آموزش تعمیر چرخ خیاطی: آموزش مرحله به مرحله به همراه عیب یابی

تعمیر چرخ خیاطی با ابزار
  • دقیقه 7
  • 1190
  • 0

به قلم فرناز اصلاح

11 اسفند 1402

یادگیری سرویس چرخ خیاطی و نحوه نگهداری از آن برای هر فردی که با این دستگاه کار می‌کند، ضروری است و توجه به آن موجب کاهش مشکلات کار با دستگاه یا خراب‌شدن آن می‌شود؛ اما تعمیر چرخ خیاطی کاری تخصصی است؛ به این معنا که عیب یابی چرخ خیاطی نیاز به آموزش‌های کامل، دانش فنی و مهارت‌ کافی دارد. از این گذشته، برندهای مختلفی از چرخ خیاطی مانند کاچیران، ژانومه، برادر، سینگر، جک، هسکوارنا و … در بازار ایران موجود هستند. تعمیر هر برند و مدل چرخ خیاطی نیز فوت و فن‌های خاص خود را می‌طلبد. بنابراین، اگر با وجود نگهداری صحیح و سرویس چرخ خیاطی، دستگاه شما دچار مشکل شد، حتما به مراکز خدمات پس از فروش و تعمیرات دستگاه خود و یا به یک تعمیرکار ماهر مراجعه کنید.

در این مقاله از مجله رونیکس، اموزش تعمیر چرخ خیاطی را به صورت کلی و با بررسی رایج‌ترین مشکلات این دستگاه به زبان ساده بیان می‌کنیم. لازم به یادآوری است که اگر به کارهای فنی علاقه‌ دارید، دست به آچار هستید و قصد دارید به عنوان تعمیرکار چرخ خیاطی مشغول کار شوید، برای اموزش کامل تعمیر چرخ خیاطی، حتما در دوره‌های آموزشی تخصصی آن شرکت کنید.

رونیکس را بخوانید!

عیب یابی چرخ خیاطی، قدم اول برای تعمیر

عیب‌یابی چرخ خیاطی

قبل از اینکه به فکر پیداکردن تعمیرکار برای چرخ خیاطی خود باشید یا سریعا بخواهید دستگاه را باز کنید و خودتان برای تعمیر دست به کارشوید، یک لحظه دست نگه دارید. ابتدا بررسی کنید که مشکل اصلی کجا است و چرا ایجاد شده است؟

شاید مدت زیادی است که سرویس چرخ خیاطی را انجام نداده‌اید؛ دستگاه را تمیز نکرده‌اید یا قطعات آن نیاز به روغن‌کاری دارند. شاید سیم‌ها یا پیچ‌های دستگاه شل یا خراب شده‌اند. همچنین، ممکن است دستگاه سقوط کرده یا ضربه خورده باشد و به این ترتیب، قطعات داخلی آن خراب شده‌اند. شاید هم ماسوره دستگاه مشکل دارد. پس در قدم اول، عیب‌یابی چرخ خیاطی را فراموش نکنید.

چرا چرخ خیاطی یک‌سره شده است؟

شاید برای شما هم اتفاق بیفتد که دستگاه بدون فشردن پدال گاز، گاز می‌خورد. در این صورت، اولین کاری که باید انجام دهید این است که سیم‌های سوکت را چک کنید.

مدل‌های آچار آلن رونیکس

اگر سیم سوکت مشکلی نداشت، برای چک‌کردن جای سوکت باید قاب موتور را باز کنید. پیچ‌های آلن را با آچار آلن مناسب باز کنید و اگر لازم است، فولی چرخ را در بیاورید تا تمام پیچ‌های این قسمت باز شود و به جا سوکتی دسترسی پیدا کنید. سپس قطعی و اتصالی جا سوکتی و مشکلات احتمالی مربوط به آن را بررسی کنید. همچنین احتمال دارد که جا سوکتی تمیز نباشد یا در آن روغن رفته باشد. مشکلات جا سوکتی را برطرف کنید؛ چرخ را ببندید و دوباره آن را امتحان کنید.

از کجا بفهمیم ماسوره و ماکو در چرخ خیاطی خراب شده‌اند؟

خراب‌شدن ماسوره و ماکو در چرخ خیاطی علائمی دارد:

  • نخ پشت کار جمع می‌شود.
  • نخ گره می‌خورد و در ماسوره جمع می‌شود.
  • چرخ خیاطی با صدای بلند کار می‌کند.
  • نخ پشت دیسک پاره می‌شود.
  • سوزن در ماسوره گیر می‌کند یا اطراف ماسوره و ماکو خراشیده شده است.
  • با روشن‌کردن چرخ خیاطی، قلاب‌ها و دندانه‌های بخش زیرین حرکت می‌کنند.
بررسی ماسوره و ماکو

اگر با چنین مشکلاتی مواجه می‌شوید، به این معنا است که ماسوره و ماکو یا جا ماسوره‌ای خراب شده است و نیاز به تعمیر و تعویض دارد.

چگونه صفحه مدرج کشش چرخ خیاطی را تعمير کنیم؟

در راهنمای تعمیر چرخ خیاطی، تنظیم و تعمیر صفحه مدرج کشش، اقدامی ضروری برای نگهداری و استفاده بهینه از این دستگاه است. صفحه مدرج کشش، موجب کنترل مقدار کشش نخ در هنگام دوخت می‌شود. برای تعمیر و تنظیم صفحه مدرج کشش چرخ خیاطی، به روش زیر عمل کنید:

  • چرخ خیاطی را خاموش کنید.این اقدام از بروز هرگونه حادثه احتمالی جلوگیری می‌کند.
  • صفحه مدرج کشش را باز کنید. این قسمت معمولا در نزدیکی سوزن یا در بخش جلویی چرخ قرار دارد.
  • صفحه مدرج را بررسی کنید. اگر کثیف است، آن را تمیز کنید. حواستان باشد که حتما پایه چرخ بالا باشد. اگر صفحه مدرج آسیب دیده است، احتمال دارد نیاز به تعویض داشته باشد.
  • با توجه به مارک و مدل چرخ خیاطی و با مطالعه دفترچه راهنمای محصول، صفحه مدرج را تنظیم کنید.
  • پس از تنظیم صفحه مدرج، آن را به دقت ببندید و مطمئن شوید که تمام قطعات درست قرار گرفته‌اند و محکم بسته شده‌اند.
  • پس از انجام تنظیمات، یک تست دوخت انجام دهید تا اطمینان حاصل کنید که میزان کشش نخ به درستی تنظیم شده است.

چرا چرخ خیاطی صدا می‌دهد؟ چطور آن را تعمیر کنیم؟

کار با چرخ خیاطی

سر و صدای زیاد چرخ خیاطی دلایل مختلفی دارد که در این مرحله از اموزش تعمیر چرخ خیاطی آن را بررسی می‌کنیم:

  • چرخ خیاطی نیاز به روغن کاری دارد. اگر مدت‌زمان طولانی از چرخ خیاطی استفاده کرده‌اید، احتمالاً به دلیل خشکی و اصطکاک دنده‌ها و قطعات دستگاه، چرخ خیاطی در حین کار صدا می‌دهد. بنابراین لازم است طبق دستورالعمل دفترچه راهنما، چرخ خیاطی را روغن کاری کنید. می‌توانید از روغن دان رونیکس استفاده کنید.
  • از ماسورۀ نامناسب برای چرخ خیاطی استفاده می‌کنید. عدم تناسب ماسوره با چرخ خیاطی یکی از علل ایجاد صدای بلند در این دستگاه است. ماسوره‌ها اغلب شبیه به یکدیگر هستند؛ اما ابعاد و اندازه‌های آن‌ها با همدیگر فرق دارد. بنابراین هنگام انتخاب و خرید ماسوره، توجه کنید که ماسوره متناسب با چرخ خیاطی شما است. در غیر این صورت، با انتخاب و استفاده از ماسوره کوچک‌تر، دستگاه صدای ناجور می‌دهد. ماسوره بزرگ‌تر از استاندارد دستگاه نیز ممکن است موجب نچرخیدن دستگاه و مشکلات دوخت ‌شود.
  • ماسوره پر از پرز است. پرز لباس به مرور زمان در ماسوره جمع می‌شود؛ سر راه سوزن چرخ قرار می‌گیرد و نهایتاً موجب سر و صدای دستگاه و دوخت نامناسب می‌شود. برای جلوگیری از این مشکل لازم است چرخ خیاطی را در فواصل زمانی منظم سرویس و تمیز کنید.
  • پیچ صفحه سوزن شل شده است. این پیچ در صفحه سوزن قرار گرفته و سوزن را سر جای خود نگه می‌دارد. این پیچ به مرور زمان و با استفاده مکرر از دستگاه شل می‌شود. به همین دلیل، همیشه قبل از شروع کار با دستگاه، این صفحه را بررسی کرده و در صورت لزوم پیچ را محکم کنید.
  • سوزن دستگاه نیاز به تعویض دارد. آسیب، شکستگی، خم‌شدن سوزن یا استفاده از سوزن بی‌کیفیت برای چرخ خیاطی می‌تواند منجر به ایجاد سر و صدای چرخ خیاطی در حین کار با آن شود. در این صورت، کار را متوقف کنید؛ سوزن چرخ را تعویض و دوباره کار را شروع کنید.
  • پیچ ماسوره گیر کرده است. با گیرکردن پیچ ماسوره، چرخ خیاطی‌های قدیمی صدای ناهنجار می‌دهند. در صورت بروز این مشکل، کار را متوقف و مشکل ماسوره را برطرف کنید.

چگونه کمپلت را تنظیم یا تعمیر کنیم؟

کمپلت چرخ خیاطی

تنظیم نبودن یا مشکل در کمپلت، یکی از دلایلی است که موجب شکستن سوزن چرخ خیاطی در حین کار با آن می‌شود. برای تنظیم کمپلت، ابتدا پیچ آن را باز کنید. شاخ کمپلت را از قسمت میانی سوزن عبور دهید. قبل از اینکه کمپلت را تنظیم کنید، حرکت سوزن باید به طرف بالا باشد. دستگاه را نخ‌کشی کنید؛ سپس با حرکت دادن توپی، تنظیمات را بررسی کنید. در مرحله بعد، قطعات را سر جای خود ببندید. سپس با چرخ خیاطی کار کنید. در صورتی که دوخت زیر یا رو ریخت، با تنظیم نخ رو و نخ ماکو، دوخت را نسبت به جنس و ضخامت پارچه تنظیم کنید. اگر پس از تنظیم مجدد کمپلت، باز هم سوزن شکست، کمپلت را تعویض کنید.

بیشتر بخوانید:
صفر تا صد آموزش تعمیر هود
آموزش تعمیر تردمیل به زبان ساده

چطور دسته چرخ خیاطی را تعمیر کنیم؟

عواملی مانند گیرپاژ چرخ‌دنده و قطعات دسته چرخ خیاطی، نیاز به روغن‌کاری، واردآوردن فشار بیش از حد به دسته در حین چرخاندن آن، تجمع غبار و جرم در قطعات دسته، گیرکردن سوزن چرخ خیاطی و … موجب سفت‌شدن دسته چرخ خیاطی می‌شود. در این صورت، پس از خاموش‌کردن چرخ خیاطی و بازکردن پوشش دسته، قطعات داخلی را از لحاظ خرابی و شکستگی بررسی و آن‌ها را در صورت لزوم تعویض کنید. مفصل‌های مرتبط با دسته را نیز بررسی و در صورت لزوم آن‌ها را جایگزین کنید. نهایتاً اتصال پوشش دسته را سفت کنید و تست دوخت را انجام دهید.

چگونه قطعات داخل چرخ خیاطی را تعمیر کنیم؟

تعمیر قطعات چرخ خیاطی

در صورت سقوط یا ورود ضربه به چرخ خیاطی، احتمال دارد قطعات داخلی دستگاه مانند تسمه‌ها، کلاچ، فنر و … خراب شود یا بشکند. در مورد چرخ خیاطی‌های جدید یا چرخ خیاطی‌های کامپیوتری و مخصوص گلدوزی، حتما باید به یک تعمیرکار متخصص مراجعه کنید. با بازکردن دستگاه و دست‌کاری قطعات داخلی آن به هیچ وجه ریسک نکنید؛ چراکه با کوچک‌ترین اشتباه، ممکن است چرخ خیاطی شما از کار بیفتد و ناچار به تعویض و جایگزینی آن شوید.

چطور موتور چرخ خیاطی را تعمیر کنیم؟

موتور چرخ خیاطی

ابتدا یادآور می‌شویم که تعمیر موتور چرخ خیاطی فقط و فقط باید توسط تکنسین برقکار فنی و مجرب انجام شود؛ اما در این بخش، به اختصار در این مورد توضیح می‌دهیم. برای جداکردن ذغال گرافیتی موتور، لازم است سرپیچ‌های آن را با پیچ گوشتی باز کنید. محور موتور دو یاتاقان دارد و فنرها ذغال را فشرده می‌کنند. پولی‌ها، آرمیچر و بالشتک را جدا و تفکیک کرده و تمام بخش‌های سیم‌پیچی‌ها را تمیز کنید. سطح تیغه کموتاتور را با کاغذ سنباده نرم، سنباده بزنید. همچنین اگر ذغال‌های گرافیتی کوچک شده باشند، باید آن‌ها را تعویض کنید.

ابزار رونیکس، همراه شما در تعمیر چرخ خیاطی  

در این راهنمای تعمیر چرخ خیاطی از مجله رونیکس، با بررسی مشکلات رایج در چرخ خیاطی‌ها به زبانی ساده، اموزش تعمیر چرخ خیاطی را برای شما بیان کردیم. اگر قصد دارید شغل تعمیرات چرخ خیاطی را به ‌طور حرفه‌ای دنبال کنید، در کنار آموزش‌های تخصصی و کسب مهارت و تجربه کافی به فکر تهیه جعبه ابزار کاملی برای این کار باشید. رونیکس به‌عنوان برند تولیدکننده ابزارآلات باکیفیت جهانی در این مسیر کنار شما است.

سوالات متداول

کدام‌یک از انواع چرخ خیاطی برای گلدوزی مناسب است؟
چرخ خیاطی‌های تمام دور برای این کاربری مناسب هستند.
چرا چرخ خیاطی سوزن می‌شکند؟
شکستن سوزن دلایل مختلفی دارد. تنظیم‌نبودن قاب ماکو، انتخاب سوزن نامناسب، اشتباه در جهت کشش پارچه و بستن سوزن به روش اشتباه، از مهم‌ترین دلایل شکستن سوزن چرخ خیاطی هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.