روش های محافظت از باغ در فصل پاییز

روش های محافظت از باغ در فصل پاییز

به قلم مهدی امیربیگی

16 آذر 1401

پاییز، فصلی تعیین کننده برای باغداران است. همواره اقدامات اساسی جهت نگهداری از باغ در فصل پاییز و زمستان انجام می‌شود؛ اقداماتی که جهت کاشت و نگهداری لازم است تا در بهار و تابستان گیاهان رشد ایده‌آلی داشته باشند.

هر چند نگهداری از باغ، باید در تمام طول سال انجام شود؛ اما برای تولید میوه‌هایی با کیفیت، باید عملیات باغبانی را از فصل پاییز شروع کرد. شاید تصور کنید که در فصل پاییز دیگر نیازی به مراقبت ندارند؛ اما در این فصل هم مراقبت‌هایی انجام می‌شود که بر سلامت و افزایش باروری درختان بسیار تأثیرگذار است.

در این نوشتار قصد داریم تا نکات باغداری در پاییز را با شما به اشتراک بگذاریم، عملیاتی که می‌تواند محصولات شما را با بهترین و بالاترین کیفیت ممکن به دست مصرف کننده برساند.

رونیکس را بخوانید.

باغداری در پاییز، با انجام آزمایش خاک و آب

بهترین زمان‌ برای آزمایش آب و خاک و قبل از عملیات کوددهی گیاهان، فصل پاییز است؛ چون در این فصل فعالیت‌های کشاورزی به حداقل خود می‌رسد. دراین فصل به راحتی می‌توانید از نتایج آزمایش خاک مطلع شوید تا در کوددهی پاییزه و بهاره کمبودها را جبران و بافت خاک را به درستی اصلاح کنید.

انجام آزمایش خاک و آب
انجام آزمایش خاک و آب

هر که کودش بیش، محصولش بیشتر!

درختان در فصل سرما، فتوسنتز انجام نمی‌دهند و اصطلاحا به خواب زمستانی می روند. طبیعی است که این خواب نیاز به ذخیره انرژی مناسبی دارد. این انرژی از خاک دریافت می‌شود، اما خاک قسمت زیادی از انرژی خود را در بهار و تابستان، برای رساندن مواد معدنی به محصولات هزینه کرده است. در نتیجه حالا که وارد فصل پاییز شده‌ایم، خاک برای تامین انرژی گیاه دیگر انرژی لازم را ندارد. در این شرایط کوددهی می‌تواند انرژی و توان از دست رفته خاک را به آن بازگرداند و با تقویت ریشه‌ها، درخت زمستان را به سلامت پشت سر می‌گذارد.

محافظت از گیاهان با کوددهی
محافظت از گیاهان با کوددهی

درختان را هرس کنید

به شاخه‌های خشک شده رحم نکنید! چرا که آنها به سلامت درختان‌تان رحم نمی‌کنند. بهتر است شاخه‌ها در فصل پاییز هرس شوند. این شاخه‌ها مامن و پناهگاهی برای رشد و تکثیر آفات هستند. همین اتفاق به ظاهر ساده می‌تواند بر سلامت باغ و کیفیت محصول نهایی شما تاثیر جبران ناپذیری بگذارد. اگر درخت شما پاجوش داشت، حتما قبل از فصل سرما آن‌ها را حذف کنید. چرا که پاجوش‌ها به آسانی ذخیره غذایی درخت شما را به صفر می‌رسانند.

شرکت رونیکس همواره با هدف ارائه ابزار با کیفیت و متنوع در بازار و برای سهولت کار شما در کشاورزی اره باغبانی RH-3602، را طراحی و به بازار ارائه کرده است. دسته پلاستیکی و ارگونومیک، طراحی تیغه مناسب از جنس فولاد با دوام موجب شده است تا بتوانید به آسانی درخت های باغ خود را هرس کنید.

هرس کردن درختان
هرس کردن درختان با اره باغبانی RH-3602

برای درختان جوان قیم نصب کنید

درختان کم سن و سال در برابر تندبادهای پاییزی و زمستانی توان زیادی ندارند و به آسانی شکسته می‎شوند. بهتر است با نصب قیم آنها را در برابر بادهای شدید پاییز و زمستان بیمه کنید. با همین کارهای آسان‌ می‌توانید سلامت درختان و محصولات خود را تضمین کنید.

نصب قیم به درختان جوان
نصب قیم به درختان جوان

حفظ سطح خاک از سرما

از مهمترین معضلاتی که می‌تواند باغ شما را تهدید کند، یخ زدگی و فرسایش خاک است. در فصل سرما بهتر است برای آنکه خاک رطوبت کافی را در خود نگه دارد، سطح آن را بپوشانید. این کار می‌تواند علاوه بر مرطوب ماندن خاک، از فرسایش آن هم جلوگیری کند.

یکی دیگر از عواملی که می‌تواند فصل پاییز و زمستان را برای باغداران سخت و طاقت‌فرسا کند، یخ زدگی ریشه‌های گیاهان است. با پوشاندن سطح خاک از یخ زدن ریشه‌های گیاهان نیز می‌توان جلوگیری کرد.

اگر زمین‌تان وسیع است، می‌توانید از گیاهان مقاوم در برابر سرما استفاده کنید تا سطح خاک پوشش داده شود؛ اما برای باغ‌های کوچکتر مالچ‌پاشی انتخاب بهتری است.

گیاهان باغ  خود را مرور کرده و فصل رشد خود را ارزیابی کنید

آیا از عملکرد میوه‌ها و سبزیجات کاشته شده در این فصل باغ‌تان رضایت کامل داشته‌اید؟ پاییز و زمستان وقت آن است تا درباره گیاهان کم‌کار باغ خود تجدید نظر کنید. شاید کمی تنوع بتواند حال باغ شما را در فصول سرد سال بهتر کند.

شکست و موفقیت هر سال کشت خود را با ذکر عوامل نتیجه‌گیری بهتر یا شکست در آن سال، دقیقا یادداشت کنید. برخی از این عوامل را می‌توان بر اساس آب و هوا مشخص کرد، اما عوامل دیگری مثل قابلیت باروری خاک، میزان رطوبت و محل قرارگیری گیاه هم هستند که می‌توانید آن‌ها را به درستی تنظیم و کنترل کنید.

در هر صورت جمع‌آوری یادداشت‌هایی که حاصل از تجربیات شماست، می‌تواند برای سال آینده کشت و زرع به کارتان بیاید.

رنگ آمیزی تنه درختان با محلول بردوفیکس

در فصل پاییز و زمستان، تنه درختان مخصوصا قسمت‌هایی که رو به جنوب و شرق هستند، در برابر وزش بادهای سرد قرار می‌گیرند. سرد شدن تنه درختان در شب و گرم شدن آن‌ها با تابش آفتاب در طول روز، موجب پوسیدگی و شکستگی در تنه درختان می‌شود. شکاف‌های ایجاد شده بجز ایجاد خسارات، محل مناسبی برای ورود عوامل بیماری‌زاست. نتیجه این بیماری‌ها خشک شدن و از بین رفتن درختان و گیاهان می‌شود.

رنگ کردن تنه درختان از موارد لازم برای باغداری در پاییز است. بردوفیکس یا محافظه تنه به آسانی می‌تواند از درختان شما محافظت کند. جلوگیری از پوسته پوسته شدن تنه درخت و منعکس شدن نور خورشید در طول روز، از مواردی است که می‌تواند از درختان شما در برابر گرما، سرما و عوامل بیماری‌زا محافظت ‌کند.

رنگ آمیزی تنه درختان با محلول بردوفیکس
رنگ آمیزی تنه درختان با محلول بردوفیکس

اصلاح روش آبیاری درختان در باغداری پاییزه

پیشنهاد می‌کنیم که آبیاری را در طول فصل رشد به روش علمی و درست انجام دهید. اگر در این فصل آبیاری باغ‌ها به روش نادرست و زیاد انجام شود، رطوبت خاک افزایش پیدا می‌کند. همین افزایش رطوبت می‌تواند گیاهان شما را درگیر انواع بیماری‌های قارچی نظیر قارچ گموز کند.

بیشتر بخوانید:
«راهنمای خرید نور افکن دستی و چراغ کمپینگ»
«معرفی چند ابزار ارزان اما کاربردی»

سخن آخر

اصول باغداری در پاییز نیاز به شناخت عوامل بیماری‌‌زا و راه‌های مقابله با آنها دارد. در این نوشتار سعی کردیم تا نکات مهم باغداری را با شما به اشتراک بگذاریم تا در طول فصل رشد و سرما بتوانید به بهترین شکل ممکن از باغ و درختان‌تان محافظت کنید. سوالات و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

3 پاسخ به “روش های محافظت از باغ در فصل پاییز”

  1. اکبر ویسی گفت:

    یک سوال مهم.برای مبارزه با پسیل پسته در باغ بنه چه بتید کرد

    • رونیکس گفت:

      سلام همراه گرامی. می‌توانید از روش‌های مختلف مانند شخم‌زنی در فصل مناسب، کارت زرد، کاشت ارقام مقاوم، طولانی‌ترکردن مدت آبپاشی نسبت به سم‌‌پاشی، گیاهان تله و … استفاده کنید.

  2. […] بیشتر بخوانید: روش های محافظت از باغ در فصل پاییز […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.