بررسی دلایل ضربه ‌نزدن دریل چکشی

کار با دریل چکشی رونیکس

به قلم فرناز اصلاح

15 آذر 1402

دریل‌ چکشی با داشتن مکانیزم ضربه‌ای یا مکانیزم چکشی، برای انجام دو نوع سوراخکاری معمولی و سوراخکاری چکشی در بتن و مصالح سخت طراحی و تولید می‌شود. مکانیزم چکشی باعث می‌شود تا مته علاوه‌بر چرخش حول محور خود، همزمان مانند چکش، ضرباتی را به سطح کار وارد کند. به این ترتیب، عمق نفوذ مته و سرعت انجام کار در سطوح سخت افزایش می‌یابد. با این وجود، شاید برای شما هم اتفاق بیفتد که موقع کار و به خصوص هنگام انجام فعالیت‌های پرفشار و مداوم، متوجه شوید که دریل چکشی خوب کار نمی‌کند؛ ناگهان داغ می‌شود؛ خوب ضربه نمی‌زند و گاهی هم دیگر ضربه نمی‌زند. در این صورت وقت آن رسیده که کار را متوقف کرده و با بررسی علت ضربه نزدن دریل چکشی، راه حل مناسبی را برای رفع این مشکل پیدا کنید.

در این مقاله از مجله رونیکس، ضمن بررسی مکانیزم ضربه، دلایل ضربه نزدن دریل چکشی و راه حل‌های آن را بیان می‌کنیم.

رونیکس را بخوانید.

مکانیزم ضربه در دریل چکشی

مکانیزم ضربه در دریل چکشی

بیشتر بخوانید:جعبه ابزار خانگی

برای درک بهتر دلایل ضربه نزدن دریل چکشی و ارائه راه حل مناسب برای هر مشکل، در مرحله اول باید دقیقا بدانید این دستگاه چیست و چه ویژگی‌هایی دارد. در واقع لازم است دریل چکشی را بهتر بشناسید. در ساختار داخلی دریل چکشی و نزدیک به سه نظام آن، دو صفحه دندانه‌دار یا صفحات چکشی قرار گرفته است. دندانه‌های هر صفحه بر روی دندانه‌های صفحه مقابل خود می لغزد. عملکرد چرخ‌دنده، فلنج و صفحات چکشی نهایتا موجب حرکت رفت و برگشتی به همراه ضربات متوالی می‌شود. واردشدن ضربات پرقدرت و متوالی باعث می‌شود تا نهایتا متۀ متصل به سه نظام بتواند در دل سخت‌ترین مصالح نفوذ کرده و آن‌ها را با سرعت و قدرت بالا سوراخ کند. در غیر این صورت، مته در داخل سطوح سخت گیر می‌کند و می‌شکند.

بیشتر بخوانید:مکانیزم چکشی دریل چیست؟

ممکن است مکانیزم چکشی یا مکانیزم ضربه در دریل چکشی در بعضی از موارد به خوبی عمل نکند و نهایتا دریل چکشی ضربه نزند. در این صورت، باید دستگاه را عیب‌یابی و سپس مشکل را برطرف کنید. در بخش بعد، دلایل ضربه نزدن دریل چکشی بررسی می‌شود.

تعمیر دریل چکشی

انتخاب اشتباه حالت سوراخکاری

دریل چکشی در دو حالت قابل تنظیم است: سوراخکاری معمولی با حرکت چرخشی مته و سوراخکاری چکشی با حرکت توأمان چرخشی و رفت و برگشتی مته. دستگاه با انتخاب حالت سوراخکاری معمولی، مانند دریل ساده کار می‌کند. در این حالت، از دستگاه برای سوراخ‌کردن سرامیک، چوب و ملات آجر استفاده کنید.

بیشتر بخوانید:دریل چکشی 2210C رونیکس، نهایت کیفیت در سوراخکاری

برای سوراخ‌کردن مواد و مصالح سخت و متراکم‌تر مانند بتن، سیمان، سنگ، آجر و جداکردن سرامیک از سطح، لازم است دستگاه را در حالت سوراخکاری چکشی قرار دهید؛ وگرنه دریل ضربه نمی‌زند و مصالح را به راحتی سوراخ نمی‌کند.

شل‌شدن اتصالات دستگاه یا آسیب به بدنه دریل چکشی

هنگام انجام کارهای سخت و پرفشار مانند سوراخکاری متمادی بتن و مصالح سخت، ضربات مکرر به دستگاه و یا افتادن و سقوط احتمالی آن از دست کاربر در حین حمل دستگاه یا انجام کار باعث می‌شود تا بدنه دریل آسیب ببیند یا اتصالات آن شل شود. گاهی نیز صفحات چکشی، چرخ‌دنده، فلنج و سایر قطعات درگیر در مکانیزم چکشی آسیب می‌بینند. این موارد موجب عدم کارکرد صحیح سیستم ضربه‌زن در دریل چکشی یا حتی ایجاد مشکل در سیستم برق آن خواهد شد.

اگر بدنه دریل آسیب دید، به نزدیک‌ترین مرکز خدمات پس از فروش ابزار خود و یا یک تعمیرگاه ابزار معتبر مراجعه کنید. کار را به کاردان بسپارید تا دستگاه دریل شما تعمیر شود.

اجزای دریل چکشی

بیشتر بخوانید: چطور ابزار دست دوم بخریم؟

قدیمی‌شدن و استهلاک دریل چکشی

شاید بپرسید با وجود این مشکل، راه حل چیست؟ دستگاه را به یک تعمیرکار مجرب بسپارید. اگر قابل تعمیر است، آن را تعمیر کنید و اگر عمرش به سر رسیده، به فکر خرید یک دریل چکشی جدید برای خود باشید.

معکوس‌چرخیدن مته دریل چکشی

مته دریل باید در حالت سوراخکاری چکشی در جهت عقربه‌های ساعت بچرخد یا در حالت راست‌گرد تنظیم شود. اگر جهت حرکت برعکس یعنی چپ‌گرد یا پادساعت‌گرد انتخاب شود، دریل در حین کار خوب ضربه نمی‌زند. بنابراین، حتما قبل از استفاده از دریل چکشی، تنظیمات آن را بررسی کنید تا چنین مشکلاتی پیش نیاید.

خرابی ساچمه انتهای شفت

کلید دو حالته سوراخکاری معمولی و سوراخ‌کاری چکشی دریل، یک ساچمه و نهایتا به شفت متصل می‌شود. گاهی به دلایل مختلف، جای ساچمه گود می‌شود یا سر ساچمه صاف می‌شود و به این ترتیب، دریل دیگر در حالت سوراخکاری چکشی کار نمی‌کند. این مورد با بازکردن و بررسی دریل قابل تشخیص است.

برای تشخیص و خرابی شفت، به نقل از سایت خودرو بانک پرداخته ایم:

یکی دیگر از علائم خرابی شفت گیربکس می‌تواند بروز مشکل در شروع حرکت یا لرزش خودرو در هنگام توقف و درجا کار کردن خودرو باشد. باید به خاطر داشت که تشخیص خرابی بلبرینگ شفت گیربکس، باز و بسته کردن آن و یا تعمیر و رفع خرابی آن کاملا تخصصی است و برای این کار باید حتما به تعمیرکار ماهر مراجعه شود.

نکات مهم برای نگهداری مناسب از دریل چکشی

دریل چکشی رونیکس

نگهداری درست از دریل چکشی و روش استفاده مناسب از آن، علاوه بر اینکه باعث افزایش طول عمر ابزار شما می‌شود، عملکرد بهتر آن را نیز تضمین می‌کند. در این بخش مواردی را بررسی می‌کنیم که با رعایت آن‌ها، دریل چکشی درست کار می‌کند.

  • زمان انتخاب و خرید دریل چکشی، این دستگاه را از یک برند معتبر و شناخته‌شده تهیه کنید تا بعدها دچار مشکلات مربوط به کیفیت پایین متریال دریل و مکانیزم ضربه ناکارآمد آن نشوید.
  • از واردشدن اشیای فلزی بین دنده سر آرمیچر و دنده مقابل جلوگیری کنید. در غیر این صورت، سیستم برقی دستگاه دچار آسیب جدی می‌شود.
  • برای سوراخکاری سطوح فلزی با ضخامت کم، دریل را روی حالت چکشی قرار ندهید.
  • در طول مداومت‌های کاری و انجام فعالیت‌های پرفشار صنعتی، هر نیم ساعت یک‌بار به دستگاه استراحت بدهید و یکسره با ابزار کار نکنید تا به آن فشار وارد نشود.

بیشتر بخوانید:مدل‌های دریل چکشی رونیکس در یک نگاه

 

انتخاب درست ابزار و روش مناسب استفاده، تضمین کارکرد ایده‌آل دریل چکشی

در این مقاله از مجله رونیکس، ضمن بررسی دلایل ضربه نزدن دریل چکشی، راه حل هر مشکل را بیان کردیم. در مجموع، علت ضربه نزدن دریل چکشی از دستگاهی به دستگاه دیگر و طی شرایط کاری مختلف، متفاوت است. ضربه‌ یا سقوط دستگاه از دست کاربر، اختلال در مکانیزم ضربه‌زن دریل، استهلاک ابزار و روش نادرست استفاده از آن، از مهم‌ترین دلایل ضربه نزدن دریل چکشی هستند. اگر فنی و دست به آچار هستید، دریل را باز کنید تا بتوانید قطعات آن را بهتر بررسی کرده و دستگاه را عیب‌یابی کنید. اگر هم نمی‌توانید این کار را انجام دهید، حتما دستگاه را به یک تعمیرگاه معتبر ببرید و آن را به تعمیرکاران خبره بسپارید.

به نظر شما علاوه بر مواردی که در این مقاله آن‌ها را بررسی کردیم، کدام مشکل یا مشکلات، علت ضربه نزدن دریل چکشی هستند؟ می‌توانید نظرات خود را با ما در همین صفحه به اشتراک بگذارید.

 

سوالات متداول

در صورت بروز مشکل ضربه‌ نزدن دریل چکشی باید چکار کنیم؟
در اولین فرصت برای جلوگیری از آسیب بیشتر به دستگاه، به یک تعمیرگاه معتبر ابزارآلات مراجعه کنید. البته ممکن است دریل آسیب جدی ندیده باشد و با تنظیمات ساده بتوانید مشکل آن را برطرف کنید؛ اما برای احتیاط و پیشگیری از خرابی احتمالی دریل، بهترین راه حل مراجعه به تعمیرگاه است.

چه دلایلی موجب قطع سیستم ضربه در دریل چکشی می‌شوند؟
آسیب به دنده مقابل دریل و دنده چکشی در زیر شاسی چکشی دریل منجر به ضعیف‌شدن دریل یا قطع سیستم ضربه در دریل چکشی می‌شود.

آیا استفاده از دریل چکشی برای تخریب مصالح ساختمانی مناسب است؟
خیر؛ برای تخریب انواع سطوح سیمانی، بتنی، کندن کاشی و سرامیک باید از دریل بتن کن و چکش تخریب استفاده کنید.

4 پاسخ به “بررسی دلایل ضربه ‌نزدن دریل چکشی”

  1. فاخر محبی گفت:

    این مدل دریلی که تو مقاله نام برده بودین را موجود دارین در حال حاضر؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. می‌توانید به ابزارفروشی‌های معتبر سراسر کشور مراجعه و این محصول را خریداری کنید. همچنین می‌توانید جهت دریافت مشاوره بیشتر در مورد دریل‌های رونیکس با شماره تلفن 0216497 تماس حاصل کنید و از کارشناسان ما راهنمایی بخواهید.

  2. […] بیشتر بخوانید:بررسی دلایل ضربه ‌نزدن دریل چکشی […]

  3. سید جواد حسینی گفت:

    سلام من دریل رو دوماه پیش برای استفاده خانگی خریدم الان دریل رو روشن میکنم مته داخل سه نظام سفت نمی‌مونه وثابت هست وعملا کار نمیکنه من بلد نیستم یا خرابه
    ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.