مانومتر چیست؟

مانومتر

به قلم فاطمه مختاری

22 خرداد 1397

به هر دستگاهی که قابلیت اندازه گیری فشار را داشته باشد مانومتر می‌گویند. مانومترها معمولاً از یک لوله U شکل ساخته می‌شوند که میزان فشار مایع یا گاز درون آن را اندازه می‌گیرند و با نمایشگر عقربه ای به کاربر نمایش می‌دهند. این وسایل در موارد مختلفی مثل صنایع مختف، آزمایشگاه ها و … کاربرد دارند. در این مقاله قصد داریم ساختار مانومتر، روش کار و انواع آن را برایتان شرح دهیم.

روش کار

روش کار مانومتر به این صورت است که اختلاف میان میزان فشار (گاز یا مایع) درون لوله را با یک منبع بیرونی مقایسه می‌کند، این منبع بیرونی معمولاً یک نمونه شبیه سازی شده از جو زمین است. مانومترها انواع مختلفی دارند و ساده‌ترین آن‌ها یک لوله پیزومتر است که یک لوله سوار شده بر روی یک پایه است و مایع را نگه می‌دارد.

همان‌طور که گفتیم معمول‌ترین مانومترها به شکل U هستند، که لوله‌های آن از یک سو آزاد است و از سوی دیگر به یک منبع گاز متصل است؛ این منبع همان نمونه شبیه سازی شده اتمسفر زمین است و میزان فشار مایع درون لوله نسبت به فشار درون منبع سنجیده می‌شود. اگر فشار مایع درون لوله یک واحد از مایع منبع بیشتر بشود مایع درون لوله پایین می‌رود و مایع منبع یک واحد بیشتر می‌شود، به این ترتیب میزان فشار مایع درون لوله اندازه گرفته می‌شود.

اندازه گیری فشار با فشارسنج

برای اندازه گیری فشار، بر روی مانومتر مقیاسی وجود دارد که اندازه گیری اختلاف ارتفاع مایع در هر دو ستون را امکان‌پذیر می‌کند. اختلاف ارتفاع مایع موجود در دو لوله می‌تواند مرجعی برای مقایسه نسبی فشارهای مختلف باشد. همچنین اگر چگالی مایع در فشارسنج بررسی و مشخص شده باشد، می‌توان از آن برای محاسبه فشار مطلق هم استفاده کرد.

بیشتر بخوانید:بهترین کمپرسورهای باد بازار ابزار ایران؛ شما انتخاب کنید!

اندازه گیری پارامترهای دیگر با مانومتر

با استفاده از این وسیله می‌توان متغیرهای دیگری مثل گاز، سرعت، سطح مایع و ارتفاع را هم (به‌طور غیر مستقیم) اندازه گرفت.

محاسبه فشار

محاسبه فشار در مانومتر با معادله زیر امکان‌پذیر است:

P=hgd

که شرح هر یک از متغیرها به شکل زیر است:

P = فشار

h = ارتفاع مایع

g = نیروی جاذبه

d = چگالی مایع

برای محاسبه اختلاف فشار از معادله P = Pa – P0 استفاده می‌شود، که Pa فشار مایعی است که می‌خواهیم مورد آزمایش قرار دهیم و P0 فشار مایع منبع مرجع است.

بیشتر بخوانید: آچار بکس بادی، برقی و یا شارژی کدام مناسب ترند؟

انواع فشارسنج

مانومترها بسته به کاربرد و موارد استفاده متنوعی که دارند در مدل‌ها و با ساختارهای متفاوتی ساخته می‌شوند. در ادامه چند مدل فشارسنج را به شما معرفی می‌کنیم و به تشریح آن‌ها می‌پردازیم:

  • مانومتر دیجیتال

    فشارسنج دیجیتال مانومتری است که مقادیر فشار اندازه گیری شده را به صورت دیجیتالی و بر روی یک صفحه نمایش به کاربر نشان می‌دهد.

بیشتر بخوانید:روش صحیح آب بندی موتورسیکلت

  • مانومتر روغنی

    در برخی از تجهیزات که در حین کار لرزش زیادی دارند باید از مانومتر های دقیق‌تری استفاده کرد؛ مانومترهایی که عقربه‌های‌شان مقادیر را دقیق‌تر نشان بدهند. در چنین مواقعی می‌توان از مانومتر روغنی استفاده کرد.

  • مانومتر اکسیژن

    مانومتر اکسیژن یا همان رگولاتور اکسیژن؛ همان قطعه‌ای است که در قسمت بالایی (خروجی) کپسول اکسیژن نصب می‌شود و میزان اکسیژن ورودی و خروجی را اندازه می‌گیرد و به کاربر امکان تنظیم آن را می‌دهد.

کاربرد مانومتر اکسیژن به نقل از سایت آبی سلامت شامل توضیحات زیر می شود:

کاربرد مانومتر اکسیژن چیست

کاربرد مانومتر اکسیژن(طرز کار مانومتر اکسیژن)  فقط به پزشکی ختم نمی شود بلکه کاربرد مانومتر اکسیژن در صنعت بسیار شناخته شده است. ممکن است برای بسیاری از افراد این سوال پیش بیاید که جنس مانومتر کپسول اکسیژن چیست؟مانومتر کپسول اکسیژن بر حسب شرکت تولید کننده، دارای بدنه  از جنس های مختلفی می باشد، که می توان مس، آلومینیوم، آهن و برنج را نام برد.”

بیشتر بخوانید:

چگونه جک روغنی را هواگیری کنیم؟

استاندارد طول و عرض راه‌پله؛ محاسبه سریع و ابزارهای مورد نیاز

یک مانومتر بسازید

برای ساخت یک فشارسنج ساده به یک لوله پلاستیکی شفاف نیاز دارید؛ لوله‌ای که سطح مایع از روی آن قابل مشاهده و اندازه گیری باشد، سپس لوله را به شکل U خم می‌کنید و آن را در جایی ثابت قرار می‌دهید. حالا باید لوله را از مایع پر کنید و به سطح مایه در دو لوله عمودی نگاه کنید، جایی که سطح مایع دو لوله برابر باشد نقطه صفر مانومتر شما در نظر گرفته می‌شود و میزان فشار مایعات درون لوله نسبت به این سطح سنجیده می‌شود.

بیشتر بخوانید:

چگونه جک روغنی را هواگیری کنیم؟

استاندارد طول و عرض راه‌پله؛ محاسبه سریع و ابزارهای مورد نیاز

17 پاسخ به “مانومتر چیست؟”

  1. حسام رضایی نژاد گفت:

    مانومتر روغنی بهتره یا مانومتر دیجیتال ؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی، برای اندازه‌گیری فشار در تجهیزاتی که در حین کار لرزش زیادی دارند، از مانومتر روغنی استفاده کنید. در شرایط پایدارتر، مانومتر دیجیتال دقت و سرعت بیشتری دارد.

  2. علی بدل زاده گفت:

    سلام
    دقت اندازه گیری مانومتر روغنی بیشتر است یا دیجیتالی؟

  3. کیوان گفت:

    سلام اشاره نکردید که مانومتر اکسیژن جز پزشکی چه کاربرد های دیگه ای داره لطفا یکم بیشتر توضیح بدید. مرسی از مقاله مفیدتون

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. مانومتر اکسیژن علاوه‌بر پزشکی، در صنایع مختلف نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  4. بردیا بابایی گفت:

    سلام یه سوال داشتم بین این مانومتر هایی که معرفی کردید دقیق ترین مانومتر کدام است؟ بعد یه سوال دیگه این مانو متر روغنی نیاز داره هر چند وقت یه بار روغنشو عوض کنیم یا نه؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. تمام انواع مانومترهای مورد اشاره اگر متناسب با نیاز کاربر استفاده شوند، دقیق‌ترین نتیجه را ارائه می‌دهند. بیش از سه چهارم صفحه مانومتر باید از روغن پر شود. همچنین اگر روغن گیج فشار تخلیه شده یا نشتی دارد، روغن از دست رفته باید جایگزین شود.

  5. Homayoon گفت:

    الان من متوجه نشدم مانومتر خودش فشار رو نشون میده یا عددی که عقربه نشون میده رو باید بذاریم تو فرمول خاصی تا به فشار اصلی برسیم؟

  6. رضا چوپانی گفت:

    دقیق نشون ندادن مانومتر روغنی از چی میتونه باشه ؟ تست انجام دادم مانو مترم دقیق نشون نمیده

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. عدم کالیبراسیون دستگاه یا وجود نقص فنی در قطعات مانومتر موجب بروز خطا در دستگاه می‌شوند.

  7. سینا گفت:

    ببخشید تو هوای سرد دقت مانومتر روغنی پایین نمیاد منظورم از هوای سرد دمای زیر صفره برا اینجور هواها از چه نوع مانومتری باید استفاده کنیم؟

  8. ساعد گفت:

    روی مانومترهایی که می خریم چه مشخصاتی نوشته شده؟ آیا برای استفاده از فرمولی که دادین بهمون چگالی مایع هم بهمون میده یا صرفا میگه مایع درون مانومتر چیه خودمون باید بریم چگالیشو پیدا کنیم؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. روی صفحه نمایش یا گیج مانومتر، می‌توانید مقدار فشار اندازه‌گیری‌شده را ببینید. همچنین، مانومتر ابزاری برای اندازه‌گیری فشار است نه چگالی.

  9. سمیرا گفت:

    این مانومتر ها رو تو فیزیک دبیرستان بهمون درس میدادن و خب رک بگم هیچوقت فکر نمی کردم واقعا تو زندگی واقعی و صنعت کاربرد داشته باشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.