اجرای سقف وافل؛ مراحل اجرا از زیرسازی تا بتن‌ریزی

اجرای سقف وافل

به قلم فرناز اصلاح

16 شهریور 1402

سقف وافل نوعی سقف پنجره‌ای‌شکل است که از بتن مسلح ساخته می‌شود و دلیل نام‌گذاری آن، شباهتش به نان وافل است. بیشترین کاربرد این سازه، در سقف‌های فرودگاه، ایستگاه‌های مترو و مکان‌هایی با ارتفاع بیشتر از 12 متر است. اجرای این سقف در مقایسه با سیستم‌های مشابه مانند سقف تیرچه بلوک، یوبوت، کوبیاکس، بابلدک، تیردال و پیش‌تنیده، مزایای فنی و اقتصادی زیادی دارد. روش اجرای سقف وافل شامل چند مرحله اصلی است. در این نوشتار، مراحل اجرای سقف وافل از زیرسازی تا بتن‌ریزی را بررسی می‌کنیم.

رونیکس را بخوانید!

گام اول؛ زیرسازی سقف وافل

زیرسازی سقف وافل
زیرسازی سقف وافل

قبل از اجرای سقف وافل باید زیرسازی انجام شود. این مرحله شامل تهیه و نصب سازه‌های حامل می‌شود. شمع‌بندی برای سقف‌هایی با ارتفاع ۳ تا ۳.۵ متر کاربرد دارد و برای سقف‌های با ارتفاع بیشتر باید از اسکفولد یا جک بلند استفاده شود.

بررسی چینش مناسب قالب وافل برای اجرای سقف وافل یک طرفه یا دو طرفه، تنظیم تراز سقف، خیز منفی و ایمنی باید در این مرحله انجام شود. همچنین، لازم است از جک‌های فلزی با فواصل یکسان استفاده شود. فاصله این جک‌ها باید با روابط مهندسی به دقت محاسبه و با ابزارهایی مانند متر دستی، اندازه‌گیری شوند. اجزایی مانند پروفیل لوله داربستی، قوطی فلزی و یا چهارتراش‌های چوبی روی پایه‌های زیرین قرار می‌گیرند تا سطحی برای نصب قالب‌های وافل ایجاد شود.

گام‌ دوم؛ قالب‌بندی سقف وافل

قالب‌بندی سقف وافل
قالب‌بندی سقف وافل

باتوجه به نقشه سازه، قالب یک‌طرفه یا دوطرفه‌ روی پروفیل‌ قرار می‌گیرد و آرماتوربندی پس از چیدن قالب‌ انجام می‌‌شود. سرعت چیدمان با توجه به مدولاربودن قالب‌های وافل بسیار بالا است.

در این مرحله، هم‌راستابودن چیدمان قالب‌های وافل اهمیت دارد. برای جلوگیری از لغزش قالب‌ها از میلگرد U شکل، گیره، میخکوبی و سایر تکنیک‌های تثبیت قالب‌های وافل استفاده می‌شود.

با مدل‌های انبردست همه کاره رونیکس بیشتر آشنا شوید.

گام سوم؛ آرماتوربندی سقف وافل

سقف وافل در حین ساخت
سقف وافل در حین ساخت

در این مرحله با توجه به نقشه‌های اجرایی، آرماتورهای کششی و سپس آرماتورهای حرارتی به شکل مش و با فاصله مشخص از قالب اجرا می‌شوند. توجه کنید که در ناحیه اطراف ستون و دیوار برشی، به دلیل وجود برش پانچ نباید قالب وافل قرار بگیرد. برای بستن آرماتورها از انبر آرماتوربندی استفاده می‌شود.

گام چهارم؛ آماده‌سازی مخلوط بتن و بتن‌ریزی

آماده‌سازی مخلوط بتن و بتن‌ریزی
آماده‌سازی مخلوط بتن و بتن‌ریزی

قبل از بتن‌ریزی، مخلوط بتن مناسب باید آماده شود. لازم است نسبت مواد براساس الزامات طرح و استانداردهای محلی محاسبه شود. سپس بتن به صورت یکپارچه و در یک جهت روی سقف ریخته می‌شود.

مقدار بتن مصرفی در اجرای سقف وافل دو طرفه و یک طرفه متفاوت است. ابعاد سقف نیز بر نحوه محاسبه حجم بتن سقف وافل تاثیر دارد. در اجرای این نوع سقف، به حرکت افقی بتن برای پرکردن فضای زیر قالب‌ها نیازی نیست. همچنین، تراکم بیش از حد بتن در یک نقطه و به‌صورت موضعی، به خاطر اعمال بار به سطح زیرسازی فشار می‌آورد. بنابراین باید به یکنواخت‌بودن مقدار بتن‌ریزی نیز توجه شود.

گام پنجم؛ بازکردن قالب‌های بتن

بازکردن قالب سقف وافل
بازکردن قالب سقف وافل

پس از بتن‌ریزی باید حدود 45 روز صبر کنید تا گیرایی بتن کامل شده و سفت و سخت شود. این زمان با توجه به شرایط آب‌وهوایی منطقه متغیر است.

با صدور مجوز برای بازکردن قالب‌ها، می‌توانید آن‌ها را دمونتاژ کنید. در اجرای سقف وافل دو طرفه، دمونتاژ قالب‌ها باید از مرکز به سمت طرفین انجام شود.

گام آخر؛ نازک‌کاری سقف

این مرحله، انتخابی است؛ چراکه بعضی از مهندسان از همان سازه به عنوان نمای نهایی استفاده می‌کنند. با این وجود، برای زیباترکردن جلوه کار می‌توان در این مرحله از روش‌هایی مانند نازک‌کاری یا سقف‌کاذب استفاده کرد. به هر حال، برای اجرای دقیق‌تر وافل و رعایت استانداردهای محلی، بهتر است با یک متخصص ساختمان مشورت کرده و در صورت لزوم از خدمات تکنسین‌های مجرب استفاده کنید.

بیشتر بخوانید:
مراحل اجرای سقف عرشه فولادی؛ از نصب ورق تا بتن ریزی
وال پست چیست و چگونه اجرا می‌شود؟

نکات مهم در اجرای سقف وافل

لازم است به جزئیات اجرای سقف وافل برای انجام بهتر کار توجه کنید:

  • در صورت کاربرد اسکفولد برای زیرسازی، خطراتی از قبیل دررفتن جک و نشست سقف در حین بتن‌ریزی کاهش می‌یابد. بنابراین برای دهانه‌های بلند و ارتفاع زیاد کف تا کف طبقات، توصیه می‌شود از اسکوفلد یا داربست فلزی استفاده استفاده شود؛ چراکه موجب افزایش ایمنی و دمونتاژ راحت‌تر قالب‌ها می‌شود.
  • محاسبه خیز منفی در دهانه‌های بزرگ اهمیت بالایی دارد. بنابراین قبل از اجرای سقف وافل، باید محاسبات دقیق در مورد خیز منفی انجام شده و به نکات مهم در طول عملیات زیرسازی توجه شود.
  • اعمال خیز در تیرها تنها عامل اثرگذار بر شکم‌دادن سقف نیست؛ بلکه برای اجتناب از این موضوع لازم است در حین بازکردن قالب و برداشتن پایه‌های جک به تمام ضوابط توجه کنید.

حدود یک دهه است که اجرای سقف وافل یک طرفه و دو طرفه در کشورمان مورد توجه قرار گرفته است. انجام این کار به دانش، مهارت و دستورالعمل‌های مربوطه نیاز دارد. توصیه می‌کنیم  برای اجرای سقف وافل از کارشناسان و مجریان خبره کمک بگیرید تا بتوانید این کار را به درستی انجام دهید. می‌توانید نظرات و سوالات خود را با ما از طریق همین صفحه به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

آیا قالب‌های وافل برای خارج‌کردن نیاز به روغن‌کاری دارد؟
خیر؛ شکل و ساختار هندسی قالب ها به‌گونه‌ای است که به‌راحتی از زیر سقف خارج می‌شود و نیازی به روغن‌کاری ندارد.

ضخامت و حداکثر دهانه سقف وافل چقدر است؟
ضخامت این سقف در محدوده 250 تا 500 میلی‌متر بوده و حداکثر دهانه آن در شرایط خاص تا 17 متر قابلیت اجرا دارد.

حداکثر دهانه برای سقف وافل یک طرفه چقدر است؟
اجرای سقف وافل یک طرفه برای دهانه‌های کوتاه‌تر و حداکثر دهانه بین ۸ تا ۹ متر مناسب‌تر است.

2 پاسخ به “اجرای سقف وافل؛ مراحل اجرا از زیرسازی تا بتن‌ریزی”

  1. […] بیشتر بخوانید: اجرای سقف وافل؛ مراحل اجرا از زیرسازی تا بتن‌ریزی […]

  2. […]  اجرای سقف وافل؛ مراحل اجرا از زیرسازی تا بتن‌ریزی […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.