آموزش کار با مولتی متر برای تعمیر ابزارآلات برقی

مولتی مترهای رونیکس

به قلم فرناز اصلاح

11 شهریور 1402

برای اندازه‌گیری چندین کمیت الکتریکی مانند ولتاژ، جریان، مقاومت الکتریکی یا ظرفیت خازنی یا بررسی سلامت قطعات الکترونیکی، تست برقراری اتصال و تست صحیح‌بودن لحیم‌کاری، باید با نحوه کار با مولتی متر آشنا باشید. البته به این نکته هم توجه کنید که کار با مولتی متر یا تعمیر ابزارهای برقی به تجربه و مهارت کافی نیاز دارد و کوچک‌ترین اشتباهی ممکن است خطرات جبران‌ناپذیری را به همراه داشته باشد. بنابراین لازم است برای تعمیر ابزارهای برقی یا هرگونه کار الکتریکی پیچیده، به تکنسین مجرب و کارشناس مراجعه کنید.

اما برای اینکه با کلیات کار با این ابزار دقیق اندازه‌گیری آشنا شوید، در این مقاله از مجله رونیکس، نحوه کار با مولتی متر برای تعمیر ابزارآلات برقی را به شما آموزش داده می‌شود.

رونیکس را بخوانید!

اندازه‌گیری و بررسی ولتاژ با مولتی متر

اندازه‌گیری ولتاژ با مولتی متر رونیکس
اندازه‌گیری ولتاژ با مولتی متر رونیکس

مولتی مترها در دو نوع آنالوگ و دیجیتال تولید می‌شوند و قبل از کار با این ابزارها باید در وهله اول با نوع، قطعات و عملکرد آن‌ها آشنا باشید. به همین دلیل، توصیه می‌کنیم برای آموزش کار با مولتی متر دیجیتال، دفترچه راهنمای استفاده از آن را با دقت مطالعه کنید.

با استفاده از حالت ولت‌متر در مولتی متر، می‌توانید ولتاژ بین دو نقطه را اندازه‌گیری کنید. بررسی ولتاژ ورودی که از منبع تغذیه به ابزار وارد می‌شود، می‌تواند مشکلاتی نظیر باتری ضعیف یا قطعات خراب را مشخص کند. برای کار با مولتی متر دیجیتالی و اندازه‌گیری ولتاژ با این ابزار به این صورت عمل کنید:

مولتی متر قابلیت اندازه‌گیری هر دو ولتاژ AC و DC را دارد. اگر کنار حرف V خط راست قرار بگیرد، ولتاژ DC را نشان داده و اگر بالای V علامتی شبیه موج باشد، به معنی اندازه‌گیری ولتاژ AC است. برای تست قطعه با توجه به نوع آن، سلکتور را روی ولتاژهای AC یا DC قرار دهید. پراب مشکی را روی ترمینال منفی قطعه و پراب قرمز را روی ترمینال مثبت قرار دهید. سپس مقدار عددی روی نمایشگر را بخوانید.

اندازه‌گیری جریان با مولتی متر

اندازه‌گیری جریان با مولتی متر رونیکس
اندازه‌گیری جریان با مولتی متر رونیکس

با تنظیم مولتی متر به حالت آمپرمتر، می‌توانید جریان عبوری را اندازه‌گیری کنید. این کار ممکن است نیازمند اتصال مولتی متر به مدار و قطعه‌ای از ابزار باشد.

پس از قطع منبع تغذیه قطعه یا مدار، پراب مشکی را به پورت COM و پراب قرمز را به پورت mA یا پورت جریان بالا متصل کنید. مولتی متر را به صورت سری در مدار قرار دهید. سپس آن را روشن کرده و جریان عبوری را بخوانید.

انواع دریل رونیکس در یک نگاه

اندازه‌گیری مقاومت با مولتی متر

اندازه‌گیری مقاومت با مولتی متر رونیکس
اندازه‌گیری مقاومت با مولتی متر رونیکس

برای اندازه‌گیری مقاومت قطعات الکترونیک باید با آموزش کار با اهم متر دیجیتال آشنا باشید. با تنظیم مولتی متر به حالت اهم ‌متر می‌توانید مقاومت ابزار را اندازه‌گیری کنید. این کار برای تشخیص قطعه‌های خراب یا مقاومت‌های نامناسب در ابزار، مفید است.

برای کار با مولتی متر به صورت اهم متر، منبع تغذیه‌ را قطع کرده و پراب‌ها را به مولتی‌ متر متصل کنید. سلکتور را روی کمترین حد اهم تنظیم کرده و دو انتهای پراب مولتی‌ متر را روی دو پایه‌ مقاومت قرار دهید. نمایش نماد”I” روی نمایشگر یعنی مقدار مقاومت از حدی که سلکتور مشخص کرده بیشتر است. در این صورت، سلکتور را روی محدوده‌ بالاتری تنظیم کنید.

با مدل‌های متنوع کارواش رونیکس بیشتر آشنا شوید.

تست دیود با مولتی متر

مولتی متر معمولاً حالت دیود را هم دارد تا بتوانید جهت عبور جریان در دیود را تشخیص داده و بررسی کنید که آیا دیود عملکرد صحیح دارد یا خیر.

برای انجام این تست، مولتی‌ متر را در حالت تست دیود تنظیم کرده و انتهای پراب‌های آن را به دو پایه‌ دیود وصل کنید. اگر دیود سالم باشد، می‌توانید در یک جهت عددی را بر روی مولتی‌ متر مشاهده کنید و در جهت دیگر هیچ عددی نشان داده نمی‌شود. اگر در هر دو جهت، عددی را مشاهده نکردید یا در هر دو جهت، عددی مشاهده شد، به این معنی است که دیود سوخته است. از مولتی متر می‌توانید برای تست برق خودرو نیز استفاده کنید.

مولتی مترهای دیجیتال رونیکس، ایده‌آل برای تست تجهیزات الکتریکی

مولتی مترهای رونیکس
مولتی مترهای رونیکس

انتخاب ابزار حرفه‌ای و آموزش‌های لازم برای نحوه کار با آن، تاثیر بالایی بر انجام درست و بدون نقص کارهای فنی دارد. برای اندازه‌گیری کمیت‌های مختلف الکتریکی مانند مقاومت، ولتاژ، جریان، ظرفیت خازنی و … باید از مولتی مترهایی با دقت و طول عمر بالا استفاده کنید. این ابزارها یکی از ملزومات کار مهندسان و تعمیرکاران وسایل الکتریکی و تعمیر اینورتر جوشکاری هستند. رونیکس به‌عنوان رهبر بازار ابزار ایران، مولتی‌مترهای متنوعی را ساخته و روانه بازار کرده‌است تا پاسخگوی نیازهای شما باشد.

در این مقاله، آموزش کار با مولتی متر برای تعمیر ابزارآلات برقی را به شما توضیح دادیم. با این وجود، توصیه می‌کنیم به تکنسین مجرب مراجعه کنید و از تجربه و دانش او استفاده کنید تا هرگونه تعمیر و کار با ابزارهای برقی را به روشی صحیح و ایمن انجام دهید.

 می‌توانید در همین صفحه، نظرات و سوالات خود را با ما از طریق کامنت به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

مولتی متر دیجیتال و آنالوگ چه تفاوتی با هم دارند؟
مولتی مترهای آنالوگ ابعاد بزرگ‌تری نسبت به مولتی مترهای دیجیتال دارند؛ ساختار ساده‌ای دارند؛ به صورت دستی کالیبره می‌شوند و دقت کمتری دارند. مولتی مترهای دیجیتال دارای ابعاد کوچک‌تر، ساختار پیچیده، سیستم کالیبراسیون اتوماتیک و دقت بالا هستند.

سلکتور چیست؟
با چرخاندن پیچ انتخاب‌گر یا سلکتور مولتی متر می‌توانید پارامتر مورد نظر (ولتاژ، جریان و مقاومت) را انتخاب کنید.

AVO متر (AVO meter) چیست؟
به مولتی متر AVO متر هم می‌گویند؛ چراکه ولتاژ (V)، آمپراژ (A) و اهم (O) را اندازه‌گیری می‌کند.

8 پاسخ به “آموزش کار با مولتی متر برای تعمیر ابزارآلات برقی”

  1. رضا ( کالای برق حداد) گفت:

    سلام ممنون از مقاله شما در صورت امکان اموزش به صورت ویدیو ضبط و منتشر گردد

  2. ناشناس گفت:

    سلام
    ممنون از توضیحاتتون در صورت امکان ویدئو همین توضیحات رو بار گزاری کنید.

  3. […] بیشتر بخوانید: آموزش کار با مولتی متر […]

  4. رضا نقوی گفت:

    سلام ،با خسته نباشید،این مقاله مفید است ، حتماً افراد علاقه مند زیادی به الکترونیک نیازمند اطلاعات این چنینی و حتی کامل تر هستند ، از شما سپاسگزارم

  5. […] بیشتر بخوانید: آموزش کار با مولتی متر برای تعمیر ابزارآلات برقی […]

  6. […] بیشتر بخوانید: آموزش کار با مولتی متر […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.