‌چسبند و سپس به همدیگر دوخته می‌شوند.

هایکینگ یا ترکینگ؟ مساله این است!

کفش هایکینگ و کفش ترکینگ
کفش هایکینگ و کفش ترکینگ

حتما هنگام انتخاب کفش‌های پیاده‌روی، نام کفش‌های هایکینگ یا ترکینگ به گوشتان خورده است؛ اما تفاوت این دو در چیست؟

از کفش‌های هایکینگ برای برنامه‌های طبیعت‌گردی با درجه سختی کم استفاده می‌شود. کف این کفش‌ها در مقایسه با کفش‌های معمولی پیاده‌روی دارای آج‌های عمیق‌تر و زیره‌ محکم‌تری است. کفش‌های هایکینگ، سبک‌وزن هستند و با پوشیدن آن‌ها احساس راحتی می‌کنید؛ اما برای پیمایش مسیرهای طبیعت‌گردی طولانی یا حمل کوله‌‌های سنگین، انتخاب خوبی نیستند.

از کفش‌های ترکینگ برای پیمایش مسیرهای ناهموار استفاده می‌شود. این کفش‌ها نیز در انواع سبک و سنگین در بازار موجود هستند؛ کفش‌های ترکینگ انعطاف‌پذیر بوده و در مقایسه با کفش‌های هایکینگ، مقاومت بیشتری نسبت به رطوبت دارند. ساق این کفش‌ها برای محافظت پا و جلوگیری از پیچ‌خوردگی، بلندتر از کفش‌های هایکینگ است. البته توجه داشته باشید که هیچ‌کدام از این دو کفش، برای پیمایش مسیرهای برفی و یخی مناسب نیستند.

بیشتر بخوانید:بررسی کارواش رونیکس ۱۰۰ بار

کفش کوهنوردی، سه‌پوش یا سه‌فصل؟

کفش کوهنوردی
کفش کوهنوردی

کوهنوردی ورزشی هیجان‌انگیز، جذاب و تا حدی دشوار است. اگر حتی یک‌بار هم لذت تنفس در هوای بکر کوهستان را تجربه کرده باشید، محال است بتوانید این حس ناب یکی‌شدن با طبیعت را فراموش کنید! با صعود به هر قله، هر ناممکنی برایتان ممکن به نظر می‌رسد. از آن بالا که نگاه می‌کنید، شهر و تمام مشکلات همراه آن به نقطه‌ای دور و کوچک تبدیل می‌شوند. چه لذت بی‌حد و حصری!

حتما می‌دانید که صعود به هر قله به تجهیزات خاص خود نیاز دارد و بدون انتخاب کفش مناسب، نه تنها لذت کوهنوردی را تجربه نمی‌کنید، بلکه خود را در معرض آسیب‌های جدی یا سقوط مرگ‌بار قرار می‌دهید! قبل از خرید کفش کوهنوردی، باید نوع مسیر کوهپیمایی خود را مشخص کنید. آیا کوهنورد حرفه‌ای هستید و رویای صعودهای هیمالیایی مانند ماناسلو، K2 یا گاشربروم را در سر می‌پرورانید؟ صعود زمستانی به قله دماوند را ترجیح می‌دهید؟ عاشق برنامه‌های طبیعت‌گردی و کوهنوردی سبک در سه فصل سال هستید؟ برای هر کدام از این موارد، باید از کفش مناسب استفاده کنید.

کفش‌های دوپوش و سه‌پوش برای صعودهای هیمالیایی مناسب است. کفش دوپوش، دارای دو لایه داخلی و خارجی است و می‌توان لایه داخلی آن را در برنامه‌های چندروزه و در دماهای زیر صفر درجه، از رطوبت و سرما حفظ کرد. برای صعود به قلل بالای 8000 متر هیمالیا، از کفش سه‌پوش استفاده می‌شود که ساق آن بلندتر از کفش دوپوش بوده و گتر آن تا زیر زانو است. کفش‌های کوهنوردی مناسب صعودهای زمستانی در ایران گورتکس بوده، دو یا چند لایه هستند و می‌توان در کف آن‌ها کرامپون نصب کرد. کفش‌های کوهنوردی سه فصل نیز انتخاب مناسبی برای طبیعت‌گردان و کوهنوردان مبتدی هستند.

کفش کمپینگ، انتخابی مقاوم و منعطف برای برنامه‌های طبیعت‌گردی

کفش کمپینگ
کفش کمپینگ

اگر تجربه برنامه‌های طبیعت‌گردی یک‌روزه یا چندروزه را در دل کویر، جنگل، یا دریا داشته باشید، قطعا با تجهیزات این نوع سفرها آشنایی دارید. کمپینک در طبیعت بکر یعنی به جایی سفر می‌کنید که در آن از آب، برق، گاز، اینترنت و سایر امکانات اولیه زندگی هیچ خبری نیست. پس باید تمام وسایل لازم را در کوله خود به همراه ببرید.

چادر مسافرتی، کیسه خواب، تشک، بشقاب، قاشق و لیوان، هد لامپ و … از مهم‌ترین لوازم مورد نیاز هستند. اگر برنامه شب‌مانی دارید یا غارنوردی می‌کنید، چراغ پیشانی RH-4280 رونیکس از مهم‌ترین ملزومات سفر شما خواهد بود.

صندل طبیعت‌گردی
چراغ پیشانی مناسب برای طبیعت گردی

البته مهم‎تر از تمام این تجهیزات، کفش مناسب کمپینگ است؛ چراکه تمام این وسایل را باید در کوله بگذارید و کوله را با پای پیاده در مسافت‌های طولانی و در طی چندین روز پیمایش به تنهایی به دوش بکشید. کفش‌های کمپینگ مناسب و استاندارد، طوری طراحی شده‌اند که وزن بدن و وزن زیاد کوله را در پیمایش‌های چندروزه تحمل می‌کنند. این کفش‌ها از دوام و استحکام بالایی برخوردار هستند. کفی آن‌ها در مقایسه با کفش‌های پیاده‌روی سخت‌تر است و در کنار مقاومت بالا، برای راحتی پای افراد، انعطاف بالایی دارد.

بیشتر بخوانید:کارواش صنعتی

صندل طبیعت‌گردی، جایگزین سبک برای بوت‌ها و کفش‌های سنگین

صندل طبیعت‌گردی
صندل طبیعت‌گردی

بوت‌ها و کفش‌های کوهنوردی، علی‌رغم مقاومت زیاد، ایمنی بالا و طراحی با وزن کم، باز هم سنگین هستند و استفاده طولانی‌مدت از آن‌ها ممکن است پاهای شما را خسته کند. صندل‌های طبیعت‌گردی به شرط رعایت استانداردهای ایمنی و داشتن جنس مناسب، جایگزین خوبی برای این قبیل کفش‌ها محسوب می‌شوند.

کفی این صندل‌ها نازک‌تر از کفش‌های کمپینگ و کوهنوردی است. این کفش‌ها برای فعالیت‌های سبک، طبیعت‌گردی در سفرهای تابستانی، ساحلی یا عبور از رودخانه طراحی شده‌اند.

صندل‌های طبیعت‌گردی استاندارد، در انواع لا انگشتی، بسته، بنددار و بدون بند تولید می‌شوند و با داشتن مقاومت زیاد و وزن کم، یکی از بهترین گزینه‌ها برای راحتی و خنک‌ماندن پای شما هستند.همچنین سایت اسنوهاک در مورد صندل طبیعت گردی اینگونه بیان میکند که:

“صندل کوهنوردی یک انتخاب مرغوب برای طبیعت گردی است، چرا که به طور خاص برای سفر و سفرهای کوهنوردی مناسب هستند. قابلیت های صندل کوهنوردی تخت هستند، به همین دلیل، بهترین صندل های کوهنوردی می توانند به شما کمک کنند تا طبیعت گردی ادامه دهید.

با مقایسه با صندل های معمولی، صندل های کوهنوردی قابلیت ها و کاربردهای بسیار بیشتری را به کاربران ارائه می دهند. این صندل ها با ارتفاع بالا، خوب بودن و امنیت بالا با این که نازک هستند.

انتخاب صندل کوهنوردی می تواند کمک کند تا کارهای طبیعت گردی را به راحتی انجام دهید. قبل از انتخاب صندل کوهنوردی، بهتر است که آیا نیازمندی های مورد نیاز شما چه صندلی هایی هستند و قبل از خرید، بهتر است در مورد ویژگی های بهترین صندل های کوهنوردی با نظر نگاه کنید.”

نکات مهم برای انتخاب کفش طبیعت‌گردی

کفش‌های طبیعت‌گردی
کفش‌های طبیعت‌گردی

شاید در نگاه اول، پیداکردن کفش طبیعت‌گردی مناسب با توجه به تنوع محصولات موجود در بازار کار چندان آسانی به نظر نرسد. واقعیت این است که با رعایت چند ویژگی مهم می‌توانید در میان این همه تنوع، بهترین انتخاب را داشته باشید. تنها در این صورت است که با ایمنی کافی، از سفر و طبیعت‌گردی خود لذت می‌برید. در این بخش، مهم‌ترین نکات در انتخاب کفش طبیعت‌گردی را بررسی می‌کنیم. با ما همراه باشید.

  • نوع برنامه طبیعت‌گردی: عواملی مانند مدت‌زمان پیمایش، درجه سختی مسیر، فصل طبیعت‌گردی، شرایط اقلیمی و … در انتخاب کفش تاثیرگذار هستند.
  • ویژگی‌های کفش: انتخاب سایز مناسب، وزن کم، ضخامت کفی با توجه به نوع مسیر، طول عاج، جنس رویه، امکان تهویه هوای داخل کفش، زیره سخت و بادوام، انعطاف‌پذیری کافی، مقاومت به آب، محافظت مناسب از کف، انگشتان، مچ پا و … از مهم‌ترین ویژگی‌هایی هستند که باید هنگام خرید کفش به آن‌ها دقت کنید.

بیشتر بخوانید:
چه وسایلی برای کوهنوردی در پاییز لازم است؟

سخن آخر

در این مقاله از مجله رونیکس، انواع کفش طبیعت‌گردی را معرفی و آن‌ها را بررسی کردیم. با داشتن این اطلاعات می‌توانید کفشی مناسب با برنامه طبیعت‌گردی خود را انتخاب کنید تا سفری ایمن و خاطره‌انگیز داشته باشید. توجه به این نکته ضروری است که فارغ از نوع برنامه طبیعت‌گردی و هر کفشی که انتخاب می‌کنید، در صورت مراقبت مناسب از کفش‌هایتان، خاصیت ضد آب خود را تا مدت‌زمان بیشتری حفظ می‌کنند و طول عمرشان بیشتر می‌شود.

سوالات متداول:

کفش‌های ساق کوتاه برای طبیعت‌گردی مناسب‌تر هستند یا کفش‌های ساق بلند؟
اگر هدف شما گشت‌زنی و برنامه‌های طبیعت‌گردی با درجه سختی سبک یا متوسط است، کفش‌های ساق کوتاه برای پای شما راحت‌تر هستند. برای جلوگیری از زمین‌خوردن یا پیچ‌خوردگی پا نیز می‌توانید از باتوم استفاده کنید.اگر سفر به مناطق کوهپایه‌ای با شیب ملایمی را انتخاب می‌کنید و مسیر شما چندان هموار نیست، بهترین کفش طبیعت‌گردی کفش‌ ترکینگ است.

3 پاسخ به “کفش مناسب برای طبیعت‌گردی باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟”

  1. […] بیشتر بخوانید: کفش مناسب برای طبیعت‌گردی باید چه ویژگی‌هایی داشته با… […]

  2. حسن منصوری زاد گفت:

    سلام بهترین برند برای طبیعت گردی که ضدآب هم باشه چی پیشنهاد میکنید؟

    • رونیکس گفت:

      همراه عزیز سلام. می‌توانید برندهای معتبری مانند سالومون، نورث فیس، هامتو یا اسکارپا را انتخاب کنید. برندهای ایرانی معتبر مانند قارتال، آسیا و لاوان نیز انتخاب خوبی برای طبیعت‌گردی و ترکینگ هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.