اینورتر جوشکاری چیست؟

اینورتر جوشکاری

به قلم مهسا تاران

27 آبان 1400

اتصالات در صنعت به دو دسته دائم و موقت تقسیم می ­شوند. از جمله اتصالات دائم می ­توان به جوش و پرچ اشاره کرد. همچنین خود فرآیند جوشکاری انواع مختلفی دارد از جمله جوش اولتراسونیک، اصطکاکی، پرتو لیزر، اکسی استیلن (حرارت شعله) و از همه مهم تر و رایج تر جوشکاری به کمک قوس الکتریکی. اینورتر جوشکاری یکی از رایج ‎ترین ابزارهای صنعتی است که برای اتصال فلزات در صنایع بزرگ و کوچک بکار گرفته می شود.

با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، این ابزارها نیز دستخوش تغییرات شدند. اکنون میزان بازدهی آن ­ها بیشتر شده، ایمنی بهتری دارند، استفاده از آن ­ها راحت ­تر شده و به طیف وسیعی از نیاز ها در این زمینه به خوبی پاسخ می ‌دهند.

این دستگاه‎ ها نیاز به منبع تغذیه دارند. آن ­ها از طریق جریان  مستقیم DC و یا متناوب AC کار می­ کنند. منبع تغذیه، جریان الکتریکی لازم را برای ایجاد قوس الکتریکی فراهم می‌ کند. این جریان ممکن است متناوب یا مستقیم (دائم) باشد. در ابتدا فقط از جریان مستقیم DC استفاده می ‌شد. چون با جریان متناوب مشکل عدم پایداری قوس وجود داشت که بعدا این شکل به کمک افزودن ترکیبات مناسب در پوشش الکترود برطرف شد. بدین ترتیب هر دو نوع منبع تغذیه قابل استفاده هستند هر چند بر حسب امکانات استفاده از یکی از این دو منبع جریان الکتریکی بر دیگری می‌ تواند مقرون به صرفه ‌تر باشد.

بیشتر بخوانید: کتراک چیست؟ تخریب بتن با دینامیت بی صدا

جوشکاری چیست؟

جوش فرآیندی است که طی آن دو قطعه فلزی به صورت دائمی به یکدیگر متصل می شوند . این عمل به شکل های گوناگونی انجام می شود، اما زمانی که این فرآیند به شیوه ذوب همان متریال و یا متریال همگون صورت پذیرد، به آن جوشکاری می گویند. در میان انواع روش های جوشکاری، جوشکاری نقطه ای و جوشکاری خطی دو روش بسیار محبوب برای اتصال قطعات فلزی ورقه ای به یکدیگر هستند که امروزه با استفاده از ابزاری به نام اینورتر جوشکاری انجام می شوند. پس تا همینجا به مهم ترین سوال یعنی “دستگاه جوش اینورتر چیست؟” پاسخ کلی داده ایم.

برای اینکه نوع متریالی که برای اتصال دو  قطعه فلزی به یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرد، مشخص شود محاسبات گسترده و پیچیده ای انجام می شود ولی در حال حاضر اکثر این محاسبات در قالب های متعددی صورت گرفته و به این ترتیب انواع الکترود جوشکاری و دستگاه های جوشکاری طراحی و تولید شده اند.

فلسفه اصلی تنوع دستگاه ها، روش ها و الکترودهای مرتبط با جوشکاری، متریال و کاربرد نهایی قطعه ساخته شده است. چرا که به عنوان مثال اگر قطعه ای که شما قصد جوشکاری آن را دارید برای استفاده در ساختمان هواپیما یا فضاپیما باشد، به دلیل وجود فشار بالا، اگر برای کشتی باشد، به دلیل رطوبت زیاد، اگر برای ساختمان باشد به دلیل استحکام در برابر زلزله، اگر برای خودرو باشد به دلیل کشش و… مشاهده خواهید کرد که کاربردهای مختلف، نیاز روش جوشکاری برای قطعات مختلف را ایجاد می کند.

بیشتر بخوانید: آموزش کار با مولتی متر برای تعمیر ابزارآلات برقی

جوشکاری چیست؟
کاربر در حال انجام جوشکاری با با اینورتر جوشکاری

الکترود یا سیم جوش چیست و از چه متریالی ساخته می شود؟

به طور عموم و جامع الکترود یا سیم جوش در جوشکاری عبارت است از ماده ای رسانا که از یک طرف به قسمت فلزی و از قسمت دیگر به قسمت غیر فلزی متصل می شود. کار اصلی این قطعه برقراری ارتباط بین دو شی رسانا و نارسانا است.

الکترودهای ساخته شده از فولاد کم کربن برای جوش نقطه ای مناسب هستند. فولاد دارای محتوای کربن بیشتر یا فولادهای آلیاژی، جوش های سختی را تشکیل می دهند که شکننده هستند و می توانند شکسته شوند. این روند را می توان با کمک گرم کردن و سرد کردن ماده به منظور بهبود خاصیت سختی و قابلیت ارتجاعی کاهش داد.

فولاد زنگ نزن آستنیتی در سری های ۳۰۰ می تواند همانند فولاد زنگ نزن فریتی برای جوشکاری نقطه ای مورد استفاده قرار بگیرد. فولادهای زنگ نزن مارتنزیتی برای این نوع جوشکاری به دلیل برخورداری از سختی بالا، مناسب نیستند. آلومینیوم ها را می توان با استفاده از برق با ولتاژ بالا و سطوح آزاد اکسید بسیار پاک جوش نمود. به منظور تمیز کردن سطح بدون اکسید، هزینه های اضافی (که می تواند با فولاد کم کربن پیشگیری شود) را افزایش دهید.

با توجه به خواص مختلف ذوب و هدایت های حرارتی، مواد متفاوتی را نمی توان جوش نقطه ای داد. فولادهای صفحه بندی شده نیکل و کروم نسبتا آسان جوش نقطه ای داده می شوند، در حالی که آلومینیوم، قلع و روی نیاز به آماده سازی ذاتی فلزات پوششی دارند.

بیشتر بخوانید: آموزش قدم‌به‌قدم راه اندازی موتور برق بنزینی

الکترود یا سیم جوش چیست؟
نمونه ای از الکترود جوشکاری

checkedجوشکاری نقطه ای عمدتا برای اتصال قطعاتی انجام می شود که به طور معمول تا ۳ میلی متر (۰٫۱۲۵ اینچ) ضخامت دارند. قطر جوشکاری نقطه ای از ۳ میلی متر تا ۱۲٫۵ میلی متر (۰٫۱۲۵ تا ۰٫۵ اینچ) است.

انواع الکترود یا سیم جوش از لحاظ نوع پوشش


الکترود جوشکاری با پوشش قلیایی

این دسته از الکترود ها دارای پوشش قلیایی بوده و در جهت قطبیت +DC مورد استفاده قرار می گیرند و با این هدف نیز طراحی شده اند. از این دسته از الکترود ها معمولا در تمامی جوشکاری ها استفاده شده و کاربرد فراوانی دارند. سرباره تولید شده در آن نیز سبک تر از الکترودهای دیگر است.


الکترود جوشکاری رتیلی

پایه این پوشش از نوع رتیلی بوده و برای هر دو نوع قطبیت DC و AC مورد استفاده قرار می گیرد. زمانی که نوع جوشکاری به صورت سر بالا، مستقیم و حتی مایل است از این دسته الکترود استفاده می  شود از این رو کاربرد متنوع و زیادی در جوشکاری دارد. یکی از خواص مهم در این الکترودها توانایی تحمل ترک گرم بالا بوده و با استفاده از این الکترود می توان قوسی پایدار ایجاد کرد.

بیشتر بخوانید: بتن کرمو چیست؟راهکار جلوگیری از کرمو شدن بتن+روش ترمیم


الکترود جوشکاری رتیلی با پودر آهن

این دسته از الکترودها با عنوان الکترود اکسید سیلیس نیز شناخته می شوند و همانند الکترودهای رتیلی استفاده بسیاری در صنعت جوشکاری و آهنگری دارند.


الکترود جوشکاری با پوشش سلولزی

دلیل نام گذاری این دسته از الکترودها پوشش سلولزی آن ها است. سطح این دسته از الکترودها به دلیل پوشش آن اصولا خشن بوده و از آن جایی که نمگیر هستند امکان فاسد شدن ماده سلولز به کار رفته در ترکیب آن ها زیاد است. از این رو این الکترودها را معمولا در جعبه هایی که رطوبت به درون آن ها نفوذ نمی کند به فروش می رسانند. یکی دیگر از ویژگی های این الکترودها عدم خشک کردن آن ها به دلیل پوشش سلولزی روی آن ها است. اما لازم به ذکر است که این نوع الکترودها در کنار این معایب خواص مکانیکی و نفوذ پذیری عالی داشته و برای جوشکاری های سرازیر به کار گرفته می شوند.

انواع الکترود یا سیم جوش از لحاظ نوع پوشش
چند نمونه از الکترودهای جوشکاری

settingsدر واقع به جوشی که در فرآیند آن از الکترود سلولزی استفاده می شود جوش سلولزی گفته می شود. این نوع جوش به دلیل برخورداری از مزایای کاربردی در میان فعالان صنایع مختلف بسیار محبوب و پرکاربرد است. این مزایا عبارتند از:

  •  گِل جوش الکترودهای سلولزی به راحتی از سطوح جوشکاری شده جدا می ‌شود.
  • در حالت‌ های مختلف جوشکاری حتی در سقف می‌تواند مورد استفاده قرار بگیر.
  • به خاطر فعل و انفعالات شیمیایی قوس الکتریکی قوی ایجاد می‌کند و قابلیت نفوذ و پایداری زیادی دارد.
  • منجمد شدن حوضچه مذاب مناسب و یک­دست است.
  • حوضچه مذاب دارای حباب و یا تخلخل نیست.

بیش از ۴۰ درصد از وزن پوشش این نوع الکترودها را سلولز تشکیل می دهد که در اثر سوختن، مقدار زیادی هیدروژن و اکسید آزاد می کند. گازهـای حاصل، حوضچه مذاب و قوس الکتریکی را از نفـوذ گازهای مخرب موجـود در اتمسفر حفظ می کنند؛ از این رو، استفاده از این الکترودها اغلب در جوشکاری پالس ریشه خطوط لوله انتقال نفت و گاز و سایر سیالات که در فضای باز انجام می شوند کاربرد وسیعی پیدا کرده است. این نوع الکترودها دارای نفوذ بسیار زیاد بوده و برای جوشکاری حالات مختلف مناسب هستند.

سرباره آن ها نازک بوده و به راحتی از روی گرده جوش جدا می شوند. جوش حاصل از این نوع الکترودها دارای خواص مکانیکی خوبی بوده و از نظر آزمایش رادیوگرافی نتیجه خوبی دارند. از دیگر مشخصات پوشش های سلولزی می توان به امکان استفاده از آن ها در وضعیت های مختلف، دود زیاد، قوس بسیار قوی و نافذ و پایدار، پاشش نسبتاً زیاد جرقه های جوش به اطراف جوش و سطح جوش خشن با مهره جوش های فاصله دار ناهموار اشاره نمود.

بیشتر بخوانید: بهترین انتخاب بر اساس قدرت چکش تخریب

pinدر ضمن، بودن عناصر پایدار کننده قوس در پوشش آن ها سبب شده تا این الکترودها را بتوان با جریان یکنواخت مستقیم بدون هیچ مشکلی به کار برد.

انواع دستگاه های جوشکاری

دستگاه های جوشکاری به طور کلی به دو دسته بندی بر اساس جریان و ولتاژ تقسیم می شوند. دسته اول جریان ثابت یا CC و دسته دوم ولتاژ ثابت یا CV نام دارد. هر کدام از این دسته بندی ها می تواند متناوب AC یا مستقیم DC باشد.

انواع دستگاه های جوشکاری
مدل های مختلف دستگاه های جوشکاری

ترانسفورماتور

اولین دستگاه جوشی که به معرفی آن می پردازیم، ترانسفورماتور جوشکاری است. این نوع دستگاه های جوش از ساده ترین و ابتدائی ترین انواع دستگاه های جوشکاری هستند. ترانسفورماتور جوشکاری به وسیله جریان متناوب AC با شدت کم اما ولتاژ بالا، به جریان الکتریکی با شدت بالا اما ولتاژ کم تبدیل می شود. دستگاه ترانسفورماتور جوشکاری مستقیما به برق شهری متصل و توسط ۲ ترمینال خروجی (کابل اتصال و کابل انبر جوش) امکان جوشکاری را مهیا می سازد .

هر چند که بدلیل برخورداری از وزن بالا، تکنولوژی قدیمی و مصرف برق زیاد استفاده از این گونه ترانس های جوشکاری در حال کاهش است اما بعضی از ترانسفورماتورها مانند اینورتر جوشکاری از تکنولوژی IGBT استفاده می کنند و بعضا با کنترلرهای CNC تلفیق شده اند که همین موضوع  امکان استفاده از آن ها را برای کاربران این نوع ابزار به وجود آورده است.

رکتیفایر

به دستگاه های جوشکاری که جریان متناوب AC با قدرت ۲۲۰ یا ۳۸۰ ولتی را به جریان مستقیم DC خروجی تبدیل می کنند، رکتیفایر جوشکاری می گویند . به بیان دیگر رکتیفایر جوشکاری، نوعی ترانسفورماتور است، با این تفاوت که یک سیستم جهت دهی (یک سو کنندگی) جریان برق به آن اضافه می شود. با دستگاه رکتیفایر جوشکاری می توان انواع الکترودهای جوشکاری را ذوب کرد. همچنین کیفیت بالای جوشکاری با رکتیفایر جزو مزیت های اصلی این ابزار محسوب می شود.
دو نوع رکتیفایر در بازار موجود است: نیم موج و موج کامل.

یک رگلاتور نیم موج اجازه می ‌دهد تا برق تنها از یک قطب مثبت یا منفی عبور کند در حالی که در موج کامل برق از هر دو قطب منفی و مثبت عبور می کند. قلب مدار رکتیفایر را دیود تشکیل می ‌دهد چرا که آن ها فقط در یک جهت، جریان می ‌گیرند. در رکتیفایر نیم موج ممکن است یک یا دو دیود وجود داشته باشد ولی در رکتیفایر تمام موج به چهار دیود نیاز می ‌باشد.

رکتیفایر
نمونه هایی از رکتیفایرهای مختلف

دینام

دینام جوشکاری در واقع نوعی ژنراتور است که محور آن توسط یک موتور برقی چرخانده می شود و این چرخش باعث به وجود آمدن جریان DC می گردد. نمونه های جدید انواع دینام جوشکاری با اصلاحات زیادی که بر روی طراحی آن ها صورت گرفته است، کیفیت جوش خوبی را ارائه می دهند. اما به هر صورت مقدار استفاده از این نوع دستگاه برای جوشکاری محدود بوده و به دلیل هزینه بالای سرویس و تعمیرات، مورد استفاده قرار نمی گیرد.

ژنراتور

ژنراتور جوشکاری ، منبع تولید کننده جریان DC برای استفاده در عملیات جوشکاری می باشد. دو نوع ژنراتور جوشکاری وجود دارد. ژنراتورهای الکتریکی که جریان الکتریسیته را برای جوشکاری افزایش می دهند و نوع دوم ژنراتورهای احتراقی که به واسطه احتراق گازوئیل، بنزین و گاز، انرژی مد نظر تولید برق را تولید می نمایند.

به نقل از سایت گرین پاور تعریف و کاربرد ژنراتور به شرح زیر خواهد بود:

“ژنراتورها وسیله ای مفید هستند که نیروی الکتریسیته و برق تولید می کنند و از قطع فعالیت های روزانه یا اختلال در عملیات کاری پیشگیری می کنند. ژنراتورها در شکل های فیزیکی و الکتریکی برای کاربردهای مختلف در دسترس هستند. در بخش های بعدی، نگاهی به چگونگی عملکردها، اجزای اصلی ژنراتور و چگونگی اینکه ژنراتور به عنوان منبع ثانویه نیروی الکتریکی در کاربردهای مسکونی و صنعتی عمل می کنند خواهیم داشت.

ژنراتور چگونه کار می کند؟

ژنراتور وسیله ای است که انرژی مکانیکی به دست آمده از منبع بیرونی را به انرژی الکتریکی بعنوان خروجی تبدیل می کند. این مهم است که درک کنیم که ژنراتور واقعا انرژی الکتریکی خلق نمی کند. در عوض، با استفاده از انرژی مکانیکی عرضه شده و با ایجاد حرکت و تولید بار الکتریکی در سیم سیم پیچ ها در مدار الکتریکی، برق را به عنوان خروجی سیستم تولید خواهد کرد. این جریان، شارژ الکتریکی جریان الکتریکی عرضه شده توسط ژنراتور است. مکانیسم ژنراتور را می توان با درک کار پمپ آب فهمید که باعث جریان آب می شود اما واقعا آبی ایجاد نمی کند و فقط آب جریان می یابد.

کار ژنراتورهای مدرن امروز بر مبنای القای الکترومغناطیس کشف شده توسط مایکل فارادی در سال ۱۸۳۱ می باشد. فارادی کشف کرد که جریان بالای بار الکتریکی می تواند توسط حرکت رسانای الکتریکی مانند سیمی که شامل بار الکتریکی در میدان مغناطیسی است القا شود. این حرکت تفاوت ولتاژی را بین دو انتهای سیم یا رسانای الکتریکی ایجاد می کند که در عوض باعث می شود بار الکتریکی جریان بیابد و جریان الکتریکی تولید شود.”

اینورتر جوشکاری


در جواب سوال اینورتر جوشکاری چیست باید توضیح داد این ابزار  نسل جدید ترانس های جوش است. انواع مختلف و کارآیی های مختلف این دستگاه نیازمند توضیحات تکمیلی می باشد که در ادامه این مطلب به شرح آن می پردازیم.

اینورتر جوشکاری نوعی دستگاه جوش است که منبع تغذیه آن قادر به فراهم آوردن جریان بالا جوشکاری می باشد. اینورتر جوشکاری به کمک سری رکتیفایر و سوئیچ حالت جامد، جریان متناوب ۶۰​ هرتز (AC) برق ورودی را به جریان (DC) خروجی تبدیل می کند. مقدار جریان خروجی و ولتاژ در اینورتر جوشکاری قابل تنظیم بوده و در طول فرآیند جوشکاری توسط نرم افزار های کامپیوتری کنترل می شود. دستگاه اینورتر جوشکاری به طور قابل توجهی سبک تر بوده و همچنین مصرف برق کمتری نسبت به دستگاه های جوش سنتی دارد.

در مدت زمان نسبتا کوتاهی که این تکنولوژی راه خود را به صنایع باز کرده است، حجم استفاده از این نوع ترانس جوش حالت تصاعدی داشته و دارد. تا قبل از پیدایش تکنولوژی اینورتر جوشکاری، دستگاه های جوش مستقیما به برق متناوب شهری متصل می شدند. اما پیدایش تکنولوژی اینورتر جوشکاری نحوه کارکرد دستگاه های جوش را تغییر داد. در دستگاه های اینورتر ، برق شهری متناوب ابتدا توسط یک سو کننده تعبیه شده درون اینورتر به جریان مستقیم DC  تبدیل شده و سپس وارد واحد اینورتر دستگاه می شود.

در این بخش جریان DC به جریان AC با شکل موج مربعی و با فرکانس بالا سوئیچ می شود. اما ولتاژ خروجی اینورتر پس از عملیات فوق هنوز مناسب برای جوشکاری نیست. بنابراین در مرحله بعد وارد ترانس جریانی رکتیفایر می شود تا به جریان مطلوب جوشکاری برسد. این ولتاژ هنوز بصورت پالسی و دارای فرکانس های بالا و نامطبوع است. بنابراین از یک طبقه یک سو ساز متشکل از دیودهایی با فرکانس بالا با نام دیودهای سریع(FAST)  عبور می کند و به ولتاژ DC تبدیل می شود، این همان جریان جوشکاری است.

اینورتر جوشکاری
تصویر دستگاه اینورتر جوشکاری

warningنکته حائز اهمیت در مورد دستگاه های اینورتر جوشکاری آن است که این دستگاه ها دارای ولتاژ خروجی با فرکانس بالا (100 KHz) می باشند. همین امر باعث می شود که این دستگاه ها نسبت به دیگر دستگاه های جوش با هسته آهنی برتری محسوسی پیدا کنند.

رونیکس به عنوان متنوع‌ترین برند بازار ابزار ایران اینورترهای جوشکاری متنوعی را با توجه به نیاز بازار، تولید و عرضه کرده‌است. دستگاه جوش اینورتر رونیکس ابزاری کارآمد، جمع‌وجور و کاربردی برای انواع کاربری‌ها است.

در توضیح دستگاه جوش اینورتر چیست باید اضافه کنیم این ابازر با قابلیت تنظیم ولتاژ، قادر است الکترودهای مختلف را آب کرده و سطحی بدون ایراد در اختیار جوشکار قرار دهد.

لذا ما به صورت کوتاه تفاوت های اصلی اینورتر جوشکاری را با دیگر مولدهای جوشکاری برمی شماریم:

تفاوت اینورتر جوشکاری با رکتیفایر چیست؟

در حالت کلی عمده تفاوت عملکرد اینورتر جوشکاری با دستگاه های جوش قدیمی در نحوه تبدیل جریان متناوب ورودی به جریان DC خروجی است.

به دلیل تکنولوژی جدیدی که در ساختار دستگاه ‌های جوش اینورتر مورد استفاده قرار می گیرد، هزینه‌ تولید آن ‌ها بسیار کمتر از دستگاه‌ های پیشین تمام شده و باعث صرفه جویی در هزینه تولید دستگاه می شود. به علاوه دستگاه ‌های جوش اینورتر در مقایسه با دستگاه ‌های جوش پیشین دارای وزن کمتر و قدرت جوش مستحکم‌ تر و یکنواخت ‌تری می باشند. همچنین، اینورتر جوشکاری به توان کمتری برای کار احتیاج دارد و می توان با برق خانگی از آن استفاده نمود.

نیاز کمتر به جریان الکتریکی این امکان را فراهم می کند که اینورتر جوشکاری را به هر پریز برق عادی وصل نمایید و مشغول به کار شوید. در این مدل ها بر خلاف دستگاه های جوش سنتی نیاز به برق سه فاز و صنعتی نخواهید داشت. در واقع مصرف انرژی کمتر به معنی صرفه جویی بیشتر در هزینه های مصرفی است.

این ابزار هم به صورت تک فاز و هم به صورت سه فاز تولید می شود. همچنین این دستگاه در موارد جزئی و سبک مانند کارگاه‌ های جوشکاری کاربرد دارد و به ویژه در بخش تاسیسات بیشترین کارکرد را خواهد داشت. اما رکتیفایر‌ها همانند ترانسفورماتورها برای کارهای سنگین ‌تر مورد استفاده قرار می ‌گیرند با این تفاوت که نسبت به ترانسفورماتور، قابلیت جا به جایی آسانی دارند که این مزیت در اینورترهای جوشکاری دوچندان می باشد.

تفاوت اینورتر جوشکاری با رکتیفایر چیست؟
تصویر رکتیفایر و اینورتر جوشکاری در کنار هم

رکتیفایر‌ها جزء دستگا‌ه های جوش بزرگ به شمار می‌ آیند که از دو قسمت اینورتر و ترانس بهره می ‌برند و وجود ترانس در رکتیفایر، باعث افزایش وزن آن شده است. همچنین میزان آمپر دریافتی در اینورترها به هنگام کار ۱۸ تا ۲۲ آمپر است. با این تفاوت که رکتیفایر‌ها جریان دریافتی‌ شان گاهی اوقات از ۲۵ آمپر هم می ‌گذرد و موجب بروز نوسانات برق می‌ شود. رکتیفایر خیلی قدیمی تر از اینورتر جوشکاری است.

بعد از دستگاه‌ های جوش CO2 رکتیفایر به بازار آمد. دستگاهی که بسیار قوی، کارآمد و گران بود. اولین اشکال رکتیفایر اما، وزن بالای آن است. به عنوان مثال عملیات جوشکاری با یک دستگاه ۳۰۰ کیلوگرمی رکتیفایر را می توان با یک دستگاه اینورتر جوشکاری ۷-۸ کیلویی انجام داد.

نکته دوم اینکه رکتیفایر برق ۳ فاز نیاز دارد، ولی اینوتر الزاما نیازمند برق ۳ فاز نیست و این مزیت بسیار مهمی برای اینورتر جوشکاری محسوب می شود. چرا که در بسیاری از مواقع عدم دسترسی به برق ۳ فاز خود معضلی بزرگ است.در نهایت و شاید از همه موارد مذکور با اهمیت تر، تفاوت قیمت این دو نوع دستگاه با یکدیگر می باشد. اینورتر جوشکاری و رکتیفایر عملیات متفاوتی را در مدار الکترونیکی انجام می ‌دهند. هر دو به عنوان مبدل ‌های الکترونیکی عمل می ‌کنند.

settingsرکتیفایر رگلاتور جریان را از جریان متناوب AC به جریان مستقیم DC تغییر می‌ دهد، در حالی که اینورتر DC را به AC تبدیل می‌ کند.

تکنولوژی IGBT چیست؟

واژه IGBT مخفف عبارت Insulated Gate Bipolar Transistor است.

این تکنولوژی امکان افزایش فرکانس را مهیا نموده است و به همین سبب در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار گرفته و می گیرد. در صنعت دستگاه های جوشکاری و بالاخص در اینورترهای جوشکاری، این تکنولوژی راهکار بسیار دقیق و البته ساده ای را به وجود آورده که به این واسطه انواع اینورتر جوشکاری طراحی و تولید گردیده اند. با استفاده از این تکنولوژی در تولید اینورترهای جوشکاری، سایز و وزن دستگاه جوش به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده است. همچنین این تکنولوژی اتلاف انرژی کمتر و در نتیجه کاهش مصرف انرژی را در اینورتر جوشکاری به همراه داشته است.

تکنولوژی IGBT چیست؟
نمونه ای از دستگاه دارای تکنولوژی IGBT رونیکس

سؤالات متداول

1- اینورتر جوشکاری چیست؟

اینورتر جوشکاری نوعی دستگاه جوش است که منبع تغذیه آن قادر به فراهم آوردن جریان بالای جوشکاری می باشد. اینورتر جوشکاری به کمک سری رکتیفایر و سوئیچ حالت جامد، جریان متناوب ۶۰​ هرتز (AC) برق ورودی را به جریان (DC) خروجی تبدیل می کند.

2- مهم ترین مزیت استفاده از اینورتر نسبت به دیگر دستگاه های جوشکاری چیست؟

اینورترها درصد بازدهی بالایی داشته و امکان استفاده مداوم را برای کاربر به وجود می آورند. همچنین استفاده از اینورتر موجب کاهش اتلاف انرژی برق شده و با تحمل بالای نوسانات برق باعث ایجاد پایداری در عملیات جوشکاری می شود.

3- چرخه عملکرد اینورتر چیست؟

به زبان ساده چرخه عملکرد مدت زمانی است که دستگاه می تواند بی وقفه جوشکاری کند و بعد از آن برای خنک شدن نیاز به وقفه زمانی دارد. این پارامتر در دستگاه های جوشکاری بر حسب درصد اعلام می شود، به این صورت که اگر میزان چرخه عملکرد دستگاهی ۱۰۰% باشد، یعنی این دستگاه نیاز به هیچ وقفه ای برای خنک کاری نداشته و به صورت مداوم توانایی جوشکاری را دارد.

جمع بندی

حال که با انواع دستگاه های جوشکاری علی الخصوص اینورتر جوشکاری و نحوه عملکرد آن آشنا شده اید، برای جمع بندی مطالب فوق، در ادامه مزایای استفاده از اینورتر جوشکاری به جای دستگاه های جوش پیشین را بر خواهیم شمرد.

  • اینورتر جوشکاری نسبت به دیگر ترانس های جوش با قدرت مشابه، وزن بسیار کمتری داشته که نتیجتا حمل و نقل آن را بسیار آسان نموده است.
  • اینورترها درصد بازدهی بالایی داشته و امکان استفاده مداوم از آن ها برای کاربر وجود دارد.
  • استفاده از اینورتر موجب کاهش اتلاف برق شده و با تحمل بالای نوسانات برق باعث ایجاد پایداری در عملیات جوشکاری می شود.
  • کیفیت جوش ایجاد شده با دستگاه اینورتر جوشکاری بسیار بالا بوده و برای پوشش نیازهای گوناگون کاربران صنایع مختلف کارآمد است.
  • اینورتر جوشکاری امکان جوشکاری با انواع الکترود ها را به وجود می آورد.

 

21 پاسخ به “اینورتر جوشکاری چیست؟”

  1. سهیل بابایی نژاد گفت:

    میگم بنظر شما الکترود به پوشش قلیایی بهتره یا رتیلی؟ ممنون میشم جواب بدین

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی؛ پیشنهاد می‌کنیم از الکترود رتیلی برای جوشکاری کنج‌ها، گوشه‌ها، قسمت‌های افقی و جوشکاری سربالا استفاده کنید.

  2. […] مطالعه بیشتر درباره اینورتر جوشکاری می توانید مقاله اینورتر جوشکاری چیست؟ را هم مطالعه […]

  3. […] بیشتر بخوانید:اینورتر جوشکاری چیست؟ […]

  4. […] برقی خواهد بود. در واقع می توان گفت دشواری کار تعمیر انواع اینورتر جوشکاری عیب یابی آن است و بیشترین زمان را در اختیار می […]

  5. خشایار گفت:

    اولش فکر می‌کردم شاید اینورتر جوشکاری فقط برای کارخونه‌های بزرگ باشه، ولی وقتی تو کارگاه کوچیک خودمون ازش استفاده کردم، دیدم که چقدر می‌تونه کارآمد باشه. از نظر مصرف برق هم که خیلی بهینه شده و به راحتی می‌تونم توی پروژه‌های مختلف ازش استفاده کنم. اینورتر جوشکاری واقعاً تحولی تو کار من ایجاد کرده و حالا می‌تونم پروژه‌های بیشتری رو با اطمینان بیشتری انجام بدم.

  6. سهراب مردانی گفت:

    خب من الان از کجا بفهمم این رکتیفایری که دارم نیم موجه یا موج کامل اصلا فرقشون چیه این دوتا اگه موج کامل باشه قوی تره؟

  7. هادی گفت:

    من تازه یک اینورتر جوشکاری خریدم و باید بگم که واقعاً راضیم! قبلاً با دستگاه‌های قدیمی‌تر کار می‌کردم و همیشه با مشکلاتی مثل نوسان ولتاژ و ایمنی دست و پنجه نرم می‌کردم. اما این اینورتر جدید واقعاً یه چیز دیگه‌ست. کار باهاش راحته و از همه مهم‌تر، جوش‌هایی که می‌زنه دقیق و محکمه. به نظرم برای هر کسی که توی صنعت جوشکاری کار می‌کنه، این ابزار یک سرمایه‌گذاری عالیه

  8. […] بیشتر بخوانید: اینورتر جوشکاری چیست؟ […]

  9. […] بیشتر بخوانید:اینورتر جوشکاری چیست؟ […]

  10. […] بیشتر بخوانید:اینورتر جوشکاری چیست؟ […]

  11. کاظم شاهی گفت:

    چه عاملی باعث زود گرم شدن دستگاه اینورتر می شودلطفا راهنمایی کنید؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی سلام. عواملی مانند خرابی یا اضافه‌بار فن، مشکلات فرکانس، ولتاژ و اضافه بار، مداومت‌های کاری و عدم استراحت‌دادن به دستگاه در فواصل زمانی منظم، از مهم‌ترین علل داغ‌کردن اینورتر جوشکاری هستند.

  12. […] بیشتر بخوانید:اینورتر جوشکاری چیست؟ […]

  13. […] بیشتر بخوانید:اینورتر جوشکاری چیست؟ […]

  14. […] بیشتر بخوانید:اینورتر جوشکاری چیست؟ […]

  15. […] بیشتر بخوانید:اینورتر جوشکاری چیست؟ […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.