- دقیقه 6
- 399
- 0
به قلم بهار سرلک
11 آبان 1403
تا به حال برایتان سؤال شده که بالانسر چیست و چه کاربردی دارد؟ کاربرد بالانسر معلق نگهداشتن و تعدیل وزن اجسام سنگین، مانند ابزار و تجهیزات است. به کمک بالانسر، کاربر دیگر نیازی ندارد ابزاری را که مدام با آن کار میکند، بلند یا جابجا کند؛ در نتیجه کمتر خسته میشود و ایمنی و بازدهی کارش نیز افزایش مییابد.
بالانسر ابزاری کاربردی در صنایع مختلف است؛ از کارخانههای تولیدی تا ساختمانسازی و تولید خودروهای موتوری تا صنایع هوانوردی. استفاده از این ابزار مزایای بیشماری دارد که میتوان به ایمنی، کارآیی و بهرهوری اشاره کرد.
اگر نمیدانید بالانسر چیست، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید که علاوه بر معرفی ابزار بالانسر، کاربرد و انواع بالانسر را توضیح دادهایم.
رونیکس را بخوانید.
بالانسر چیست؟
برای معرفی ابزار بالانسر باید گفت نوعی ابزار است که در صنایع مختلف برای معلق نگهداشتن اجسام سنگین و تعدیل وزن آنها کاربرد دارد. میتوانید با استفاده از این ابزار، اجسام و تجهیزات سنگین خود را که به مدت طولانی از آنها استفاده میکنید، در ارتفاع مورد نظر خود معلق نگه دارید و هر وقت بخواهید با صرف نیروی کمتری آن را بالا یا پایین آورید. با تنظیم فنری که در بالانسر قرار دارد، وزن وسیلهای که به آن وصلشده تعدیل میشود؛ در نتیجه نیروی کمتری صرف بالا آوردن و جابجایی وسیله میشود. بالانسرها در انواع و سایزهای مختلف تولید میشوند که به بهترین گزینه برای سبککردن فعالیتهای طولانیمدت صنعتی و کارگاهی تبدیل شدهاند.
این ابزار براساس ظرفیت وزنی تولید میشود؛ در واقع محدوده وزنیای که نشان میدهد تا چه حد میتواند وزن بار را تحمل کند؛ بنابراین مهم است که بر حسب وزن وسیلهای که میخواهید به آن وصل کنید، بالانسر را انتخاب کنید.
توجه: وصلکردن جسم بیش از حد سنگین، مکانیزم این ابزار را به هم میریزد و خطرات جانی در پی خواهد داشت. برای مثال، اگر با دریلی کار میکنید که وزن آن حدود یک کیلوگرم است، باید بالانسری را انتخاب کنید که ظرفیت آن بین یک تا سه کیلوگرم باشد. اگر از این نوع بالانسر برای دریلی استفاده کنید که سه کیلوگرم وزن دارد، در واقع فنر آن را در بیشترین حالت کشش قرار میدهید و کمکم فنر بالانسر مستهلک میشود. بنابراین هنگام خرید بالانسر اگر مشخصات و تناسب آن را با پروژههای خود در نظر نگیرید، بالانسر بعد از مدت کوتاهی خراب میشود و دیگر قابل استفاده نیست.
بیشتر بخوانید: نقشه راه و آموزش نجاری | راهنمای جامع نجار شدن به زبان ساده
اجزای بالانسر
ابزار بالانسر با ایجاد تعادل در وزن بار، مقدار نیرو برای بالا آوردن یا حرکتدادن را کاهش میدهد. این کار بهکمک فنر و کابل انجام میشود. اغلب بالانسرها با مکانیزم فنر کار میکنند و شکلی کروی دارند. نیروی لازم برای بالابردن و معلق نگهداشتن ابزار در ارتفاع تعیینشده را فنر داخل بالانسر فراهم میکند. در محفظه بالانسر یک قرقره قرار دارد که مهمترین بخش این ابزار به شمار میرود. این قرقره برای نگهداشتن کابل یا سیم مفتول است؛ در انتهای سیم مفتول قلابی قرار دارد که ابزار به آن متصل میشود. در واقع، قدرت سیم مفتول است که وزن ابزار را تحمل میکند و نقش اصلی را در این ابزار دارد.
مزایای استفاده از بالانسر
در کسبوکارهای تولیدی، کارآمدی و ایمنی در اولویت قرار دارد. مدیران این کمپانیها به دنبال راهکارهای نوآورانه برای بهبود روند کاری هستند که در عین حال سلامتی نیروی انسانیشان را تضمین کند. یکی از این راهکارها استفاده از بالانسر است. این ابزار مبتکرانه و چندکاره روی عملکرد و رضایت کارکنان تأثیرات مثبتی دارد. در اینجا مزایای استفاده از بالانسر را میخوانید:
- کاهش خطر جراحت و سانحه
- افزایش ارگونومی
- افزایش ایمنی کارکنان
- کاهش خستگی
- افزایش دقت و تمرکز
- کاهش آسیب به دستگاهها و تجهیزات
- استفاده در صنایع گوناگون و متناسب با کاربریهای متفاوت
بیشتر بخوانید: بررسی ۶ مورد از عوارض جوشکاری (آشنایی با روشهای پیشگیری)
کارکرد بالانسر شبیه به قرقره جمعکننده (Retractors) است و طوری طراحی شده که نیروی جمعکنندگی به وسیله کشش کابل افزایش بیابد. به عبارت دیگر، جسمی که به بالانسر وصل میشود، بعد از استفاده، به صورت خودکار به مکان اولیهاش بازمیگردد. بنابراین میتوانید ابزار کارتان را به بالانسر وصل کنید و محیط کاری مرتب، ایمن و تمیزتری داشته باشید. برای اینکه تفاوت بالانسر و قرقره جمعکننده را بهتر درک کنید، در ادامه آن را با مثال توضیح دادهایم.
تفاوت قرقره جمعکننده و بالانسر
قرقرهها به شکلی طراحی شدهاند که وقتی نیرویی به کابل آن وارد نمیشود، کابل جمع شود. یعنی باید نیرویی از سمت پایین دائماً وارد شود تا شیء معلق را در آن وضعیت نگه دارد. زمانی که کابل رها میشود، در واقع کابل کشیده میشود و در نتیجه خروجی گشتاورِ فنر قرقره افزایش پیدا میکند و شئی که به پایین کشیدهشده تا بالاترین موقعیتی که تنظیمشده برمیگردد. مثال این نوع کارکرد در کمربند صندلی ماشین قابل مشاهده است.
کاربرد بالانسر
همانطور که در بالا اشاره کردیم، کاربرد بالانسر در صنایع و کارخانههای تولیدی گوناگون است. در کسب و کارهای کوچک مانند جواهرسازی، دندانپزشکی، درمانگاه و آزمایشگاه تا صنایع تولیدی کلان مانند تولید و نگهداشت هواپیما و کارخانههای فرآوری غذا از بالانسر برای بالا بردن سطح ارگونومی و کاهش خستگی استفاده میکنند. در این بخش چند نمونه از کاربردهای بالانسر در صنایع گوناگون را مثال میزنیم:
- خط مونتاژ کارخانهها: ابزار سنگینی مثل پیچگوشتی بادی، دریل و آچار را نگه میدارد. در خط مونتاژ به دلیل سریکاریهای که انجام میشود، استفاده از بالانسر کمک میکند کاربر دیگر مجبور نباشد مدام ابزار کارش را بردارد، جابجا یا حمل کند؛ در نتیجه کاربر کمتر خسته میشود.
- تعمیرگاه خودرو: مکانیکها از بالانسر برای نگهداشتن ابزارهای سنگین مانند آچار بکس ضربهای، استفاده میکنند که این ابزار را در دسترسشان قرار میدهد و کار کشیدنِ مداوم از دستهایشان را کاهش میدهد.
- در کارگاههای کوچک: درکارگاههای کوچک نجاری، فلزکاری و ریختهگری یا صنایع دستی برای معلق نگهداشتن ابزاری مانند سنگ فرز، سنبادهزن، فرز انگشتی یا مینی فرز استفاده میشود که به کاربر اجازه میدهد روی کارش تمرکز کند و خسته نشود.
- مونتاژ وسایل الکترونیکی: در کارخانههای کوچک و بزرگ یا تعمیرگاههای وسایل الکترونیکی از بالانسر برای نگهداشتن هویه یا پیچگوشتیهای بادی کوچک استفاده میشود تا تکنسینها کار پرجزئیات سرهمبندی قطعات را بهراحتی انجام دهند.
انواع بالانسر
همانطور که گفتیم بالانسر ابزاری است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار برحسب توان و ظرفیت وزنی متفاوت تولید میشود. بالانسرها را براساس نوع مکانیزمشان دستهبندی میکنند. در این بخش انواع بالانسر را معرفی میکنیم.
- بالانسر صنعتی: این نوع بالانسر از فلز یا پلاستیک ساخته میشود و مکانیزمی ساده دارد که با استفاده از فنری که داخل آن تعبیهشده نیرویی مخالف نیروی جاذبه فراهم میکند و ابزار متصلشده به آن را نگه میدارد.
- بالانسر شلنگی: این نوع بالانسر هم براساس مکانیزم فنر کار میکند اما شلنگ بادی یا پنوماتیک جایگزین سیم مفتول شده و مستقیماً به ابزار بادی مورد استفاده کاربر وصل میشود. این موضوع نیاز به شلنگ بادی برای تأمین انرژی ابزار بادی را حذف میکند و باعث میشود کارگاهی مرتبتر و ایمنتر داشته باشید.
- بالانسر جرثقیل سقفی: از این ابزار برای بلندکردن و نگهداشتن ابزار و تجهیزات بسیار سنگین استفاده میشود.
سخن آخر
مدیران صنایع گوناگون برای بالا بردن ارگونومی و محیطی ایمنتر برای کارکنان خود از ابزارهای مختلف استفاده میکنند. یکی از این ابزارها بالانسر است که وظیفه معلق نگهداشتن و تعدیل وزن اجسام سنگین، مانند ابزار و تجهیزات را در هنگام کار بر عهده دارد. به کمک بالانسر، دیگر نیازی نیست کاربر ابزاری را که مدام با آن سروکار دارد، بلند یا جابجا کند، در نتیجه کمتر خسته میشود و ایمنی و بازدهی کارش نیز افزایش مییابد. در این مقاله بالانسر، کاربردها و انواع آن را معرفی و توضیح دادهایم. آیا تا به حال از بالانسر استفاده کردهاید؟ در کامنتها تجربه استفاده از این ابزار را برایمان بنویسید.
سؤالات متداول
رایجترین دلایل خرابی بالانسر چیست؟
روغنکاری نامناسب، فرسوده شدن سیم مفتول و ضربه به قلاب و بقیه اجزای بالانسر از رایجترین دلایل خرابی بالانسر به شمار میروند. همچنین اضافه بار، نصب نادرست و عوامل محیطی هم روی این موضوع تأثیرگذارند.
هنگام خرید بالانسر به چه چیزهایی دقت کنیم؟
در هنگام خرید بالانسر این موارد را در نظر بگیرید: توان و ظرفیت وزنی ابزار، کیفیت و سایز دستگاه، میزان حفظ تعادل و در آخر وزن وسیلهای که میخواهید به آن وصل کنید.