سطح بتنی یکی از پر استفادهترین پوششهای مقاوم در صنعت ساختمان است. انتخاب این پوشش از آن جهت حائز اهمیت است که به راحتی دچار شکستگی و تخریب نمیشود و مقاومت بسیار بالایی دارد. اما مقاومترین پوششها هم پس از مدتی دچار فرسودگی میشوند و نیاز به تعویض دارند، از سوی دیگر ممکن است در هنگام تغییر کاربری یک فضا، نیاز باشد که پوشش کف زمین یا … هم تعویض شود، اما آیا درباره پوشش مقاوم و تخریب ناپذیری مثل بتن هم راهحلی وجود دارد؟ برای تخریب بتن باید از ابزارآلات قدرتمندی استفاده کرد که بتوانند با صرف کمترین انرژی و همچنین راحتترین شکل ممکن در انجام این کار ما را یاری کنند. برند ابزارآلات صنعتی رونیکس برای تخریب بتن هم تدبیر اندیشیده و ابزار مناسبی را ارائه داده است. در این مقاله به شرح چهار مورد از بهترین ابزار تخریب بتن میپردازیم که با استفاده از آنها میتوانید خودتان کار تخریب بتن را انجام دهید.
ایمنی حین تخریب بتن
قبل از اینکه بخواهید مناسبترین ابزار برای تخریب بتن را انتخاب کنید باید به توانایی استفاده و ایمنی حین کار بیاندیشید، به همین منظور اگر تا به حال از دستگاههای تخریب بتن استفاده نکردهاید باید روش استفاده صحیح و نکات ایمنی حین کار با آنها را مطالعه کنید. اما نکات مهمی هم هست که برای استفاده از همه این ابزار مشترک است؛ استفاده از دستکش ایمنی، عینک ایمنی و لباس کار مناسب، مواردی هستند که به ایمنی بیشتر در حین کار با هر یک از این ابزار کمک میکند. همچنین استفاده از کلاه ایمنی را به شدت جدی بگیرید و کلاهی مقاوم را برای خود انتخاب کنید تا در صورت آوار مصالح به خوبی از سر شما محافظت کند. توجه به این نکات ایمنی کار با ابزار می تواند به خوبی از بروز حوادث احتمالی و صدمه به شما در حین کار جلوگیری کند.
انواع ابزار تخریب بتن
1- پتک

اولین وسیلهای که برای تخریب بتن به ذهن هر کسی میرسد، پتک است. اما احتمالا این کار با وسایل دیگری از قبیل چکش فلزات هم قابل انجام است؛ البته با زحمت خیلی بیشتری! در هر صورت استفاده از هر دوی این وسایل وقت و انرژی زیادی را از شما سلب میکند؛ اما اگر قطر بتنی که قصد تخریب آن را دارید 7 سانتیمتر یا کمتر باشد استفاده از پتک روش بدی نیست.
کار را از گوشه سطح بتنی شروع کنید و آرام آرام به وسط برسید. به یک نقطه دوبار ضربه نزنید، بدون اینکه تخریب شدن یا نشدنش را بررسی کنید، فقط ضربه بزنید و جلو بروید.
2- چکش تخریب

در صورتی که بتن مورد نظر دارای قطری بیشتر از 7 سانتی متر باشد دیگر پتک و چکش (هرچند با زحمت و انرژی زیاد) کارساز نیستند. در این صورت باید به فکر خرید، اجاره یا قرض گرفتن یک چکش تخریب باشید. پس دومین ابزار تخریب بتن، چکش تخریب است که با حرکت سریع و مداوم سر تیزش، با بالاترین قدرت ممکن کار تخریب بتن را انجام میدهد. با این اوصاف وقتی قطر بتن بیشتر از 7 سانتیمتر است تنها باید به قیمت، کارکرد و دسترسی به یک چکش تخریب خوب بیاندیشید و دیگر هیچ! فقط قبل از استفاده از آن مطمئن شوید که قدرت و سرعت عمل کافی برای کنترل و استفاده از این وسیله را دارید.
3- بتن کن

گاهی بتنی که قصد تخریبش را دارید چیزی فراتر از یک سطح صاف و ساده است؛ یا اینکه در همان سطح صاف و ساده میخواهید که کنترلتان روی بتن بیشتر از وقتی باشد که با پتک یا چکش تخریب کار میکنید. در این حالت به ابزار بتن کن نیاز دارید. بتن کن ها به گونهای ساخته شدهاند که دقت و کنترل بیشتری دارند و از آنها میتوان برای کندن بتن گوشه پنجرهها، فضاهای باریک یا کنارههای عجیب و غریبی که با هیچ چیز دیگر کنده نمیشوند، استفاده کرد.
4- دستگاه کرگیری
این دستگاه که یکی دیگر از ابزار تخریب بتن است با نام مغزه گیر هم شناخته شده و می توان از آن می در هنگام تخریب مقاطع و سطوح بتنی به خوبی استفاده نمود. این دستگاه برای سوراخ کردن بتن ساخته شده اما می توان به وسیله آن قسمتی از سطوح بتنی را برش داد و سپس آن بخش را تخریب کرد. مغزه گیر با نیروی های متفاوتی کار می کند که شامل موتورهای بنزینی، الکتریکی و گاها هیدرولیکی می باشد.
توجه داشته باشید که در هنگام کار با این دستگاه گرمای قابل توجهی بر اثر اصطکاک مته با سطوح ایجاد می شود و در صورت عدم مهار آن از طول عمر مته کاسته شده و به موتور فشار زیادی وارد خواهد شد.
نکته کلیدی: اطلاع از نحوه تخلیه
فرض کنید که شما بهترین ابزار را انتخاب کردهاید و کار تخریب بتن را با موفقیت انجام دادهاید، اما یک دردسر جدید؛ با بقایای بتن چهکار خواهید کرد؟ وقتی به عمق فاجعه پی خواهید برد که بدانید وزن بتنهای باقی مانده از یک فضای 3×4 بالغ بر 2 تن خواهد بود!
اولین کاری که باید بکنید این است که از خدمات سازمان مدیریت پسماند محل خود درباره دفع بتن و زبالههای ساختمانی اطلاع کسب کنید، زیرا ممکن است خدماتی ارائه دهند که علاوه بر آسانتر کردن کار شما، هزینه حملونقل و دفع زبالههای ساختمانیتان را هم تا حد زیادی کاهش دهد.
جمع بندی
در مطالب فوق به معرفی چهار ابزار تخریب بتن پرداختیم و کاربرد آن ها را در هنگام تخریب دیوارهای بتنی مورد بررسی قرار دادیم. اگر به دستگاههایی مثل چکش تخریب و بتن کن نیاز دارید میتوانید با مراجعه به وبسایت رونیکس، ابزار مناسب خود را پیدا کنید.