6 نکته هنگام استفاده از پیچ چوب و کار با ابزار نجاری

6 نکته هنگام استفاده از پیچ چوب و کار با ابزار نجاری

به قلم شاهین روزآبادی

23 اسفند 1396

برخی از پیچ‌‌ها (هنگام کار با ابزار نجاری) به سوراخکاری برای ورود به سطح نیازی ندارند که می‌توان آن‌ها را از روی نمای بیرونی و رزوه‌های آنان شناخت. قسمت بیرونی پیچ (رزوه) هنگامی که وارد یک سطح می‌شود؛ سوراخی ایجاد می‌کند که امکان ورود آسان پیچ به داخل آن سطح را فراهم می‌کند.

به طور مثال برای فعالیت بر سطح چوب در صنایعی مانند نجاری، انواع خاصی از این نوع پیچ‌‌ها بهتر از سایرین عمل می‌کنند. یکی از محبوب‌ترین انواع پیچ‌هایی که برای متصل کردن چندین قطعه چوبی به یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرند، پیچ‌های چوبی (lag screw) هستند.

پیچ چوب یا پیچ خودکار مخصوص کار با چوب طراحی و ساخته شده است و به خصوص در نجاری و ساخت و اتصال سازه‌های چوبی به طور گسترده استفاده می‌شود. این نوع پیچ ها در مدل های مختلف و با جنس های گوناگون تولید می‌شوند و از آنجا که اتصال محکم تری ایجاد می‌کنند از میخ و پیچ‌های معمولی مناسب‌ تر هستند. اما در استفاده از پیچ چوب برای نجاری و کار با ابزار نجاری نکاتی را باید رعایت کرد. چند توصیه برای کار با پیچ چوب و کار با ابزار نجاری را در ادامه بخوانید:

بیشتر بخوانید: فارسی بر ثابت رونیکس ۵۱۲۵؛ نهایت کیفیت در دقت برش

ایجاد سوراخ راهنما در هنگام کار با ابزار نجاری

ایجاد سوراخ راهنما در هنگام کار با ابزار نجاری
ایجاد سوراخ راهنما در هنگام کار با ابزار نجاری

بیشتر بخوانید:روش صحیح آب بندی موتورسیکلت

احتمالا از خیلی از افراد شنیده اید که پیچ های خودکار نیازی به سوراخ راهنما ندارند و البته بیشتر افراد هم برای استفاده از پیچ چوب سوراخ راهنما ایجاد نمی‌کنند. اما اگر می‌خواهید پیچ کاملا مستقیم درون چوب فرو رود بهتر است این کار را انجام دهید. سوراخ راهنما با یک مته کوچکتر از سایز پیچ درون پیچ ایجاد می‌شود (که عموماً با استفاده از دریل انجام شده و برای این فعالیت نیاز به کار با ابزار نجاری خواهید داشت) و مسیری برای عبور پیچ خودکار از میان چوب ایجاد می‌کند. سوراخ راهنما به جنس چوب بستگی دارد. در چوب سخت باید سایز مته را برابر با سایز پیچ چوب در نظر گرفت؛ در حالی که برای چوب نرم سایز سوراخ راهنما باید نصف اندازه پیچ در نظر گرفته شود. برای استحکام بیشتر بین دو قطعه می‌توانید از چسب چوب کمک بگیرید و پیش از بستن پیچ مقداری چسب چوب درون سوراخ راهنما بریزید.

بیشتر بخوانید: حیف شد! تفسیر و آنالیز چهارمین مسابقه ملوان در لیگ۲۲

طول مناسب پیچ چوب

وقتی قصد دارید دو تکه چوب را به یکدیگر متصل کنید، باید از پیچ چوبی با اندازه مناسب استفاده کنید چرا که طول پیچ اهمیت زیادی دارد.

ضخامت هر دو تکه چوب را اندازه بگیرید؛ طول پیچ خودکار باید حدود 4 میلیمتر کمتر از جمع ضخامت دو تکه چوب باشد تا بتواند در چوب نفوذ نموده و دو قطعه را محکم کنار یکدیگر نگه دارد.

استفاده از پیچ خودکار با سایز مناسب

زمانی که دو قطعه چوب را با کمک پیچ به یکدیگر متصل می‌کنید انتظار دارید دو قطعه کاملا کنار یکدیگر محکم شوند؛ بیشتر افراد تصور می‌کنند هر چه سایز پیچ بزرگتر باشد، اتصال محکم تری ایجاد می‌شود؛ این فرضیه هم درست و هم غلط است. پیچ بلندتر با قطر کمتر بهتر از یک پیچ کوتاه با قطر زیاد عمل می‌کند. ضخامت پیچ ها با رزوه پیچ محاسبه می‌شود بنا بر این پیچ چوبی با رزوه درشت تر، ضخیم تر از همان نمره با رزوه کوچکتر است.

روانکاری برای چوب سخت

چوب سخت انتخاب مناسبی برای استفاده در خانه و به خصوص اشیای دکوری و تزئینی است، اما فرو کردن پیچ در چوب سخت آسان نیست، چرا که چوب سخت بافت متراکمی دارد و پیچ چوب به راحتی در آن فرو نمی‌رود. راه حل ساده برای رفع این مشکل پوشاندن سطح پیچ با صابون است. این روانکاری باعث می‌شود پیچ سریع تر و راحت تر در بافت چوب وارد شود، همچنین از شکستن چوب حین بستن پیچ جلوگیری می‌کند و کار با ابزار نجاری را آسان می‌کند. روغن و سایر مواد چرب را نمی‌توان در این مورد جایگزین کرد و البته قبل از رنگ کردن چوب دقت کنید که آثار باقیمانده صابون روی چوب را پاک کنید.

بیشتر بخوانید:بهترین برند جعبه ابزار

جلوگیری از شل شدن پیچ

معمولا با گذشت زمان پیچ ها شل می‌شوند، اصطکاک ناشی از حرکت و جابجایی باعث می‌شود پیچ از چوب بیرون بزند. برای این مشکل هم راه حل وجود دارد. می‌توانید پیچ چوب را روی سطح فلزی صاف قرار دهید و با چکش چند ضربه آرام بزنید و سر پیچ را کمی خم کنید. با این روش پیچ درون چوب فرو می‌رود اما لق نمی‌زند و بیرون نمی‌آید.همچنین به نقل از سایت بازرگانی دکتر هیلتی:

“پیچ و مهره‌ یکی از روش‌های اتصال موقت است که با استفاده از آن می‌توان قطعات و وسایل مختلفی را به یکدیگر متصل کرد. پیچ و مهره آن‌قدر پرکاربرد است که عملا در ساخت طیف وسیعی از تجهیزات و وسایل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به‌علاوه، بخش‌های وسیعی از صنعت مانند صنعت خودروسازی، کشتی‌سازی، نفت، پتروشیمی، کشاورزی و برق بیشترین استفاده از پیچ و مهره را دارند. در اکثر موارد پیچ و مهره به همراه یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

یکی از مشکلاتی که بسیاری از افراد با آن رو به رو هستند، شل‌شدگی پیچ و مهره است. اگر شما هم به‌دنبال آن هستید تا از شل‌شدگی پیچ و مهره هنگام اتصال قطعات مختلف جلوگیری کنید، این مطلب را تا آخر بخوانید.

به‌طور کلی، چند راهکار برای جلوگیری از شل‌شدگی پیچ و مهره وجود دارد. عامل اصلی شل‌شدگی پیچ و مهره، لرزش است. به‌عنوان اولین راهکار، برای جلوگیری از شل‌شدگی پیچ و مهره می‌توان از واشر استفاده کرد.

در واقع، واشر بار وارده به پیچ و مهره را پخش می‌کند و مانع از شل ‌شدن و در عین حال هرز شدگی آن‌ها می‌شود. همچنین، یکی دیگر از راهکارهای جلوگیری از شل‌شدگی پیچ و مهره استفاده از چسب‌های مخصوص است.”

بیرون آوردن پیچ زنگ زده

پیچ های زنگ زده وحشتناک هستند و مقاومت زیادی نیز ندارند. پیچ های چوب معمولا زنگ نمی‌زنند ولی برخی پیچ های خودکار زنگ می‌زنند، اگر با بیرون کشیدن پیچ های زنگ زده مشکل دارید؛ یک هویه لحیم کاری بردارید و نوک داغ آن را روی گل پیچ قرار دهید. گرما باعث میشود فلز منبسط شود و وقتی سرد شد منقبض می‌گردد، این کار بیرون کشیدن پیچ را ساده می‌کند.

رعایت همین 6 نکته هنگام کار با پیچ چوبی و کار با ابزار نجاری به شما برای افزایش سرعت راندمان فعالیتتان و آسان‌تر شدن هر چه بیشتر آن کمک خواهد کرد.

11 پاسخ به “6 نکته هنگام استفاده از پیچ چوب و کار با ابزار نجاری”

  1. رضا گفت:

    اطلاعات کاربردی بود ممنونم

  2. حسین مهدوی گفت:

    سلام من روش شما برا باز کردن پیچ زنگ زده رو تست کردم روش زمانبره دیگه هم اگه هست لطفا بگین

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. در این مقاله روش‌های متنوع برای بازکردن پیچ زنگ‌زده بررسی شده است. ضمن اینکه شما نمی‌توانید فاکتور زمان را در انجام کارها حذف کنید.

  3. عدالت غلامی گفت:

    اگه پیچ رو داغ کنیم داخل چوب سخت راحت تر میره؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. برای بیرون‌کشیدن پیچ زنگ‌زده از چوب می‌توانید کلگی آن را با هویه داغ کنید تا منبسط شود و راحت‌تر بیرون بیاید.

  4. باقری گفت:

    سلام یه کمد خارجی قدیمی برای ما آوردن بازش کنیم یه سری تمیز کردن و تعمیرات هم داره و این کمده حالا پیچاش روسیه فگر کنم و سفت شده و زنگ زده دیگه میترسم زور بزنم بازش کنم بشکونم یه چیزیشو برای این مورد استفاده از ابزار خاصی یا روش خاصی رو توصیه می کنید؟

  5. مهدی دولتی گفت:

    یه سوال اگه خود پیج باز شه در بیاد ولی رولپلاکش گیر کنه برای در آوردنش باید چیکار کنیم؟

  6. سید علی گفت:

    اگه اشتباهی به جای پیچ چوب از پیج فلز استفاده شده باشه بازم با همین روش هایی که گفته شد می شه پیچ رو در بیاریم از تو کار یا نه میپرسم چون شاید رزوه هاش فرق کنه نشه این کار و کرد بدتر پیج گیر کنه یا کار زخمی شه اگه ممکنه یه توضیحی هم در این باره بدین مرسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.