وجین کن چیست و چه کاربردی دارد؟

وجین کن چیست و چه کاربردی دارد؟

به قلم آیدین طلایی

6 دی 1401

علف‌‌هاى هرز، بلای جان کشاورزان هستند! این علف‌ها با جذب غذا و استفاده از آب، نور و هوا رقیب گیاهان بوده و در رشد آن‌ها اختلال ایجاد می‌کند. به همین دلیل باید آن‌ها را از بین برد.

از طرف دیگر، بعد از هر آبيارى يا بارندگى، خاک اطراف بوته سخت مى‌‌شود. این مساله که به خصوص در مراحل اولیه‌ی رشد گیاه بیشتر به چشم می‌خورد، اصطلاحا سله نامیده می‌شود. با سله‌بستن خاک، لایه سخت و غیر قابل نفوذی در سطح آن به وجود می‌آید که باعث می‌شود گیاه نتواند خوب نفس بکشد و رشد آن کند شود. به ‌همين دليل سله‌شکنى و نرم‌کردن خاک به خصوص در اطراف طوقه‌ی گياه، کاری ضرورى است.

اصولا وجین‌کنی و سله‌‌شکنی از مراحل مهم خاک‌ورزی است که پس از بذرکاری انجام می‌‌شود. این مرحله اصطلاحا به مرحله داشت معروف است. این عملیات توسط وسیله‌ای به نام وجین کن یا کولتیواتور انجام می‌شود.

در این نوشتار مجله‌ی رونیکس، به وجین کن و انواع آن می‌پردازیم تا هرچه بیشتر با این ابزار کاربردی در زمین‌های زراعی و غیر زراعی آشنا شوید. با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید:کتراک چیست؟ تخریب بتن با دینامیت بی صدا

وجین کن چیست؟ وجین کن علف هرز چیست؟

در زمین‌هایی که مواد آلی کم و خاک سنگینی دارند، بعد از هر آبیاری، لایه‌ی روی خاک سخت شده و امکان رشد گیاه را کم می‌کند. بنابراین، باید قشر سخت و سطحی خاک را خرد کرده و علف‌های هرز را نیز از بین برد.

علف‌‌های هرز جزئی جدایی‌ناپذیر از زمین‌های زراعی و غیر زراعی هستند که میزان محصولات کشاورزی را کاهش می‌دهند. در واقع، با اضافه‌شدن علف‌های هرز ذخیره‌ی مواد غذایی گیاه کاهش پیدا می‌کند و فرآیند جوانه‌زنی آن مشکل‌تر می‌شود. برای دفع این علف‌ها راه حل‌های متفاوتی نظیر استفاده از سموم ارائه شده ‌است؛ اما استفاده نادرست از آن‌ها به جز خطراتی که برای کاربر دارد، باعث از بین ‌رفتن محصول هم می‌شود. یکی از کم‌خطرترین راه حل‌ها که هیچ‌کدام از مشکلات فوق را ندارد، استفاده از دستگاه‌های وجین کن است.

بیشتر بخوانید: انواع ابزارالات مکانیکی کاربردی

زمین‌های سله شده
زمین‌های سله شده

در حقیقت، به عملیاتی که به صورت مکانیکی برای از بین ‌بردن علف‌‌هاى هرز انجام می‌دهند، وجین می‌گویند. بهتر است علوفه هرز مزرعه را تا قبل از گل‌دهی و دانه‌ریزی وجین کرد؛ چراکه با انتشار دانه‌ها در مزرعه، این علف‌ها بیشتر می‌شود.

با چیدن مکرر علف‌های هرز به کمک دستگاه وجین یا به عبارتی مزایا وجین کن دستی از موارد زیر جلوگیری می شود:

  • ادامه‌ سنتز مواد غذایی در برگ‌ها
  • ‌ تسریع در مصرف مواد غذایی ذخیره‌شده در اندام‌های زیرزمینی
  • گرسنگی گیاه

وجین کن با از بین ‌بردن علوفه‌ هرز، باعث افزایش رشد محصول می‌شود. هم‌چنین این ابزار، باعث کاهش استفاده از سموم در زمین‌های زراعی و غیر زراعی می‌شود.

در زمین‌های کوچک، اين کار به صورت دستی و با ابزار دستی نظیر بیل، تیشه و فوکا انجام می‌شود. اما در زمین‌های زراعی بزرگ این کار را با کولتیواتور و در کشت‌‌هاى ردیفى انجام می‌دهند.

وجین کن در چه دوره‌هایی استفاده می‌شود؟

عملیات وجین کنی در زمان‌های مختلفی انجام می‌شود که در ادامه به آن می‌پردازیم:

1. قبل از کاشت: اگر بعد از خاک‌ورزی و آماده‌شدن بستر با ابزاری مانند تیلر یا کلوخ شکن، باران شدیدی ببارد، خاک سله می‌بندد و احتمالا علف هرز می‌روید. در این مرحله، برای وجین کنی زمین‌های مسطح از دیسک سبک، دندانه، چنگک گردان و انواع کولتیواتور استفاده می‌کنند تا خاک به طور سطحی شکسته شود.

2. در مرحله‌ی سبز شدن: اگر بعد از کاشت، باران ببارد یا آبیاری انجام شود، خاک سله می‌بندد. این مساله، سبزشدن محصول را با مشکل روبه‌رو می‌کند. برای جلوگیری از این مشکل، باید وجین کنی انجام شود. لازم است در این مرحله برای آسیب کمتر به محصول، بذر به صورت عمقی کاشته شود. با اینکه زمان دقیق وجین به نوع محصول، ضخامت سله، رطوبت خاک و ابزار مورد استفاده بستگی دارد، اما بهتر است این کار در روزهای آفتابی انجام شود.

بیشتر بخوانید:آموزش کار با دریل

3. بعد از پایان تنک ‌کردن: در مواردی که تعداد بوته‌ها در سطح زیادتر از حد مورد نیاز باشد، باید بوته‌های اضافی را حذف کرد. این عمل را اصطلاحا تنک ‌کردن می‌گویند. معمولا زمین را بعد از تنک‌ کردن آبیاری می‌کنند. اگر فرصت کافی برای آبیاری وجود داشته باشد، بهتر است اول زمین را وجین کرد و سپس به سراغ آبیاری رفت تا از سله‌شدن آن جلوگیری شود.

4. قبل از رشد محصول: معمولا آخرین مرحله‌ی سله‌شکنی را قبل از رشد محصول در زمین انجام می‌دهند تا علاوه بر سالم‌ماندن محصول، حرکت تراکتور هم به درستی انجام شود. این مرحله، با دادن کود سرک به گیاه همزمان است و همزمان وجین‌کنی نیز انجام می‌شود.

مقاله «همه چیز درباره‌ی ابزارآلات باغبانی | راهنمای کامل + عکس و فیلم» اطلاعات کاملی را در خصوص سایر ابزارآلات باغبانی در اختیار شما قرار می‌دهد.

انواع وجین کن

وجین کن‌ها نیز مانند هر ابزار دیگری انواع مختلفی دارند. انواع اولیه‌ی این ابزار، دستی بودند. بعد از آن وجین کن‌های دستی چرخ‌دار، وجین کن‌های موتوردار دوشی و ماشین‌های وجین کن یا کولتیواتورها وارد بازار شدند. هرکدام از این انواع دارای ویژگی‌های خاصی هستند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

وجین کن دستی

این ابزار، ابتدایی‌ترین انواع وجین کن است. در انتهای این ابزار، چنگه‌ای مجهز به دندانه‌های فنری قرار دارد. کاربر با حرکت‌دادن ابزار به جلو و عقب، علف‌های هرزی را که در بین ردیف‌های کشت روئیده‌اند، جدا می‌کند. این ابزار برای زمین‌های کوچک و باغچه‌ها مناسب است. هرچند استفاده زیاد از این ابزار در بلندمدت به ستون فقرات کاربر آسیب می‌زند.

وجین کن دستی
وجین کن دستی

وجین کن دستی چرخ‌دار

کار با وجین کن دستی چرخ‌دار بسیار راحت است. استفاده از وجین کن‌های دستی معمولی به پا و کمر فشار می‌آورد و به مرور زمان باعث ایجاد کمردرد شدید برای کاربر می‌شود. وجین کن‌های چرخ‌دار با برطرف‌کردن این مشکل، راندمان کاری کاربر را نسبت به وجین کن‌های دستی چندین برابر می‌کنند. این ابزار، از بهترین روش‌های مکانیکی برای زیر خاک بردن علف‌های هرز و تبدیل آن‌ها به کود آلی برای خاک است.

وجین کن دستی چرخدار
وجین کن دستی چرخدار

وجین کن موتوردار دوشی

با پیشرفت تکنولوژی، شاهد ظهور انواع موتوردار این ابزار بوده‌ایم. وجین کن موتوردار، عملیات وجین را با سرعت بسیار بالایی انجام می‌دهد. این دسته از وجین کن‌ها، معمولا دارای یک موتور بنزینی چهار زمانه با قدرت ۲ اسب بخار هستند که به صورت کوله‌پشتی، بر پشت کاربر سوار می‌شود. نحوه‌ کار آن‌ها هم به این صورت است که کاربر پس از روشن‌کردن دستگاه، با راه ‌رفتن در بین ردیف‌های کشت، عملیات وجین را انجام می‌دهد. ظرفیت مزرعه‌ای این دسته از وجین ‌کن‌ها بین ۰.۸ تا ۱.۲ هکتار در روز است.

بیشتر بخوانید: یک آهنگر، چه ابزار آلاتی نیاز دارد؟

وجین کن موتوردار دوشی
وجین کن موتوردار دوشی

ماشین وجین کن

ماشین‌های وجین‌ کن‌ یا کولتیواتورها دارای موتور ضعیف‌تری نسبت به تیلرها هستند و از آن‌ها برای خاک‌ورزی ثانویه و وجین‌کردن بین ردیف‌های کشت استفاده می‌شود. این ماشین‌هامعمولا توانایی وجین کردن بین ردیف‌های کشت را دارند، اما به دلیل داشتن ابعاد بزرگ، امکان وجین در داخل ردیف‌ها را ندارند.

ماشین وجین کن
ماشین وجین کن

در آخر میخواهیم شما را با اهمیت شخم زنی زمین کشاورزی و استفاده از وجین کن به نقل از سایت کوهستان بیشتر آشنا کنیم:

“چرا باید در کشاورزی زمین را شخم زد؟

شاید از خود این سؤال را بپرسید که شخم زدن زمین چه مزایایی برای خاک دارد و آیا حتماً در هر دوره از کاشت باید این کار را انجام داد؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که شخم‌زنی به فرایند زیرورو کردن خاک گفته می‌شود. در گذر زمان، عوامل مختلفی مانند آبیاری و عبور ماشین‌های سنگین باعث سخت‌شدن بافت خاک می‌شوند. به همین خاطر، باید این کلوخه‌ها و سنگ‌های ایجاد شده از بین بروند تا ریشه گیاه بعدی بتواند به‌راحتی در خاک نفوذ کرده و سپس رشد کند. در واقع، این کار مهم‌ترین مزیت شخم‌زنی زمین کشاورزی است؛ اما انجام این کار مزیت‌های دیگری نیز دارد.

یکی از دیگر مزایای شخم زدن زمین، افزایش میزان نفوذپذیری بستر کشور است. افزایش این میزان باعث می‌شود تا آب‌وهوای بیشتر به ریشه گیاه برسد. در نتیجه، با جذب این دو ماده حیاتی، گیاه می‌تواند رشد بهتری داشته باشد.

همان‌طور که این موضوع را می‌دانید، ریشه در داخل خاک پخش می‌شود. در نتیجه، باید با شخم زدن و نرم‌تر کردن زمین، میزان خلل‌وفرج خاک را بیشتر کنید. انجام این کار باعث می‌شود که ریشه بتواند سطح بیشتری از خاک را پوشش دهد.

یکی از مهم‌ترین دلایل برای شخم‌زنی زمین‌های کشاورزی، مدیریت منابع آبی است. به این معنی که وقتی خاک سفت می‌شود، منافذ آن برای ورود آب بسته می‌شود. در نتیجه، برای اینکه آب مناسب را به گیاه برسانید، مجبور هستید که با فشار و حجم بیشتری زمین را آبیاری کنید.”

بیشتر بخوانید:
«راهنمای جامع خرید حاشیه زن‌های رونیکس»
« معرفی ساده ترین ابزار باغبانی»

سخن آخر

هدف همیشگی ما در رونیکس، آشنایی بیشتر شما با دنیای بی‌نهایت ابزار است. ابزارها ساخته شده‌اند تا همراه ما در انواع فعالیت‌ها باشند. ابزارآلات کشاورزی نیز از این قاعده مستثنی نیستند.

در این نوشتار مجله رونیکس، به یکی از کاربردی‌ترین ابزارها در عملیات داشت یعنی وجین کن و انواع آن پرداختیم؛ ابزاری مناسب برای سله‌شکنی و از بین بردن علف‌های هرز. شاید در نگاه اول تولید محصولات کشاورزی کار ساده‌ و پیش پا افتاده‌ای به نظر برسد؛ اما این کار بسیار پیچیده و تخصصی است.

واقعیت این است که افراد زیادی با سال‌ها تجربه و دست‌هایی پینه بسته، شبانه روز در حال کار بر روی زمین‌های خود هستند تا هر محصول کشاورزی به دست من و شما برسد. اگر شما تجربه استفاده از این ابزار را داشته‌اید، نظرات و سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

10 پاسخ به “وجین کن چیست و چه کاربردی دارد؟”

  1. حسین گفت:

    متشکرم

  2. […] بیشتر بخوانید: وجین کن چیست و چه کاربردی دارد؟ […]

  3. اسماعیل راثی گفت:

    بهترین نوع وجین در بازار چی پیشنهاد میکنید؟

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی، انتخاب نوع و برند وجین کن بر عهده شما است. متناسب با نیاز خود از بین انواع وجین کن دستی، وجین کن دستی چرخ‌دار، ماشین وجین کن و … بهترین گزینه را انتخاب کنید.

  4. حسام داوودی گفت:

    وجین کن موتور دار رو میشه به برقی تبدیل کرد؟

  5. علی شجاعی گفت:

    ببخشید برای زمین های بزرگ که ممکنه علف های هرز زیادی داشته باشه کدوم یکی از وجین کن هایی که اینجا معرفی کردین رو توصیه می کنید چون واقعا اگه بخوایم با دست اون حجم از علف هرز رو وجین کنیم شاید دو سه روزی طول بکشه نیاز به یه دستگاهی داریم که این کار رو برام خیلی سریع تر انجام بدیم

  6. اهورا بامدادی گفت:

    سلام من خودم یه وجین کن موتور دار دوشی خریدم و واقعا ازش راضی ام هم خیلی خوش ساخته هم وزنش سنگین نیست که اذیت کنه هم خیلی راحت علف های هرز رو می چینه نمی دونم این دستگاه رو چطوری ساختین ولی واقعا خدا خیرتون بده که کار رو باری ما راحت تر کردین

    • رونیکس گفت:

      همراه گرامی با سلام و تشکر بابت ارسال کامنت و به اشتراک‌گذاری تجربه‌تان؛ در حال حاضر رونیکس تولیدکننده وجین‌کن نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.