انواع ابزارآلات صنعتی چیست و چه کاربردی دارند؟ از اصلی ترین ابزارآلات جهت راه اندازی ماشین آلات و دستگاه های مختلف در کارخانه ها و صنایع گوناگون، ابزارالات صنعتی می باشد. این ابزارها بر خلاف ابزارالات خانگی، اغلب بادی و برقی هستند و به همین دلیل از قیمت بالاتری نسبت به سایر ابزارها برخوردارند. در هنگام تعمیر و استفاده از ماشین آلات صنعتی وجود ابزارالات مختلف کمک بسیاری به تسهیل کارها و نیز دقت و درستی انجام کار می کنند. ابزارهای صنعتی کاربرد گسترده ای دارند و در اکثر کارخانجات، پالایشگاه ها، معادن و تمام مشاغل و کسب و کارهایی که با ماشین آلات صنعتی و بزرگ کار می کنند، از این ابزارها استفاده می شود. در کل می توان گفت استفاده از دستگاه ها و ماشین آلات در تمام کسب و کارهای صنعتی بدون ابزارالات برقی، بادی و بنزینی کاری بسیار دشوار و تقریبا غیرممکن خواهد بود. بنابراین برای ساده ترین کار مانند باز کردن پیچ دستگاه ها نیازمند یک پیچ گوشتی صنعتی خواهید بود.
ابزارالات صنعتی را می توان بر اساس منبع تغذیه و نیروی محرکه شان به گروه های متفاوت تقسیم کرد که مهم ترین آن ها ابزارالات صنعتی برقی، بادی، بنزینی و دستی هستند.
ابزارآلات صنعتی برقی
به دلیل اینکه کار در محیط های صنعتی و انجام عملیات و فعالیت مختلف به نیروی زیادی احتیاج دارد، استفاده از ابزارالات دستی برای فعالیت هایی مانند سوراخ کاری ورق های ضخیم فلزی، باز کردن و بستن مهره ها و… غیر ممکن است. در این صورت به کارگیری ابزارالات صنعتی برقی می تواند سرعت انجام کارها را افزایش داده تا با دقت و کیفیت بالاتری انجام شوند. از ابزارهای پرکاربرد صنعتی برقی می توان به دریل، اره برقی، اینورتر، دمنده، سشوار صنعتی، کمپرسور هوا، کارواش، پیچ گوشتی برقی، چکش تخریب، سمباده لرزان و نواری اشاره کرد. همچنین برخی از ابزارالات صنعتی قابلیت شارژ داشته و در بین آن ها می توان پیچ گوشتی شارژی، دریل شارژی و… را نام برد. از موارد با اهمیت در این تجهیزات برخورداری از باتری های قابل شارژ است که امکان کار در محیط هایی که به برق دسترسی ندارید را فراهم می کنند.
کمپرسور باد: این ابزار با فشرده سازی هوا می تواند نیروی لازم ابزارهای بادی را تأمین کند و کاربرد زیادی در صنت دارد.
دریل: دریل ها در نوع شارژی و برقی موجود هستند و بر اساس قدرت شان برای سوراخ کاری سطوح مختلف چوب، فلز و بتن مناسب می باشند.
فرز برقی: کاربرد این ابزار اغلب در برشکاری و تراشکاری است. همچنین جهت تیز کردن ابزارهای دیگر نیز از فرز استفاده می شود.
دستگاه جوش: از این دستگاه برای متصل کردن قطعات فلزی به یکدیگر استفاده می شود و کاربرد بسیاری در صنعت دارد.
سشوار صنعتی: سشوارهای صنعتی با قدرت گرمایش بالایی که دارند در انجام کارهای مختلفی مانند خم کردن لوله های پلاستیکی، دودی کردن شیشه های خودرو، نرم کردن لوله های سخت و … استفاده می شود.
ابزارآلات صنعتی بادی
از کاربردی ترین ابزارالات بادی در مصارف صنعتی می توان به پیستوله بادی، میخکوب و منگنه کوب، پولیش، آچار بکس بادی، پرچ کن بادی، سمباده بادی، آچار جغجغه بادی و فرز انگشتی بادی اشاره کرد. این ابزارها به دلیل اینکه به انرژی الکتریکی نیازی ندارند، به عنوان ابزارهای مقرون به صرفه و اقتصادی شناخته شده اند و در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارند.
میخکوب بادی: کاربرد ویژه این ابزار در نجاری و صنایع مرتبط با چوب و کابینت سازی است و کاربری راحتی را برای صنعتگران این حرفه فراهم می کند.
پولیشر بادی: با استفاده از این ابزار می توان عملیات سایش سطوح را انجام داد و خط و خش را از بین برد.
جغجغه بادی: از ابزارهای بسیار پر استفاده در کارگاه ها بوده و جهت بستن انواع پیچ و سفت کردن آن ها مورد استفاده قرار می گیرد.
بکس بادی: از بکس بادی برای باز کردن و بستن انواع مختلف پیچ و مهره با قدرت بالا استفاده می شود. این ابزار در پروژه های صنعتی، کارگاه های تعمیراتی و خدماتی، تعمیرگاه ها و … کاربرد بسیاری دارد.
ابزارالات صنعتی بنزینی
این دسته از ابزارالات جز ابزارالات سنگین بوده و نیز همانند ابزارهای شارژی مناسب استفاده در محیط هایی هستند که دسترسی به برق دشوار است. این گروه از ابزارها علاوه بر این که در صنعت استفاده می شوند، بلکه در باغبانی و کشاورزی کاربرد دارند. اره درخت بر، اره زنجیری بنزینی، علف زن بنزینی، ژنراتور بنزینی و… از ابزارالات صنعتی بنزینی می باشند.
اره زنجیری بنزینی: کاربرد این اره در باغبانی و نجاری است و در دو نوع بنزینی و برقی در بازار موجود می باشد. از نوع بنزینی این ابزار صنعتی در مکان هایی با مساحت زیاد همانند جنگل که دسترسی به برق و منبع انرژی دشوار است، استفاده می شود.
ژنراتور: کار ژنراتور تبدیل انرژی مکانیکی به الکتریکی است و کاربرد زیادی در صنایع مختلف دارد. از ژنراتور بنزینی در کارگاه ها، بیمارستان ها و هر مکانی که نیاز به برق داشته باشد می توان بهره برد.
چکش تخریب بنزینی: برای تخریب سطوح سخت همانند ستون ها و دیوارهای بتنی از چکش تخریب می توان استفاده نمود. این ابزار در دو نوع برقی و بنزینی در بازار موجود می باشد.
شمشاد زن بنزینی: از ابزار های پرکاربرد صنعتی در باغبانی و کشاورزی، شمشادزن می باشد که جهت کوتاه کردن شاخ و برگ گیاهان کاربرد دارد. کار کردن با شمشادزن های بنزینی به دلیل نداشتن سیم، محدودیت مکانی ندارد.
ابزارآلات صنعتی دستی
ابزارآلات دستی از ابزارهای پرکاربرد و پر مصرفی هستند که وجود آن ها نه تنها در هر خانه بلکه در کارگاه های مختلف نجاری، صنعتی، مکانیکی و … لازم است. همانطور که مشخص است این ابزارآلات با نیروی دست کار می کنند؛ بنابراین تولیدکنندگان این ابزار به ساختار و طراحی ارگونومیک آن ها نوجه خواهند کرد تا کمترین خستگی و آسیب به مصرف کنندگان وارد شود. ابزارآلات دستی به گروه های مختلفی تقسیم بندی می شوند که در بین آن ها می توان به انواع آچارآلات، ابزارهای برش، انبرآلات، جعبه ابزار و … اشاره کرد.
جمع بندی
آشنایی و شناخت انواع ابزارالات صنعتی از اهمیت بالایی در هنگام خرید ابزار برخوردار است. در این مقاله انواع ابزارهای صنعتی را بر اساس نیروی محرکه شان به چهار دسته اصلی تقسیم بندی کردیم و در هر گروه به معرفی و کاربرد مهمترین آن ها پرداختیم. اکنون لازم است تا لیستی از ابزارالات مورد نیاز خود را تهیه کرده و با بررسی برندهای مختلف، معتبرترین آن ها را انتخاب نمایید.