- دقیقه 6
- 779
- 0
به قلم منا رستمیان
19 مهر 1403
باتری ماشین یکی از قطعات مصرفی است که به مرور زمان تخلیه شده و نیاز به تعویض پیدا میکند. علائم خالیشدن باتری ماشین به شما اعلام میکنند که باید هرچه زودتر برای تعویض باتری وارد عمل شوید. باتری خالی ماشین نهتنها عملکرد آن را دچار مشکل خواهد کرد، بلکه میتواند باعث آسیب به قطعات مهم در خودروی شما شود.
در مقاله پیش رو با نشانههای خالیشدن باتری خودرو آشنا میشوید تا بتوانید با اجتناب از آنها عمر باتری را افزایش داده و در هزینههای تعمیرات و نگهداری خودرو صرفهجویی کنید.
رونیکس را بخوانید.
نشانه های خالی شدن باتری خودرو
باتری ماشین انرژی لازم برای روشنکردن موتور را فراهم کرده و بههمیندلیل از حیاتیترین قطعات خودرو به شمار میرود که اختلال در آن تأثیری مستقیم در عملکرد خودروی شما به دنبال خواهد داشت. باتری همچنین برق مورد نیاز لوازم الکتریکی خودرو از قبیل چراغ، ضبط، کولر و برفپاککن را تأمین میکند و از کارافتادن هر کدام از این تجهیزات نیز از علائم خالیشدن باتری ماشین به شمار میروند.
اصلیترین علائم تخلیه باطری ماشین را با هم مرور خواهیم کرد.
1.اختلال در عملکرد قفل مرکزی
قفل مرکزی خودرو یکی از قابلیتهای اولیه برای تأمین ایمنی خودرو به شمار میرود که با تمامشدن باتری دچار اختلال میشود. مشکلات مرتبط با برق ماشین نیز میتواند در عملکرد قفل مرکزی اختلال ایجاد کند که خود این مشکلات نیز میتوانند ناشی از تخلیه باتری اتومبیل شما باشند.
2.تغییر در شکل ظاهری محافظ باتری
مشکلات باتری میتوانند باعث تغییر در شکل ظاهری و بادکردن آن شده و شکل محفظه باتری را نیز دچار تغییر کنند. کشف این تغییر در گروی بازرسی منظم از محافظ باتری است و در مواردی رخ میدهد که باتری مدتزمان طولانی کار کرده یا در شرایط نامطلوب محیطی قرار گرفته باشد.
کیت خودرویی 14 تکه رونیکس انتخابی ایدهآل برای نگهداری مناسب از خودرو است.
سولفاتهشدن باتری، تورم در کیس باتری، ترکخوردگی و تغییر شکل از مهمترین نشانههای خالیشدن باتری خودرو به شمار میروند.
3.روشننشدن ماشین
یکی از مهمترین علائم خالیشدن باتری ماشین روشننشدن خودرو است. در این حالت بعد از چرخاندن سوئیچ صدایی میشنوید که ناشی از ناتوانی استارت خودرو برای راهانداختن موتور است. از دیگر علائمی که نشان از تخلیه باتری داشته و به روشننشدن خودرو مرتبط هستند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- روشننشدن خودرو با استارت اول
- روشنشدن خودرو بعد از نگهداشتن استارت برای چند ثانیه
- روشننشدن خودرو در هوای سرد
روشن نشدن ماشین دلایل متفاوت و بسیاری را شامل میشود، اما یکی از اصلیترین علتها را میتوان در وضعیت باتری ریشهیابی کرد.
4.کمنورشدن چراغهای جلو و عقب
با تضعیف باتری، فراهمکردن انرژی مورد نیاز برای تأمین نور چراغهای خودرو دچار مشکل شده و این چراغها نیز ضعیف میشوند. این علامت نیز به شما هشدار میدهد که باتری در حال اتمام بوده و یا بهطور کامل تمام شده است.
5.روشننشدن ضبط خودرو
انرژی لازم برای روشنشدن ضبط ماشین، کولر و برفپاککن از طریق باتری خودرو تأمین شده و در صورت بروز مشکل در باتری کارکرد این وسایل نیز تضعیف شده یا بهطور کامل مختل میشود. چراغ سقف ماشین نیز از دیگر اجزایی است که با تخلیه باتری خاموش میشود و ازکارافتادن آن از علائم خالیشدن باتری ماشین به شمار می رود.
6.روشنشدن چراغ هشدار باتری
در برخی از مدلهای خودرو چراغی برای باتری تعبیه شده که با اتمام باتری روشن شده و شما را از مشکل باتری باخبر میسازند. اگر خودروی شما مجهز به چراغ هشدار باتری است بهتر است برای آگاهی از وضعیت باتری خودرو، پیش از هر چیز به این چراغ توجه کنید.
7.پخششدن بوی بد در کابین خودرو
خالیشدن باتری در بعضی موارد ناشی از نشت اسید باتری است و در اثر شارژ بیش از اندازه باتری، آسیب به آن یا قرارگرفتن هوای سرد رخ میدهد. در این حالت بالازدن اسید سولفوریک باعث پخششدن بویی تند شبیه به بوی گوگرد یا تخممرغ در کابین شما میشود.
8.رسوب در پایانههای باتری
یکی دیگر از علائم خالیشدن باتری ماشین که بهصورت ظاهری قابل تشخیص است، رسوبی است که در نتیجه تمامشدن باتری روی پایانههای مثبت و منفی اتصالات آن به چشم میخورد. این رسوب که در برخی موارد سفید و در برخی دیگر سبز رنگ است، باعث اختلال در استارتخوردن ماشین نیز میشود.
دلایل خالی شدن باتری ماشین
حال که با ۸ نشانه خالیشدن باطری ماشین آشنا شدیم، بهتر است با بررسی دلایل این مشکل از بروز زودهنگام آن جلوگیری کنیم. هرچند که عمر مفید باتری ماشین بهطور متوسط ۲ تا ۳ سال در نظر گرفته میشود اما بروز مشکلاتی باعث کوتاهشدن این عمر مفید میشوند.
1.مکش انگلی
اصطلاح مکش انگلی به وضعیتی اشاره دارد که سیستمهایی مثل ساعت دیجیتال یا رادیوی خودروی شما حتی در وقت خاموشی نیز، برق خودرو را مصرف میکنند. این مشکل میتواند ناشی از سیستم برق ماشین یا اختلال در اتصالات باشد. در برخی موارد، نصب تجهیزاتی از قبیل دزدگیر و سیستم صوتی تقویتشده نیز منجر به مکش انگلی خودرو میشوند.
2.خاموشنکردن چراغهای ماشین
از اصلیترین دلایل تخلیه باتری میتوان به روشنماندن چراغهای خودرو اشاره کرد. بههمیندلیل است که با پیشرفت تکنولوژی، سیستمهایی برای خاموشی خودکار چراغهای جلو و عقب بعد از خاموششدن ماشین تعبیه شده است.
بیشتر بخوانید:علت ریپ زدن ماشین چیست؟ | راههای جلوگیری از مشکل ریپ زدن ماشین
3.مشکلات دینام
دینام که مولد برق ماشین است، در هنگام روشنبودن موتور برق مورد نیاز باتری را تأمین کرده و آن را شارژ نگه میدارد. با خرابشدن دینام باتری نمیتواند مدتزمان زیادی برق را برای ماشین فراهم کند و تخلیه میشود.
4.شرایط نامناسب آبوهوا
سرما یا گرمای زیاد میتواند برای باتری خودرو مشکلات زیادی ایجاد کند. در هوای سرد استارتزدن انرژی بیشتری از باتری میگیرد و همین مسأله باعث اختلال در عملکرد باتری میشود. تداوم این شرایط میتواند یکی از دلایل اتمام باتری باشد.
در هوای گرم نیز، تبخیر مایعات داخل باتری سرعت بیشتری گرفته و افزایش سطح اسید باتری را بهدنبال دارد که از علائم خالیشدن باتری ماشین به شمار میرود.
باید در نظر داشت که باتریهای نو در برابر شرایط آبوهوایی سخت، مقاومتر از باتریهای فرسوده هستند و کمتر از آنها دچار آسیب میشوند.
5.رسوب اتصالات باتری
قبلتر، سولفاتهشدن پایانههای باتری را بهعنوان یکی از علائم خالیشدن باتری ماشین بررسی کردیم؛ اما این مشکل خود نیز میتواند یکی از دلایل تخلیه باتری نیز به شمار رود. رسوب در پایانهها میتواند ناشی از مشکل اتصالات باشد یا در اثر رانندگیهای مکرر در مسیرهای طولانی اتفاق بیفتد.
برای نگهداری از خودرو در هوای گرم بخوانید: ۱۱ مورد از نکات نگهداری خودرو در تابستان که بهتر است از امسال رعایت کنید.
6.خاموشماندن خودرو برای مدت طولانی
روشننشدن موتور اتومبیل بعد از مدتزمانی طولانی باعث تخلیه باتری میشود. ماشینهای امروزی مجهز به سیستمهایی هستند که حتی در حالت خاموشی خودرو نیز برق آن را مصرف میکند. اگر قصد دارید خودروی خود را برای مدتی طولانی در پارکینگ بگذارید، بهتر است یک یا دو هفته یکبار سراغ آن رفته و ماشین را روشن کنید.
پیشگیری از خالیشدن زودهنگام باتری ماشین
با دانستن علائم خالیشدن باتری ماشین پیشگیری از آن، کار دشواری نخواهد بود. رانندگی ایمن و نگهداری مناسب از خودرو، از جمله عواملی است که عمر باتری خودرو را افزایش میدهند. مهمترین نکات در پیشگیری از تخلیه باتری خودرو عبارتند از:
- جداکردن سرباتریها قبل از خواباندن ماشین برای مدت طولانی
- خاموشکردن چراغها پس از خاموشی موتور خودرو
- استفادهنکردن از ضبط در خاموشی موتور
- نظافت و نگهداری از اتصالات باتری
- استراحتدادن به کولر خودرو در مسافت طولانی
- محافظت از خودرو در برابر گرما یا سرمای شدید
سخن آخر
استفاده صحیح از وسیله نقلیه، در وقت و هزینه شما صرفهجویی کرده و به شما کمک میکنند تا بهترین کارایی را تجربه کنید. به یاد داشته باشید اقدام بهموقع پس از مشاهده اولین علامت، از آسیبهای بعدی جلوگیری کرده و سرعت تخلیه باتری را کاهش میدهد.
برای ما بگویید که تجربه شما از علائم خالیشدن باتری ماشین چه بوده است؟
سؤالات متداول
علائم خالیشدن باتری ماشین چیست؟
روشننشدن خودرو، اختلال در عملکرد قفل مرکزی، روشنشدن چراغ هشدار باتری و استشمام بوی گوگرد از مهمترین علائم خالیشدن باتری ماشین است.
اصلیترین دلایل خالیشدن باتری ماشین کدام است؟
طیشدن عمر مفید باطری، مکش انگلی، روشنماندن چراغهای ماشین و پارککردن ماشین برای مدت طولانی از اصلیترین دلایل تخلیه باتری هستند.
عمر مفید باتری ماشین چقدر است؟
عمر مفید باتری ماشین ۲ تا ۳ سال است که با مراقبت صحیح، تا ۵ سال نیز افزایش میيابد.