انواع پیستوله و کاربرد آن

به قلم حامد ریوندی

7 آذر 1396

پیستوله یا رنگ پاش ابزاری کاربردی برای رنگ پاشی انواع سطوح است. این ابزار سرعت عملیات نقاشی را بالا میبرد و میتوان از آن به جای قلم مو استفاده کرد. پیستوله های  رنگ پاش در انواع برقی،  بادی وشارژی  تولید میشوند.

پیستوله های برقی

این دستگاه ها یک موتور با مکانیزم اسپری در یک پوشش فلزی یا پلاستیکی هستند که مقداری هوا درون خود ذخیره نموده و به همراه رنگ به بیرون پرتاب میکنند. رایج ترین شیوه عملکرد رنگ پاش برقی ذخیره رنگ و هوا در مخزن، تبدیل آن به ذرات پودر شده و سپس پاشش آن است. رنگ پاش برقی مجهز به یک سوزن نازل مخصوص هستند که با کمک آن رنگ را در محیط بیرون پخش میکنند.

نکات کاربری رنگ پاش برقی

برای کار با پیستوله برقی، رنگ یا مایعی که قصد پاشش آن را دارید، باید کاملا یکنواخت و مخلوط شده و عاری از هرگونه توده حل نشده، ذره اضافی یا الیاف باشد.

قبل از پر کردن مخزن باید رنگ را رقیق نمود. اکثر رنگ ها برای کار با قلم مو آماده میشوند و برای پاشش با دستگاه باید رقیق شوند. با کمک قیف رقیق سازی میتوان غلظت رنگ را تعیین نمود. در این قیف ها زمان تخلیه رنگ بیانگر غلظت آن است. آنتی سپتیک و ماده لکه زدای چوب نیازی به رقیق سازی ندارند.

هیچ گاه از تینر فوری برای رقیق سازی رنگ استفاده نکنید. تینرهای معمولی یا روغنی بهترین انتخاب برای رقیق سازی رنگ هستند. استفاده از تینر فوری باعث آسیب شدید به قطعات دستگاه مانند اورینگ، نازل و سوزن میشود.

پیستوله بادی

رنگپاش بادی برای کارکرد به کمپرسور باد نیاز دارد. پیستوله بادی یا رنگپاش پنوماتیکی به دو دسته حرفه ای و خانگی تقسیم میشوند. رنگ پاش بادی را باید بر اساس دقت پاشش، حداکثر فشار عملکرد و غلظت رنگ انتخاب نمود. همچنین هنگام خرید رنگ پاش به جنس بدنه و نازل توجه کنید. استفاده از فولاد ضد زنگ در تولید این قطعات باعث افزایش طول عمر پیستوله میشود.

معمولا نازل های کوچک تا 1.6 میلیمتر برای سطوح فلزی و نازل های بزرگ 1.7 و 1.8 میلیمتری برای مصارف چوبی کاربرد دارند.

نکات کاربری پیستوله بادی

معمولا به همراه پیستوله های بادی چند قطعه ابزار و لوازم ارائه میشوند. معمولا یک آچار برای باز کردن قطعات، یک فرچه کوچک برای تمیز کردن قطعات پاک شده و یک فیلتر برای قرار گرفتن در محل اتصال مخزن به پیستوله در نظر گرفته شده است. این فیلتر از ورود ذرات و اجسام ریز به داخل پیستوله جلوگیری میکند. پس از هر بار استفاده باید قطعات پیستوله را به کمک آچار از هم جدا نمود و با فرچه کاملا تمیز کرد.

در رنگپاش های بادی غلظت رنگ را به صورت حسی و با تست خروجی قطعه کار مشخص میکنند. به همین دلیل تجربه کاربر در تنظیم غلظت رنگ بسیار اهمیت دارد. در رنگ پاش های پنوماتیکی هم تینر معمولی یا حلال های غیر خورنده برای رقیق سازی رنگ استفاده می گردند.

انواع رنگ پاش بر اساس سیستم رنگ رسانی

سیستم رنگ رسانی ثقلی یا گرانشی(کاسه رو)

در این مدل ها کاسه یا ظرف رنگ روی رنگ پاش قرار گرفته و رنگ در اثر نیروی جاذبه زمین به عبارتی نیروی وزن خود توأم با نیروی مکش هوای فشرده به کلاهک هدایت و پخش می شود.

سیستم اسپری سیفونی(کاسه زیر)

در این نوع کاسه رنگ در زیر رنگ پاش قرار گرفته است. زمانی که هوا با سرعت زیاد از یک مجرای تنگ رد شود، حالت مکش ایجاد می کند. پیستوله های سیفونی از این سیستم به همراه فشار هوا که توسط سوراخی در روی منبع به سطح مایع فشار وارد می کند، برای بالا آوردن مایع رنگ از داخل منبع و نهایتا اسپری آن استفاده می کنند.و مناسب رنگ پاشی سقف و یا عمودی میباشند.

سیستم اسپری تحت فشار

منبع اسپری های تحت فشار به صورت درزگیری شده می باشد. نیروی فشار هوای داخل منبع باعث بالا رفتن رنگ از داخل لوله می شود، لذا از این پیستوله می توان برای پاشیدن رنگهای غلیظ تر استفاده کرد.

سایر مدل های پیستوله

پیستوله های دیگر برای پاشش مواد خاص طراحی شده اند و در بازار ارائه میشوند.

پیستوله سایه پاش برای پاشش رنگ به صورت خطوط باریک مورد استفاده قرار میگیرد.

ایر براش یا قلم رنگپاش، پیستوله ظریف و بسیار کوچکی است که  برای نقاشی قسمت های بسیار باریک مانند نوارها کاربرد دارد.

کنیتکس پاش به همراه پمپ باد برای پاشش انواع کنیتکس به دیوار کاربرد دارد و میتواند انواع مختلف کنیتکس را به صورت ریز دانه، متوسط و یا دانه درشت بپاشد.

پیستوله گازوئیل پاش برای پاشش گازوئیل، گریس و روغن جهت روان کاری و شستشوی قطعات متحرک کاربرد دارد.

پیستوله قیرپاش ابزاری است که برای پاشش محلول قیر رقیق شده استفاده میشود. این ابزار برای کار به یک منبع تولید هوای فشرده مانند کمپرسور هوا نیازمند است و بیشتر برای پاشش قیر به کف خودرو ها و در صافکاری اتومبیل کاربرد دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.