خار باز کن چیست و چه کاربردی دارد؟

خار باز کن چیست و چه کاربردی دارد؟

به قلم مهدی امیربیگی

14 آذر 1401

انبرها همیشه به عنوان ابزاری کارآمد در صنعت به حساب می‌آیند. ابزاری که در عین سادگی می‌تواند کارهای سخت و دشوار را آسان کند. از میان انواع متعدد انبرها خار باز کن و خار جمع کن از ابزارآلاتی است که می‌تواند حین انجام کارهای مکانیکی، شما را به بهترین شکل ممکن همراهی کند.

اگر برای شما هم این سوال پیش آمده که خار باز‌کن‌ در چه مواردی می‌تواند کمک کند، در این مقاله قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم.

رونیکس را بخوانید.

خار باز کن و خار جمع کن چیست؟

عده زیادی از افراد، خار باز کن و خار جمع کن را با هم اشتباه می‌گیرند. دلیل آن هم نزدیک بودن کاربردهایی است که این دو انبر با هم دارند. به همین دلیل، تصمیم گرفتیم تا همزمان با توضیح درباره خار باز کن، به خار جمع کن و کاربردهای آن هم بپردازیم، تا هرچه بیشتر با این دو ابزار کاربردی و تفاوت‌هایشان آشنا شوید.

درباره خارباز کن‌ها باید بگوییم که این دسته از انبرها برای جاگذاری خارهای فنری در وسایل مختلف یا خارج کردن آنها کاربردی اساسی دارند. این انبرها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که می‌توانند بدون آسیب رساندن به قطعه فنری در جاگذاری و خارج کردن آن از قطعه کار به خوبی به شما کمک کنند. دانستن این نکته هم می‌تواند در انتخاب نوع ابزار کمک کننده باشد که خارهای فنری به طور کلی، دارای دو مدل داخلی و خارجی هستند.

بیشتر بخوانید :عرضه اینورترهای جدید رونیکس به بازار ابزار ایران

کاربری خار باز کن
کاربری خار باز کن

انواع خار باز کن‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند که دلیل آن هم به طراحی قسمت گیره آن مربوط می‌شود. دو نوع سرصاف و سرکج که در فضاهای محدود کاری امکان تغییر و تعویض قطعه کار را فراهم می‌کند. سر خار باز کن و خار جمع کن‌ها همیشه از مواد سخت و فشرده‌ای ساخته می‌شوند تا بتوانند فشار را به خوبی تحمل کنند. اگر شما همیشه بعد از کمی کار با انبر با تغییر شکل قسمت گیره آن مواجه می‌شوید، دلیل این اتفاق استفاده نادرست از ابزار و انتخاب اشتباه سایز دقیق انبر است.

کاربری خاربازکن
استفاده از خار باز کن در صنعت

انتخاب اشتباه! همیشه تکنسین‌ها و اپراتورها را با دو مشکل اساسی مواجه می‌کند: خرابی قطعه کار و خرابی ابزار. برای جلوگیری از این اشتباهات در مورد ابزاری مانند انبر خارباز کن و خار جمع کن باید بدانید که انواع سایز خار باز کن از شماره 3 تا شماره 13 درجه بندی می‌شود. پس به راحتی می‌توانید متناسب با حرفه و کارتان بهترین شماره و سایز را انتخاب کنید. در این میان اما سایزهای رایج این انبرها شماره 7 و 13 و 4 است که تقریبا همه خارهای فنری را می‌توان با آن تعویض کرد.

تفاوت خار باز کن و خار جمع کن در چیست؟

شاید در وهله اول این دو انبر تفاوت چندانی با هم نداشته باشند، اما برای اهل فن که باید به هنگام کار در زمان کم، بهترین کار و خروجی را ارائه دهند، تفاوت این دو ابزار به شدت به چشم می‌آید.

خار جمع کن چیست؟ در صورتی که خار، از نوع داخلی باشد، باید از خارجمع کن استفاده شود. این انبر با فشردن دسته، خار را بسته‌تر و به راحتی آن را داخل یا خارج می‌کند.

خار باز کن چیست؟ در صورتی که خار، از نوع خارجی باشد، باید از خار باز کن استفاده شود. برای استفاده از این ابزار باید دسته انبر را فشار داد تا خار بازتر و روی قطعه کار سوار شود. در این حالت است که می‌توانید خار را خارج کنید.

کاربری خار باز کن
استفاده از خار باز کن در صنعت

از خار باز کن و خار جمع ‌کن چگونه استفاده کنیم؟

این ابزار از انواع انبرهای دستی بوده و برای آنکه به خوبی درون فضایی که نیاز است وارد شود، باید با نوکی تیز همراه باشد. بعد از قرار دادن نوک این ابزار داخل خار، با فشار دادن دستگیره، خار در جای خود قرار می‌گیرد یا از جای خود خارج می‌شود. اگر خار داخلی باشد از انبر خار جمع‌کن و اگر از نوع خارجی باشد از انبر خار بازکن استفاده خواهد شد.

خار بازکن‌ها در باز و بسته کردن فنرهای صنعتی بسیار کاربرد دارند. این سری از انبرهای دستی سایز بندی متفاوتی دارند و دهانه هر کدام به مقدار معینی باز یا بسته می‌شود. خارها عموما قطری بین 0.5 تا 1 میلی‌متر دارند و همین تفاوت در سایز و اندازه موجب می‌شود تا به هنگام انتخاب و خرید با دقت بیشتری به سراغ ابزار فروشی‌ها بروید.

انواع خارباز کن های بازار
انواع خارباز کن های بازار

در صنعت ابزار، امروز طراحان و مهندسان سری جدیدی از ابزارآلات دستی مانند برخی از خار باز کن‌ها و خار جمع‌ کن‌ها را طراحی کرده‌اند. برخی از سازندگان، این ابزار را به گونه‌ای طراحی کرده‌اند که علاوه بر تنظیم اندازه، در صورت نیاز و یا خرابی انبر، می‌توان سری‌هایشان را نیز تعویض کرد.

بیشتر بخوانید:مصاحبه با رضا رامخو مدیر عامل شرکت رونیکس

با دیگر انواع خار باز کن و خار جمع‌ کن آشنا شوید

در بازار ابزار نوعی از انبرهای خارباز کن و خار جمع کن با نوک خمیده هم وجود دارند. عموما این مدل‌ها دارای نوکی با زاویه 45 یا 90 درجه هستند که برای فضاهای بسته و غیرقابل دسترس به کار می‌آیند.

برای صنایع حرفه‌ای و سنگین می‌توان از مدل‌های دیگری از خار بازکن و خار جمع‌کن‌ها استفاده کرد. انواع جدیدتری از این انبرها تولید شده‌اند که دسته آن‌ها بر روی یک ریل قرار می‌گیرد. با این ویژگی از بیرون افتادن خار از ابزار جلوگیری می‌شود.

کاربری خار باز کن
خارباز و کاربری آن

مواد سازنده خار باز کن و خار جمع‌ کن

به طور معمول بدنه انبر خار جمع‌کن و خار بازکن را از آلیاژ کروم وانادیوم می‌سازند. این آلیاژ صنعتی عمر و کارآیی این دسته از انبرها را افزایش می‌دهد. همینطور فنری که بر روی این انبرها طراحی شده و عموما برای راحتی کاربر به هنگام باز و بسته کردن انبر استفاده می‌شود، دارای کیفیت مطلوبی است.

طراحی ارگونومیک در قسمت دسته انبرها اهمیت فراوانی دارد. دسته‌ها باید طوری طراحی شود که بر اثر استفاده طولانی مدت باعث لیز خوردن و عرق کردن دست نشود. به همین دلیل خار بازکن و خار جمع‌کن‌های باکیفیت دارای دسته‌هایی با روکش اسفنجی هستند.اطلاعات آلیاژ کروم وانادیوم به نقل از سایت فولاد ایرانیان شامل:

 فولاد کروم

این آلیاژ، از محبوبیت زیادی به عنوان “فولاد کروم” برخوردار است. این ماده، حاوی 0.70 تا 1.20% کروم است. در این آلیاژ، میزان کربن فلز از 0.17 تا 0.55 متغیر است. همچنین، دارای محدوده الاستیک بسیار بالا است. بنابراین می‌تواند در برابر سایش، ضربه یا شوک مقاومت کند. این آلیاژ برای ابزارهای برشی، سوهان‌ها ، فنرهای سیم پیچ اتومبیل، بلبرینگ‌های ساچمه‌ای و… استفاده می‌شود.

فولاد کروم-وانادیوم

این آلیاژ فولادی، حاوی کروم و وانادیوم است؛ که در آن، مقدار كروم 0.70 تا 0.90% و وانادیوم از 10/0 تا 15/0 % است؛ و میزان کربن فولاد، از 0.17 تا 0.55% متغیر است. فولاد کروم_ وانادیوم، بسیار چکش‌خوار و می‌توان به‌راحتی روی آن کار کرد. همچنین از استحکام بالایی برخوردار است و به‌راحتی جوش داده می‌شود. این آلیاژ، ریز دانه است و در فنرهای لوکوموتیو، پیچ و مهره، پیستون، ساخت موتور دریایی و… استفاده می‌شود.” 

در نهایت قیمت یکی از مهمترین عوامل در خرید هر ابزاری است. در واقع عوامل متعددی در قیمت‌گذاری این نوع از ابزارها نقش دارند که می‌توان به نوع برند، سایز، جنس و کیفیت و کاربرد آنها اشاره کرد. در نتیجه اگر می‌خواهید ابزاری متناسب با نیاز و بودجه‌تان داشته باشید، ابتدا بدانید برای چه فعالیتی نیاز به ابزار دارید و بعد بهترین و مناسب‌ترین ابزار را خریداری کنید. رعایت همین نکته به ظاهر ساده می‌تواند شما را هم به لحاظ اقتصادی و هم از نظر کاربری برای خرید جلو بیندازد.

بیشتر بخوانید:
«بهترین انبر دست موجود در بازار کدام است + ویژگی»
«انبر قفلی چیست؟»

سخن آخر

رونیکس در طول سال‌های حضور قدرتمند خود در بازار ابزار ایران با تیم تحقیق و توسعه جوان و متخصص خود، توانسته است ابزاری متناسب با نیاز جامعه ایرانی طراحی و با بروزترین و با کیفیت‌ترین مواد اولیه تولید کند. خار باز کن و خار جمع کن‌های تولیدی رونیکس در ردیف بهترین ابزارآلات دستی این برند قرار دارد. برای خرید این محصول کافی‌ست به عاملین فروش رونیکس مراجعه و یا با شماره تلفن 6497-021 تماس بگیرید تا از نزدیک‌ترین فروشگاه شهر و محله خود آگاه شوید.

سوالات متداول

خار بازکن و خار جمع کن‌های رونیکس را از چه طریقی می‌توان خریداری کرد؟
می توانید به عاملین فروش ما در شهرهای مختلف ایران مراجعه و محصول خود را خریداری کنید. همچنین برای اطلاع از نزدیک‌ترین آدرس عاملین فروش رونیکس به خود، می‌توانید با شماره تماس 6497-021 با واحد امور مشتریان تماس حاصل کنید.

3 پاسخ به “خار باز کن چیست و چه کاربردی دارد؟”

  1. […] بیشتر بخوانید: خار باز کن چیست و چه کاربردی دارد؟ […]

  2. علی ابوالحسن زاده گفت:

    طبق گفته تون یعنی برا باز و بسته کردن خار باید دوتا ابزار یعنی خار بازکن و خار جمع کن تهیه کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.